Nu vrem exploatări petroliere şi de gaze de şist! Primarul Ilie Bolojan va cere, în şedinţa de joi, mandatul Consiliului Local pentru a face demersurile legale pe lângă Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale în vederea scoaterii teritoriului administrativ al municipiului Oradea din perimetrul de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor petroliere şi de gaze naturale.

"O mare parte a municipiului Oradea este cuprinsă în perimetrele de exploatare a resurselor de apă geotermală, zăcământ concesionat către Transgex, şi în acelaşi timp este cuprins şi în perimetrele de exploatare de tip petrolier şi gaze naturale. Întrucât aceste perimetre se suprapun şi există pericolul ca exploatarea de ţiţei să afecteze zăcământul de apă geotermală, vom cere Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale scoaterea teritoriului administrativ al municipiului Oradea din perimetrul de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor petroliere şi de gaze naturale", a declarat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Primarul a mai spus că, având în vedere riscul de contaminare a zăcământului de apă geotermală, municipalitatea a refuzat deja eliberarea Certificatului de Urbanism pentru o astfel de prospecţiune.

"Deşi am primit o cerere în acest sens, nu am dat Certificat de Urbanism pentru explorări pe teritoriul administrativ, şi aşa va rămâne. Există însă riscul ca în cazul în care Oradea nu va fi scoasă din perimetrul de exploatare a ţiţeului şi gazelor naturale, una din firmele care vrea să facă prospecţiuni să ne dea în judecată şi să ne câştige", a spus edilul.

Primarul Ilie Bolojan a mai povestit că problema exploatării ţiţeiului şi a gazelor naturale a fost luată în discuţie şi la nivelul conducerii Zonei Metropolitane Oradea şi se aşteaptă ca primarii localităţilor membre să facă demersuri similare sau chiar să se coalizeze pentru a interzice explorările de ţiţei şi gaze pe teritoriul localităţilor pe care le conduc.

"Noi nu vrem să facem valuri, nu vrem să ieşim la mitinguri, vrem doar să ieşim din aceste perimetre pentru a înlătura orice pericol la adresa resurselor de apă geotermală", a zis Bolojan.

Primarul Ilie Bolojan a mai spus că pericolul pe care îl prezintă exploatările de acest gen este dublat de deranjul estetic pe l-ar putea provoca amplasarea de sonde de orice fel în cartierele oraşului.