O nouă anchetă a DNA aruncă în aer Justiţia din Bihor. După hotărârile judecătoreşti vândute pe bani buni de avocaţi şi judecători, iată că acum au apărut şi sentinţele false! Şi nu una sau două, ci cu zecile, toate în beneficiul unor posesori de autoturisme care voiau, "peste rând", să fie scutiţi de la plata taxei de poluare.

Cazul a ieşit la iveală săptămâna trecută, în urma unei acţiuni de amploare a procurorilor anticorupţie, care au descins simultan în mai multe locuri pentru percheziţii, prima desfăşurându-se chiar în sediul Tribunalului, unde anchetatorii au verificat birourile a două grefiere.

BIHOREANUL a aflat că, până acum, pe lista de suspecţi a procurorilor se numără, pe lângă cele două femei, un avocat şi patroana unui birou de copiat acte, ajunsă pentru a doua oară în vizorul DNA.

Percheziţii la Tribunal

Incident fără precedent la Tribunalul Bihor, unde procurorii DNA şi poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) au descins joia trecută pentru percheziţii. Acţiunea a început în birourile a două grefiere de la Secţia de contencios administrativ, Doina Cotor şi Nicoleta Botău, continuând apoi şi în casele acestora.

Simultan, anchetatorii au verificat şi un birou de copiat acte din vecinătatea Serviciului Permise şi Înmatriculări Bihor, patronat de o fostă clientă a DNA, Margareta Ţecu, angajată la ARR şi trimisă deja în judecată într-un caz de corupţie alături de alţi şase colegi.

În final, poliţiştii au căutat şi prin locuinţa şi reşedinţa respectiv sediul profesional al avocatului Călin Moisi, aflat la cabinetul mai vârstnicului confrate Ioan Sava, judecat în prezent pentru trafic de influenţă.

Peste tot, poliţiştii au căutat documente şi au ridicat unităţi de calculator într-o anchetă care vizează fapte şocante: falsificarea a zeci de hotărâri judecătoreşti în beneficiul unor posesori de autoturisme care voiau să fie scutiţi de la plata taxei de poluare sau să le fie returnată, căutând să fie serviţi cu sentinţe "peste rând", pentru a-şi recupera banii sau a-şi înmatricula maşinile cât mai repede.

Aceeaşi Mărie, alte pălării

După cum se ştie, maşinile second-hand cumpărate din străinătate pot fi înscrise în circulaţie în România doar după plata unei taxe speciale, denumite taxă de primă înmatriculare până în 2008, taxă de poluare până pe 15 martie acest an, iar de atunci timbru de mediu.

Valoarea taxei de poluare diferea de la câteva sute de euro la câteva mii, în funcţie de normele de poluare, motorizare, emisiile de dioxid de carbon şi vechimea maşinii. Pentru un Opel Astra din 2001, de pildă, de 1,6 litri, pe benzină, taxa se ridica la 160 de euro, în vreme ce pentru un Touareg Diesel de 3 litri proprietarul trebuia să plătească la înmatriculare peste 2.500 de euro.

Anulată!

Norocul şoferilor din România este că, în 2007, când a fost atacată pentru prima dată în instanţă, taxa a fost declarată ilegală. Argumentul, reluat de atunci în toate solicitările de chemare în judecată a statului, avea în vedere faptul că România e membră UE iar maşinile erau aduse din spaţiul comunitar, unde foştii proprietari plătiseră deja o taxă la prima înmatriculare. Achitarea uneia noi reprezenta, practic, o dublă taxare.

De atunci, cei care plătiseră deja taxele au solicitat restituirea banilor, iar cei care nu voiau s-o plătească au cerut să fie scutiţi de la plata ei. Aşa s-a ajuns ca, în total, pe rolul instanţelor din Bihor să fie înregistrate peste 10.000 de astfel de procese, în diferite faze de judecată, unele având ca prim termen stabilit chiar şi anul 2015.

Şmecherii legale şi mai puţin

Mai nerăbdători, unii proprietari de maşini au încercat să grăbească obţinerea hotărârilor judecătoreşti, iar singura modalitate era devansarea termenului de judecată, ce poate fi obţinută doar în mod excepţional, în urma unei solicitări solid argumentate.

"Dosarul în care am cerut scutirea de la plata taxei a avut iniţial termen de judecată pentru 2014, aşa că astă-toamnă am cerut prin intermediul avocatului să mi se dea unul mai apropiat. Mi-au dat pentru luna mai 2013", a povestit BIHOREANULUI un orădean care aşteaptă încă hotărârea. La scurt timp după preschimbarea termenului, omul a primit însă un telefon ciudat. "Un bărbat îmi spunea că pentru 200 de euro îmi rezolvă sentinţa în două săptămâni. Cum anume, nu mi-a spus, dar nici nu m-a interesat. Am refuzat, pentru că m-am prins că ceva nu era în regulă", spune bărbatul.

Filiera

Alţii, însă, au muşcat momeala. BIHOREANUL a aflat că sute de maşini au fost înmatriculate în judeţ pe baza unor hotărâri judecătoreşti falsificate la Tribunal, instanţa care judecă asemenea procese.

Fenomenul, spun surse judiciare, a apărut la mijlocul anului trecut, iar metodele prin care s-au comis falsurile erau diverse. Cel mai adesea, clienţii erau racolaţi de samsarii de maşini care cereau între 150 şi 500 de euro pentru "un autoturism". Apoi, prin intermediari, întocmeau contracte false de vânzare-cumpărare între clienţii lor şi persoane (reclamanţi) care aveau deja deschise procese şi urmau să primească verdicte pentru înmatricularea autoturismelor fără plata taxei.

Titularii de dosare erau identificaţi de grefiere, care introduceau contractele false în dosare, iar mai apoi inserau cu de la sine putere seriile de şasiu ale maşinilor respective în hotărârile judecătoreşti pe care le redactau, profitând de încrederea şi neatenţia judecătorilor, care astfel pronunţau, fără să-şi dea seama, sentinţe de scutire de taxe şi pentru maşinile pentru care se încheiaseră contractele de vânzare false.

Samsari în acte

Afacerea era de anvergură, căci de la instanţă au ajuns să iasă hotărâri pentru câte 40-50 de maşini odată, deşi, în realitate, titularul dosarului ceruse scutirea de taxă doar pentru una singură. În final, se întocmeau noi contracte, prin care proprietarul fictiv, cel care câştigase procesul, "revindea" maşinile către adevăraţii posesori.

Tranzacţiile fictive, zic sursele BIHOREANULUI, se încheiau în absenţa părţilor, care nici nu ştiau ce se întâmplă. Acum, însă, când povestea a ajuns în atenţia DNA, iar cazul a devenit public, oamenii cu siguranţă vor afla, căci anchetatorii intenţionează să solicite radierea din circulaţie a vehiculelor înmatriculate prin fals.

Până acum, pe lista de suspecţi sunt doar cele patru persoane percheziţionate: grefierele Doina Cotor şi Nicoleta Botău, patroana biroului de copiat acte Margareta Ţecu şi avocatul Călin Moisi, care urmează să fie audiaţi de procurori în următoarele zile. Cum însă ancheta e abia la început, s-ar putea ca lista să se lungească...


IUŢI DE MÂNĂ
Abia instalate, şi deja la comandă!

Potrivit informaţiilor date publicităţii vineri de către purtătorul de cuvânt al Tribunalului, judecătorul Cristian Monenci, grefierele luate în colimator de DNA sunt la "butoane" abia din luna ianuarie a acestui an. "Cele două doamne au fost repartizate la începutul anului să-şi desfăşoare activitatea în cadrul completelor ce soluţionează cauze de contencios administrativ", a precizat magistratul. Fără să facă alte precizări, reprezentantul Tribunalului a arătat că în urma percheziţiilor au fost ridicate înscrisuri şi unităţi de calculator, "urmând ca organul de urmărire penală să aprecieze concludenţa şi relevanţa materialului probator şi să ia măsurile legale ce se impun".

Citeşte părerea lui Bihorel pe această temă în: Fals tratat de înmatriculare. Sute de maşini second-hand înregistrate naşpa!