Dezbaterea publică a Planului de Acţiuni pentru Energie Durabilă, organizată luni, de la ora 11, de municipalitate, în sala mare a Primăriei s-a ţinut fără public.

Subiectul supus discuţiei şi ora stabilită, când orădenii sunt la muncă, a făcut ca la întâlnire să ia parte doar specialiştii.

În sală au putut fi văzuţi reprezentaţi ai Zonei Metropolitane Oradea, Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, Electrica şi Transgex.

"Planul de Acţiuni pentru Energie Durabilă se găseşte pe site-ul Primăriei la rubrica Dezbateri publice. Întâlnirea a fost anunţată public, iar oricine a putut face propuneri", a explicat Ciprian Barna, coordonatorul proiecte în cadrul Zonei Metropolitane Oradea.

Odată supus dezbaterii publice, PAED urmează să fie finalizat în cursul lunii iunie, când va fi şi supus votului Consiliului Local.

Inventarul poluării

Document strategic, PAED este parte a unei iniţiative europene din 2008 care reuneşte 7.000 de autorităţi publice locale din 57 de ţări.

"Obiectivul planului de acţiuni este să crească gradul de implicare şi sprijinire a oraşelor pentru reducerea cu 20% a emisiilor de CO2 până în anul 2020, respectiv 40% până în 2030", a spus Barna.

Pentru ca acest lucru să poată fi cuantificat, municipalitatea a făcut o estimare a emisiilor de CO2 la nivelul anului 2014.

La stabilirea cantităţii totale au fost luat în calcul consumul local de energie raportat de Electrica, Distrigaz, Termoficare dar şi Primăria cu numărul de autovehicule înmatriculate în Oradea, respectiv parcul auto al instituţiilor subordonate. "La Oradea a rezultat o cantitate de 892.000 tone CO2 pe an", a declarat Barna.

Planul de acţiune este cu atât mai important cu cât municipalitatea poate atrage fonduri europene doar pentru proiectele care vizează, fie şi indirect, reducerea emisiilor de CO2.

Printre acestea se numără extinderea liniilor de tramvai, transportul electric urmând să înlocuiască autobuzele, izolarea termică a spitalelor şi şcolilor orădene, folosirea energiei geotermale în sistemul de termoficare, extinderea pistelor de biciclete şi altele.