Ilie Bolojan, preşedintele ales al CJ Bihor, şi Florin Birta, primarul ales al Oradiei, au anunţat, marţi seara, într-o intervenţie live din Piaţa Unirii, că vor conduce judeţul, respectiv municipiul, "într-o formulă monocoloră", deci nu vor face alianţe. 

"Să-i respectăm pe alegători"

Astfel, Bolojan a precizat că, în urma unei şedinţe a Biroului Politic Judeţean, s-a decis ca propunerile pentru fotoliile de vicepreşedinţi ai CJ Bihor să fie Mircea Mălan (actual viceprimar al Oradiei), care se va ocupa de proiectele europene, şi Călin Gal, consilier judeţean, care va răspunde de partea economică. 

"Biroul Politic Judeţean a luat decizia ca PNL Bihor şi PNL Oradea să-şi asume guvernarea Consiliului Judeţean şi Consiliului Municipal într-o formulă monocoloră. BPJ a stabilit nominalizările pe care le va face pentru cele două poziţii de vicepreşedinţi ai CJ Bihor, în persoana domnului Mircea Mălan, actualmente viceprimar al Oradiei, care va gestiona portofoliul legat de proiectele europene, şi Călin Gal, care va gestiona problemele economice. Tot ceea ce am spus că vom face înainte de campanie vom căuta să ducem la îndeplinire în aşa fel încât să-i respectăm pe alegătorii din Bihor", şi-a încheiat Bolojan scurta intervenţie. 

La rândul său, Florin Birta a spus că, în urma unei şedinţe a Biroului Politic Local al PNL, Arina Moş (40 ani, jurist), director al DASO, va fi propusă pentru una dintre funcţiile de viceprimar al Oradiei, iar Marcel Dragoş (48 ani, inginer), pentru cea de-a doua. "Vreau să le mulţumesc încă o dată celor aproape 70.000 de orădeni care au ieşit la vot şi au făcut ca PNL să aibă 20 de mandate în CLO", a încheiat Birta. 

La declaraţii au asistat şi cei patru PNL-işti aleşi să îndeplinească funcţiile de "adjuncţi" la CJ Bihor, respectiv Primăria Oradea în mandatul 2020-2024. 

Amintim că, în Oradea, PNL a obţinut 20 de mandate de consilieri locali, asigurându-şi majoritatea calificată. La CJ Bihor, PNL a obţinut 22 de mandate, plus votul preşedintelui CJ, Ilie Bolojan. Asta înseamnă că liberalii vor putea să-şi promoveze fără probleme o bună parte dintre proiecte, însă pentru cele care privesc patrimoniul judeţului vor avea nevoie şi de un vot din partea opoziţiei, dat fiind că aceste tipuri de proiecte se aprobă cu votul a două treimi dintre consilieri, adică cu 24 din totalul de 35. 

Cine sunt "adjuncţii"

Jurist de profesie, Arina Moș a fost unul dintre consilierii primarului Ilie Bolojan, după care, în cel de-al doilea mandat al acestuia, în 2013, a preluat funcția de director al Administrației Sociale Comunitare Oradea, transformată anul trecut în direcție în cadrul Primăriei.

Marcel Dragoș este de profesie topograf și ocupă funcția de șef serviciu în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Dragoș a mai lucrat pentru municipalitatea orădeană ca șef al biroului topograf după care - în perioada primarului interimar Mihai Groza - a condus Administrația Imobiliară Oradea. În anul 2009 a demisionat, după venirea la conducere a primarului Ilie Bolojan, și a părăsit instituția, pentru ca în 2016 să devină consilier local.

Avocat de profesie, Mircea Mălan și-a început cariera în administrație în 2012, când a preluat funcția de viceprimar, cu o singură pauză în perioada campaniei pentru alegerile locale din 2016, când a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor, unde a obținut cele mai multe voturi, dar n-a ajuns la conducerea instituţiei, căci învinşii - adică PSD, UDMR şi ALDE - s-au aliat, adunând la un loc cu un mandat mai mult decât PNL-iştii. Revenit în Primărie, Mălan a coordonat Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, pe care o primise în responsabilitate încă din 2012.

Fost șef al Gărzii Financiare Bihor până la restructurarea ei de către ANAF în 2013, Călin Gal este la al doilea mandat în Consiliul Județean Bihor, după ce în 2016 l-a înlocuit pe Mircea Mălan, care a preferat să se întoarcă viceprimar la Primăria Oradea decât să rămână consilier județean. Alegerea liberalilor s-a dovedit inspirată, pentru că în mandatul care se încheie acum Gal a fost unul dintre cei mai activi consilieri ai PNL-ului aflat în opoziție.