Compania de Apă Oradea a investit 300.000 lei în construirea unei staţii pilot, de mici dimensiuni, pentru curăţarea apei de băut care curge la robinetele locuitorilor zonei Nufărul.

Pentru o apă limpede

Scopul lucrărilor îl constituie eliminarea situaţiilor în care apa are o culoare cafenie din cauza conţinutului mare de fier şi de impurităţi antrenate de pe conductele de alimentare.

Ovidiu Gavra, CAO"O problemă foarte neplăcută cu care ne confruntăm o constituie calitatea apei în anumite perioade. Din păcate, avem un conţinut foarte mare de fier în apă, mai ales pe malul stâng al Crişului Repede", a declarat directorul general al CAO, Ovidiu Gavra (foto), marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit directorului, staţia pilot SH 890 va fi dată în funcţiune în cel mai scurt timp. "Staţia este acum în faza de finalizare a probelor şi va fi pusă în funcţiune săptămâna viitoare. Vom vedea parametrii apei la intrare, parametrii la ieşire, şi în funcţie de rezultatele obţinute vom decide dacă folosim această soluţie şi în alte zone", a spus Gavra.

Staţia de "curăţare" a apei a fost dotată cu o instalaţie automată de electroclorinare, care asigură menţinerea unui conţinut de clor rezidual, pentru dezinfecţia apei, o instalaţie automată de filtrare cu cărbune activ care are rolul de a reţine din apă substanţele organice şi urmele de precipitat provenit din oxidarea fierului şi manganului, precum şi o instalaţie de filtrare automată cu piroluzită, care reţine sedimentele şi particulele în suspensie.

Investiţii la sursă

Noile instalaţii vor deservi un areal limitat la câteva zeci de blocuri din preajma cartierului Prima. "O staţie de o capacitate mai mare ar fi costat de patru ori mai mult. Nu am vrut să investim din prima sume atât de mari, cu atât mai mult că vrem să tratăm problema la sursă", a declarat Gavra.

CAO a câştigat finanţări europene în valoare de 108 milioane euro pentru reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă, sumă din care 37,5 milioane euro vor fi cheltuiţi pe lucrări în Oradea. Din această sumă, 2,5 milioane euro vor fi folosiţi pentru îmbunătăţirea capacităţii de captare a drenurilor de la uzinele 1 şi 4, tocmai pentru a reduce cantitatea de fier din apa pompată în reţea.

"Pentru rezolvarea problemei la nivelul întregului oraş va trebui să umblăm la sursă şi să reabilităm drenurile şi bazinele de captare a apei. Avem unele bănuieli care ar putea fi cauza. Drenurile au fost făcute în anii 1980. Acolo ar trebui să fie paturi de nisip şi pietriş pentru filtrarea apei, dar cum în anii aceia au fost demolări, s-ar putea să fie, de fapt, cărămidă, fier beton şi altele", a explicat directorul Gavra.

Pentru limpezirea apei care curge la robinetele orădenilor, CAO execută periodic lucrări de spălare a conductelor, mai ales înainte perioadelor de sărbători, când, pe fondul consumurilor ridicate, apa antrenează depunerile de fier de pe conducte şi capătă o culoare maronie.

Lucrările de reabilitare a drenurilor, ca şi alte lucrări finanţate prin POIM, ar putea fi scoase le licitaţie anul viitor şi finalizate în 2021.

Cu apă în casă

În prezent, CAO asigură alimentarea cu apă a 255.000 de consumatori şi oferă servicii de canalizare pentru 214.000 locuitori. Gradul de utilizare a reţelelor de canalizare în Oradea este de 92,3%, în creştere de la doar 82,5% în anul 2016, pe fondul supraimpozitării de către municipalitate a locuinţelor care nu sunt racordate la reţea, deşi aceasta este trasă pe stradă.

În ceea ce priveşte mediul rural, situaţia este diferită. Procentul racordurilor funcţionale a crescut anul acesta la 64,9%, faţă de 60,4% în 2018. "Foarte mulţi oameni şi-au modernizat gospodăriile, au apă curentă în casă şi au realizat că nu sunt aşa de mari cheltuielile, deşi creşterea de confort este evidentă", a declarat directorul CAO, Ovidiu Gavra.

Preţul metrului cub de apă, cu serviciile de canalizare aferente, este 6 lei, fiind penultimul cel mai scăzut din ţară.