Municipalitatea orădeană vrea să reabiliteze Parcul 1 Decembrie din fonduri europene. Consiliul Local a aprobat, miercuri, studiile de fezabilitate pentru două investiţii în valoare de 2,1 milioane euro.

Acestea vizează amenajarea unei fântâni muzicale cu jocuri de apă şi lumini pe amplasamentul actualelor bazine dinspre strada Vasile Alecsandri, refacerea zonei prin pietruirea aleilor din jur şi ridicarea unui amfiteatru pentru trecătorii care se opresc să se relaxeze.

Fântână ca la Budapesta

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, costurile cu amenajarea fântânii arteziene sunt estimate la 8,4 milioane lei.

Investiţia, cu un termen de predare de 11 luni, vizează dezafectarea celor două bazine cu un joc de apă minimal aflate într-o stare de degradare incipientă, care nu mai prezintă siguranţă în exploatare, şi amenajarea pe amplasamentul lor a unei fântâni cu instalaţie de recirculare a apei.

Proiectul fântânii a fost comandat firmei care a conceput artezienele din Budapesta.

Un alt proiect, estimat la încă 1,9 milioane lei, vizează pavarea aleilor din jurul bazinelor, după modelul străzii Vasile Alecsandri, pentru a asigura o continuitate a arterei pietonale, şi ridicarea unui amfiteatru de la care trecătorii să se poată bucura de jocurile de apă.

Parcuri pentru copii şi tineri

Municipalitatea intenţionează să finanţeze din fonduri europene atât cele două proiecte, cât şi alte investiţii care urmează să fie făcute în parc. "Vrem să derulăm 4-5 proiecte europene în Parcul 1 Decembrie. Parcul necesită o modernizare", le-a spus consilierilor locali primarul Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, pe lângă cele două proiecte de reamenajare a zonei dinspre strada Alecsandri, Primăria ia în calcul înlocuirea dalelor crăpate din jurul Statuii Ostaşului Român şi modernizarea locului de joacă pentru copii, respectiv acoperirea lui cu tartan.

"În jurul Casei de Cultură a Sindicatelor, aleile perpendiculare pe linia de tramvai, pe care nu circulă nimeni, se vor desfiinţa, iar în zona dinspre palatul Ullmann vom face o pistă de biciclete specială pe care tinerii între 10 şi 17 ani să poată să îşi consume energia", a spus edilul.

Potrivit primarului, lucrările ar urma să fie derulate cel târziu începând din anul 2021.