După trei ani de dezbateri, Judecătoria Oradea a pronunţat verdictul într-un dosar de înşelăciune, victimă fiind un cunoscut medic orădean, ortopedul Ovidiu Gogu Cacuci (foto), fondatorul Spitalului Pelican.

Procesul, pornit în 2018 de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, vizează o escrocherie copiată, parcă, din filmele hollywoodiene, care s-a derulat în anul 2015 şi despre care BIHOREANUL a mai scris.

"Ţeapă" la Pelican

Fondator, alături de fraţii Teodor şi Adrian Maghiar (fiii fostului rector al Universităţii Oradea, Teodor Maghiar), al Spitalului Pelican din Oradea, Ovidiu Gogu Cacuci încerca în 2015 să găsească bani pentru finalizarea unui nou spital, în Cluj Napoca, după ce băncile partenere au decis să "închidă" robinetul, refuzând să-i mai finanţeze.

Printre cei interpelaţi de ortoped s-au numărat şi un funcţionar din Ministerul Economiei, referent în relaţia cu Parlamentul, şi un afacerist egiptean rezident în România, iar aceştia i-au intermediat o întâlnire cu un bărbat pe care l-au prezentat drept avocatul Traian Toderaşcu Bălan, consultant al mai multor companii bancare. Toderaşcu şi Cacuci s-au şi întâlnit, în mai multe rânduri, în Capitală, iar bărbatul i-a promis obţinerea unei finanţări de 20 milioane euro de la Banca de Investiţii Morgan Stanley din New York.

Pentru asta, însă, Toderaşcu i-a cerut un "comision de succes" de 135.000 euro din valoarea creditului, din care 25.000 euro în avans, înainte de semnarea contractului de finanţare. Cacuci a şi virat în contul bucureşteanului avansul, acesta a retras imediat banii, iar pe 14 octombrie, i-a pus în faţă un nou document, "loan agreement", adică un acord de împrumut cu banca din New York în condiţii mai mult decât avantajoase: rambursarea în 10 ani cu o perioadă de graţie de 2 ani şi cu o dobândă generoasă, de 3,2% pe an.

Să plătească!

Revenit la Oradea, Cacuci a căutat datele de contact ale reprezentanţilor companiei americane, solicitându-le confirmarea acordului de împrumut. Răspunsul a fost, însă, negativ: actul era contrafăcut, semnăturile din dreptul numelor a doi vicepreşedinţi fiind false, iar datele copiate de pe site-ul băncii.

Cum era de aşteptat, Toderaşcu nu a mai fost de găsit, motiv pentru care, în decembrie 2015, firma Pelican Impex a denunţat înşelăciunea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea care, în 2018, l-au trimis în judecată pe bucureştean pentru înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi exercitarea fără drept a unei profesii.

După trei ani de dezbateri, Judecătoria Oradea a decis să-l condamne pe individ la 4 ani de detenţie pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, plus returnarea celor 25.000 euro încasaţi prin fraudă, pagubă care va fi greu de reparat în condiţiile în care bărbatul nu are proprietăţi pe numele său.

Procesul continuă

Instanţa, care a motivat soluţia abia în această săptămână, l-a achitat pe Toderaşcu Bălan pentru ultima infracţiune, invocând că nu ar fi comis fapta cu vinovăţia prevăzută de lege. Potrivit soluţiei, bucureşteanul s-a folosit de similitudinea numelui şi profesiei cu cele ale unui veritabil avocat din Baroul Bucureşti, însă, în acest caz, "nu a întocmit contract de avocat, delegaţie sau mandat de reprezentare şi nu a eliberat chitanţă".

În schimb, în cazul infracţiunilor de înşelăciune şi fals, bărbatul "a acţionat cu intenţie directă, calificată prin scopul obţinerii pentru sine, în mod fraudulos, a unor foloase materiale”, judecătorul reproşându-i de asemenea că a încercat să păcălească până şi şi instanţa. Motivul? Iniţial, Toderaşcu Bălan a declarat în faţa judecătorului că vrea să  achite prejudiciul, după care nu s-a prezentat la proces.

"Nu a mai făcut vreun demers de acoperire, nici măcar parţială, a prejudiciului material cauzat, formulând, în continuare, cereri de amânare a cauzei, sub diverse pretexte, determinând tergiversarea soluţionării acesteia", se precizează în soluţie.

Hotărârea judecătorească nu e, încă, definitivă, fiind atacată deja, cu apel, verdictul final urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel Oradea.