Zonele unice de termoficare ar trebui să aibă termen de expirare! Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, aflat în vizită de lucru la Oradea, a spus că monopolul Termoficare asupra arealului în care deţine conducte ar trebui să fie unul limitat în timp.
"Legea spune că poţi să impui un singur sistem de termoficare pe un anumit areal. Mi se pare OK să îi forţezi pe oameni să intre într-un anumit sistem, dar după aceea trebuie să vadă avantajele şi să fie lăsaţi să opteze între un furnizor sau altul. Noi am propus un termen de trei ani", a declarat Chiriţoiu, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Primărie.
Chiriţoiu a precizat că avizul Consiliului Concurenţei este doar consultativ şi municipalitatea poate sau nu să ţină cont de el.
Prezent la eveniment alături de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Şandor, viceprimarul Mircea Mălan a refuzat să se pronunţe cu privire la perioada în care municipalitatea va menţine interdicţia introducerii încălzirii pe bază de gaz în zonele unitare rezervate operatorului centralizat. Edilul a afirmat, însă, că Primăria analizează oportunitatea menţinerii acestora în forma actuală.
"Suntem în procedură de licitaţie publică pentru a realiza un nou studiu de fezabilitate privind zonele unitare. Vrem să se pronunţe specialiştii, din punct de vedere tehnic şi legal, cu privire la întinderea şi conţinutul zonelor unitare", a spus Mălan. În funcţie de rezultatele studiului, municipalitatea va decide restrângerea sau menţinerea zonelor unitare de încălzire.
Pe de altă parte, municipalitatea a făcut demersuri pe lângă Consiliul Concurenţei pentru avizarea atribuirii contractului de delegare a serviciului privind transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice către societatea Termoficare.
"Avem nevoie de avizul Consiliului Concurenţei, ca să putem încheia contractul de finanţare pentru etapa a doua de reabilitare a termoficării, în care se vor înlocui 22 kilometri de reţea magistrală", a spus Mălan.
Potrivit preşedintelui Chiriţoiu, acordarea acestui aviz este în momentul de faţă în analiză. La fel, Consiliul Concurenţei urmează să se pronunţe cu privire la proiecte importante pentru Bihor, cum ar fi modernizarea aeroportului orădean sau proiectul strategic pe sănătate al Consiliului Judeţean, care vizează reabilitarea unor spitale din judeţ.
Instituţia trebuie să se asigure că măsurile luate de autorităţile judeţene nu vor afecta mediul concurenţial prin avantajarea aeroportului, respectiv a instituţiilor spitaliceşti bihorene, în raport cu cele din ţările vecine.