Municipalitatea a renunţat, cel puţin pentru moment, la ideea fuzionării colegiilor tehnice Traian Vuia şi Andrei Şaguna. Conducerea municipalităţii s-a întâlnit marţi la Primărie cu reprezentanţii celor două colegii şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, iar în urma discuţiilor purtate, Primăria a anunţat că va renunţa la reorganizarea reţelei şcolare.

"Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor au susţinut amânarea deciziei de fuziune pentru o dată ulterioară, propunând ca măsură alternativă eficientizarea activităţii şcolilor prin dimensionarea optimă a numărului de clase pentru a creşte efectivele medii de elevi pe clasă. În consecinţă, Primăria Municipiului Oradea a revenit asupra proiectului de reorganizare a reţelei şcolare", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Potrivit documentului, singura modificare în structura reţelei şcolare se va referi, deocamdată, la divizarea colegiilor tehnice Traian Vuia şi Mihai Viteazul. Măsura a fost deja aprobată prin HCL 563 din 2014, care prevede preluarea claselor de nivel liceal tehnologic şi profesional cu predare în limba maghiară de la cele două colegii de către Liceul Teologic Reformat "Lorantffy Zsuzsanna" şi Liceul Romano-Catolic "Szent Laszlo".

Fuzionarea colegiilor tehnice Traian Vuia şi Andrei Şaguna a fost propusă încă din luna decembrie de Comisia pentru învăţământ din cadrul Consiliului Local. Unificarea avea ca scop eficientizarea finanţării unităţilor de învăţământ, având în vedere că unităţile cu efective mari de elevi beneficiază de costuri standard pe elev superioare, şi integrarea învăţământului profesional de tip industrial din Oradea.

Propunerea consilierilor locali s-a lovit de opoziţia cadrelor şcolare angajate la cele două instituţii, care au acuzat că măsura contravine ideii de relansare a învăţământului profesional, iar prin desfiinţarea Colegiului Tehnic Andrei Şaguna se pune capăt unei tradiţii şcolare vechi de aproape şapte decenii. Profesorii erau cu atât mai motivaţi să ia atitudine cu cât unificarea ar fi dus la dispariţia unor norme didactice, iar unele posturi ar fi urmat să fie desfiinţate.

Poziţia angajaţilor celor două şcoli a fost împărtăşită şi de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor care a refuzat să aprobe reorganizarea reţelei şcolare pentru a evita declanşarea unor probleme sociale.

Citiţi pe această temă şi articolul "Protest anti-fuziune: Profesorii de la Şaguna se opun comasării cu Colegiul Traian Vuia"