Maşina de vot a funcţionat ireproşabil. Administraţia Ilie Bolojan şi-a trecut, marţi, prin Consiliul Local toate cele 91 de proiecte trecute pe ordinea de zi.

Deşi primarul Ilie Bolojan a lipsit de la şedinţă, conducerea municipalităţii s-a bazat pe mobilizarea celor 18 aleşi ai PNL, ceea ce a permis adoptarea cu numărul minim legal de voturi inclusiv a hotărârilor care implică probleme de patrimoniu.

În ciuda opoziţiei PSD-UDMR, care fie s-a împotrivit, fie s-a abţinut de la vot, liberalii au promovat toate cele 48 de proiecte blocate în şedinţa din 30 august.

Printre altele, Consiliul Local a aprobat toate donaţiile de terenuri din partea orădenilor care vor să-şi ridice case şi trebuie să lase loc pentru amenajarea unor căi de acces, precum şi preluarea de la Consiliul Judeţean a unor sectoare de drumuri judeţene din Episcopia Bihor, Borş, Paleu şi Toboliu aflate în intravilanul Oradiei, pe care municipalitatea vrea să le repare.

La fel, Consiliul Local a aprobat demararea procedurii de preluare a terenului pe care va fi amplasat viitorul centru intermodal de transport din Şoseaua Borşului, dar şi predarea către Compania Naţională de Investiţii a terenului viitoarei săli polivalente cu 5.000 de locuri.

1.700 de semnături

Având în vedere majoritatea confortabilă de care dispun în Consiliul Local, liberalii au respins fără probleme o iniţiativă a UDMR "privind protejarea monumentelor istorice indiferent de regimul lor de proprietate", care ar fi interzis elaborarea unor Planuri Urbanistice Zonale pentru demolarea unor clădiri din centrul vechi şi din zonele limitrofe acestuia.

Demersul a avut ca obiectiv blocarea unei propuneri din PUG, iniţiată de primarul Ilie Bolojan, privind demolarea unui front de case de strada Avram Iancu, pentru lărgirea acesteia în vederea sistematizării ca bulevard cu spaţii pietonale extinse.

"UDMR a strâns 1.700 de semnături de la cetăţenii care sunt împotriva demolării frontului de case de pe partea dreaptă a străzii", a spus consilierul local Huszar Istvan, însă fără niciun efect.

"Demolările nu sunt ceva nou"

De altfel, punctul de vedere al municipalităţii, prezentat şi în raportul de specialitate anexat proiectului, este clar.

"Demolările nu sunt ceva nou, putem să analizăm şi perioada sfârşitului secolului XIX, început de secol XX. Dacă nu ar fi existat demolări, credeţi că am fi avut Palatul Vulturul Negru, Palatul Stern, Palatul Moskovits Miksa sau chiar sediul Primăriei? Întotdeauna, cei contemporani demolărilor s-au opus, invocând argumente care ţin de tradiţie, de memoria locului şi altele. Contează însă ce se construieşte în locul clădirii demolate", se menţionează în document.

"Nu ne-a consultat nimeni!"

Tot în ciuda opoziţiei UDMR, aleşii PNL au aprobat lista reprezentanţilor Consiliului Local în Consiliile de Administraţie ale şcolilor din Oradea.

În vreme ce UDMR-iştii Kecse Gabriella şi Huszar Istvan au cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, pe considerentul că nu a fost dezbătut în prelabil în Comisia de învăţământ, viceprimarul Mircea Mălan a susţinut că amânarea nu îşi are rostul.

"Executivul local a făcut aceste propuneri. Dacă aveţi alte propuneri vă rog să le faceţi, dar dacă veţi analiza materialul veţi vedea că la şcolile cu predare în limba maghiară au fost puse persoane de etnie maghiară", a spus Mălan.

În replică, Huszar a afirmat că nominalizările au fost făcute de Primărie în urma consultării cu PPMT, formaţiune rivală UDMR, drept pentru care reprezentanţii partidului său nu pot fi de acord cu ele. "Reprezentanţii minorităţii maghiare sunt cei din grupul UDMR şi cu noi nu s-a consultat nimeni", a spus consilierul.

Poziţia UDMR nu a impresionat foştii parteneri liberali, aşa că hotărârea a fost adoptată în forma propusă de Primărie, cu 18 voturi din partea PNL şi 9 împotriviri din partea alianţei UDMR-PSD.