Au testat şi se poate! Piața fără intermediari, în care fermierii bihoreni să îşi poată vinde fructele şi legumele direct orădenilor, proaspete şi ieftine, s-a dovedit un succes. Atrași de preţurile cu 30% mai mici decât în piețe, orădenii au cumpărat vineri după amiază toată marfa scoasă la vânzare de ţăranii din piaţa organizată de Asociaţia Firmelor Bihorene în parcarea cartierului Prima din cartierul Nufărul.

Cu această ocazie locuitorii zonei au putut cumpăra direct de la producători fructe şi legume proaspete şi netratate chimic, de la căpșuni, roșii, castraveți, ardei, conopidă, varză şi dovlecei până la produse apicole, lactate și flori.

"Faptul că cea mai mare parte a producătorilor și-au vândut tot ceea ce au expus ne determină să continuăm acest proiect, nu doar în Cartierul Prima, ci și în alte locații a orașului Oradea", a spus Radu Silaghi, directorul executive al AFB.

La cererea locuitorilor din zonă, piaţa din curtea cartierului Prima se va ţine săptămânal. Cumpărătorii au cerut ca aceasta să se organizeze joi după-amiază, când un număr mai mare de orădeni sunt acasă şi îşi pot face cumpărăturile pentru weekend.

"Având în vedere succesul de care s-a bucurat piaţa deschisă vineri, suntem în discuţie cu mai mulţi dezvoltatori imobiliari pentru a deschide altele şi în alte cartiere. La fel, discutăm cu conducerea parcului industrial. Vorbim de 3.000 de angajaţi care, atunci când ies de la muncă, ar avea posibilitatea să îşi cumpere produse ieftine şi proaspete pentru acasă fără să mai ocolească pe la pieţe sau magazine", a spus Silaghi.

Denumit generic "Piaţa locală", proiectul privind organizarea de spaţii de vânzare pentru producătorii de legume şi fructe în cartierele oraşului urmăreşte încurajarea producătorilor locali şi oferirea de preţuri accesibile orădenilor care doresc să cumpere legume şi fructe proaspete şi ieftine. Acest lucru devine posibil prin eliminarea intermediarilor care stau în pieţe cu marfă cumpărată en-gros de la ţărani pentru a fi revândută la kilogram orădenilor după ce şi-au adăugat un adaos comercial consistent...