Orădenii nu sunt interesaţi de dezbaterile publice organizate de municipalitate. Sau poate ora organizării nu a fost cea mai potrivită. Deşi chiar şi consilierul local Adelina Coste a făcut un apel public la contribuabili să participe în număr mare la dezbaterea publică a impozitelor şi taxelor pe 2014 pentru a-şi spune părerea, vineri, de la ora 15, în sala mare a Primăriei au dat faţă cu viceprimarul Ovidiu Mureşan şi directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, doar trei orădeni.

Ceilalţi trei participanţi la întâlnire au fost reprezentanţi ai opoziţiei locale precum consilierii locali Adelina Coste şi Cristian Puşcaş, dar şi liderul PPMT Oradea, Kristofi Kristof. "Din păcate în Oradea nu există spirit civic. Orădenii nu participă la dezbateri foarte importante ale unor hotărâri care îi afectează direct", a spus cu amărăciune Coste.

O poziţie similară a adoptat şi viceprimarul Ovidiu Mureşan. "Ne pare rău că nu a venit mai multă lume. Ăsta este până la urmă şi scopul dezbaterii, să vină orădenii şi să îşi exprime o poziţie. Degeaba vorbesc după ce a fost deja hotărârea luată", a spus vicele.

Salarii mai mici, impozite mai mari...

Profitând de faptul că au în faţă un public restrâns dar avizat, reprezentanţii municipalităţii au sărit peste prezentarea proiectului de hotărâre privind actualizarea impozitelor orădenilor în 2014 cu rata inflaţiei de 2,5% şi au sărit direct la dezbateri.

În acest context, orădeanca Ana Lăcătuş a cerut reprezentanţilor Primăriei să menţină şi anul viitor acelaşi nivel de impozitare din 2013. "Eu nu spun că este mare procentul cu care se majorează impozitele în 2014, ci că orădenii câştigă în termeni reali tot mai puţin. Trebuie să ne uităm la faptul că salariul în Bihor a mers în jos, nu în sus! Nu cred că există societate bihoreană care să nu fi făcut reduceri de personal sau de salarii", a spus Ana Lăcătuş.

În replică, viceprimarul Ovidiu Mureşan a ţinut să precizeze că nu este vorba de o majorare, ci de "o ajustare cu inflaţia" a impozitelor, iar directorul Eduard Florea a spus că aceleaşi dificultăţi le întâmpină şi municipalitatea.

"În termeni reali şi bugetul local a scăzut, în vreme ce cheltuielile au crescut de la an la an. Uitaţi-vă numai la parcuri, care sunt mai multe şi necesită fonduri mai mari pentru întreţinere, sau la iluminatul public, care s-a extins şi ne costă an de an tot mai mult. Sunt cheltuieli pe care nu le acoperă o actualizare a impozitelor cu 2,5%", a afirmat Florea.

Donaţie contra investiţii

Discuţiile purtate între cele două părţi au mai atins probleme legate de impozitarea terenurilor cu destinaţia de curţi construcţii, unde responsabilitatea a fost pasată Instituţiei Arhitectului Şef şi Registrului Agricol, şi obligativitatea contribuabililor de a dona municipalităţii terenuri cu titlu gratuit pentru amenajarea de căi de acces.

"Nu e corect ca Primăria să îmi ceară să donez din terenul pe care l-am cumpărat printr-un credit pe care îl plătesc şi acum pe considerentul că va face acolo investiţii sau vrea să facă drum. Eu sunt pus să donez teren fără să primesc nimic în schimb", a reclamat un orădean.

La rândul său, consilierul local Cristian Puşcaş a spus că municipalitatea orădeană ar trebui să se inspire din experienţa altor oraşe. "Baia Mare a găsit o soluţie de compromis între interesele oraşului şi cele ale cetăţenilor. Primăria invită cetăţenii să îşi doneze din teren dar se obligă în schimb să aloce în perioada bugetară următoare fonduri pentru introducerea infrastructurii în această zonă. Dacă nu le oferi cetăţenilor ceva în schimb tot timpul vor fi frustrări", a spus Puşcaş.

Propunerea consilierului a fost destul de bine primită de reprezentanţii municipalităţii care s-au ferit să facă însă promisiuni pe această temă.

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Atenţie, cresc taxele! Primăria vrea majorarea impozitelor pe casele şi maşinile orădenilor"