Trebuiau să fie gata pe 27 august, dar vor fi finalizate cu o întârziere de două luni. "Lucrările de restaurare a faţadelor Palatului Moskovits Miksa, începute în ianuarie 2016, sunt finalizate în proporţie de 80%, urmând să fie încheiate până la data de 30 octombrie", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Primăria a prelungit până la sfârşitul lunii octombrie, fără însă să facă public acest lucru, termenul stabilit pentru reabilitarea imobilului, după o vară în care constructorul Abed Nego a ţinut schelele goale.

Fără penalităţi

În ciuda decalării termenului de predare, firma de casă a municipalității, Abed Nego, cea de a cărei nume se leagă dezastrul prăbuşirii Dealului Ciuperca, nu va plăti penalităţi de întârziere, sub pretextul apariţiei unor lucrări neprevăzute.

"Datorită înălţimii turnului nu s-au putut observa în detaliu elementele decorative care erau pe învelitoare. Dat fiind că imobilul este o clădire monument, aceste elemente decorative trebuie să se refacă conform celor iniţiale", au declarat pentru BIHOREANUL angajaţii Biroului de presă al Primăriei.

Reprezentanţii municipalităţii au mai inclus la lucrări neprevăzute necesitatea înlocuirii acoperişului, aflat într-o stare avansată de degradare, care prin proiect trebuia doar reparat, respectiv lucrări suplimentare de consolidare a balconului clădirii.

"După desfacerea tencuielilor la nivelul etajului I, în zona balconului care dă spre strada Republicii s-a observat că structura de rezistenţă şi susţinere a balconului este corodată. În această situaţie este necesară realizarea structurii de rezistenţă şi stabilităţii balconului, prin înlocuirea elementelor degradate", a comunicat Primăria.

Cu bani de la buget

Lucrările de reabilitare a Palatului Moskovits Miksa au fost adjudecate de firma Abed Nego pentru suma de 667.000 lei şi sunt finanţate de la bugetul local prin Programul multianual pentru reabilitare faţade. Primăria urmează să îşi recupereze banii de la proprietarii apartamentelor din imobil, mai puţin contribuţia de 20% asumată de bugetul local.

Conform comunicatului, faţadele clădirii au fost deja finalizate, cu excepţia turnului, pe care vor fi montate elemente decorative abia după consolidarea balconului de la primul etaj. De asemenea, urmează să fie executate lucrările la intrarea principală în clădire şi la cele două case de scară din interior, lucrări care, în mod evident, nu au cum fi "neprevăzute".

Construit în jurul anului 1900 în stil Art Nouveanu, palatul de la intersecţia străzilor Republicii şi Parcul Traian are spaţii comerciale la parter, apartamente la etaj şi o curte interioară.