DNA Oradea va avea, începând din 1 iulie, un nou procuror. Patricia Oros, şefa Secţiei judiciare de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, a fost delegată pentru o perioadă de 6 luni în cadrul structurii anticorupţie, numărul anchetatorilor care lucrează în DNA Oradea ridicându-se, astfel, la cinci. Magistraţii au primit şi sarcini: potrivit ultimului raport al Inspecţiei Judiciare, li se cere să scoată dosarele vechi de la sertar, iar procurorului şef Felicia Popovici să facă „un control lipsit de formalism”.

Nume noi

Cererea de delegare a procurorei Patricia Oros a fost aprobată în şedinţa din 25 iunie a secţiei pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii. Oros are o vechime de 10 ani în magistratură, fiind numită în funcţie în iunie 2009, prin decretul preşedintelui Traian Băsescu, şi a activat iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

Numărul anchetatorilor care lucrează în DNA Oradea se ridică, în prezent, la patru, după ce, în urma concursului organizat în luna aprilie pentru numirea în funcţii de execuţie în parchetul anticorupţie, procurorii Victor Liloiu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare şi Gabriel Uileanov de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa au fost declaraţi admişi şi au ales să lucreze în cadrul DNA Oradea. 

De altfel, Liloiu lucra deja la DNA Oradea, începând din martie, când Secţia pentru procurori a CSM a hotărât delegarea lui aici pe o perioadă de 6 luni.

Greaua moştenire

Magistraţii au deja sarcini trasate de Inspecţia Judiciară, care a verificat măsurile dispuse de către conducerea DNA Oradea pentru remedierea deficienţelor constatate în urma unui control efectuat în luna septembrie a anului trecut. Inspectorii judiciari au stabilit că, deşi procedurile întreprinse de procurorul şef Felicia Popovici „au fost corespunzătoare, iar în condiţii ideale ar fi putut conduce la rezultatul cerut”, nu au avut această finalitate din cauza lipsei acute de personal.

După cum se ştie, din luna ianuarie, DNA Oradea a rămas cu doi procurori şi patru posturi disponibile, după eliberarea din funcţie a procurorilor Ciprian Man şi Cristian Ardelean, ca urmare a scandalului public generat de înregistrarea făcută publică de avocatul Răzvan Doseanu, în care procurorii anticorupţie orădeni discutau la o şedinţă internă despre "liniştirea judecătorilor" în sediul DNA. 

Potrivit raportului, procurorul şef Felicia Popovici a remediat toate deficienţele constatate în activitatea de grefă, a monitorizat permanent modul în care procurorii efectuează urmărirea penală, a efectuat un control operativ curent asupra actelor şi lucrărilor, dispunând infirmarea celor apreciate ca nelegale, însă activitatea de urmărire penală nu s-a îmbunătăţit foarte mult. În timp ce numărul dosarelor mai vechi de un an a scăzut de la 132 la 112, cel al dosarelor "grele", mai vechi de 5 ani, în loc să scadă, a crescut, multe dintre cauze fiind lăsate în nelucrare, din cauza lipsei de personal.

Un singur rechizitoriu

Ca atare, inspectorii judiciari au solicitat conducerii DNA să ia măsuri pentru ocuparea posturilor vacante de procuror, dar şi a celor două posturi vacante de ofiţer de cercetare penală. Structurii orădene i se cere să reducă numărul dosarelor mai vechi de 5 ani de la data sesizării, Popovici având sarcina de a „monitoriza permanent a modul în care procurorii efectuează urmărirea penală” şi de a „exercita un control operativ curent lipsit de formalism asupra actelor şi lucrărilor procurorilor din subordine, în vederea eliminării riscului achitărilor”.

În acest an, DNA Oradea a trimis în faţa instanţei o singură cauză, privind un om de afaceri arădean, Virgil Sorin Henţ, patronul firmei Tehnodomus, acuzat că, în perioada mai 2010 - octombrie 2012, l-ar fi mituit pe fostul director al Departamentului Dezvoltare, Investiţii şi Achiziţii din cadrul Administraţiei Naţionale "Apele Române", Vasile Ofimiaş, cu un teren în suprafaţă de 8.800 mp în valoare de 82.000 lei şi, prin intermediul unei firme paravan, cu o sumă imensă, de 2.361.314 lei. Cauza a fost înregistrată la Tribunalul Satu Mare.