Deşi este foarte aproape să fie invitată din nou în Liga Naţională, dat fiind faptul că anumite echipe din primul eşalon s-ar putea să anunţe că renunţă la statutul de prim-divizionară, şi pentru faptul că s-a situat pe locul 3 la turneul de baraj, echipa orădeană de handbal masculin CSM a anunţat prin vocea preşedintelui Şerban Sere că nu se va înscrie în următorul sezon în prima ligă, ci va continua tot în cea de-a doua.

"Au circulat deja zvonuri că o anumită echipă nu se va înscrie în Liga Zimbrilor pentru sezonul 2024/25, moment în care CSM Oradea ar putea să preia acest loc. Deocamdată nu este ceva confirmat, dar pentru a anticipa o discuţie pe marginea acestui subiect doresc să precizez următoarele: în sezonul 2024/25, echipa de handbal va juca tot în Divizia A”, a declarat Șerban Sere (foto jos) într-o conferință de presă de bilanț, la final de sezon competiţional 2023-2024.

Potrivit acestuia, principalele motive sunt cele financiare, „respectiv timpul foarte scurt ceea ce face imposibilă construirea unui lot de jucători competitiv”.

„Privind partea financiară am avut o discuţie inclusiv la nivel de conducere al municipiului Oradea, vizavi de strategia pe sport. În acest moment bugetul alocat CSM Oradea nu permite participarea în primul eşalon la toate secţiile clubului. Este o realitate evidentă, pe care trebuie să o acceptăm aşa cum este", a mai spus Sere.


Foto: Roby Boroș

Totuşi, obiectivul echipei a fost promovarea

În aceste condiții, iubitorii handbalului din Bihor se pot resemna deja cu gândul că şi în următoarea ediţie de campionat echipa lor favorită va activa tot în eşalonul secund.

Asta, deşi când a început ediţia 2023-2024 obiectivul echipei era promovarea, după cum a precizat antrenorul Cosmin Liberţ (foto).


Foto: Roby Boroș

"Ne raportăm la problema financiară, care se resimte şi la noi, la fel ca la orice altă disciplină. Aceasta ne-a pus în imposibilitatea de a ne consolida lotul de jucători în perioada de iarnă, în contextul accidentărilor. Astfel, am abordat play-off-ul de promovare cu acelaşi lot de jucători”, a spus Liberț în aceeași conferință de presă.

Acesta a mai spus și că din lotul cu care echipa a început sezonul, clubul a pierdut doi jucători importanți, Sfârlea şi Milu Mihai.

„Am ajuns în cele din urmă la barajul de promovare, unde am fost egalii lui CSM Vaslui timp de 48-50 minute. Vorbim de o echipă din primul eşalon, cu buget şi resurse net superioare. Am terminat barajul cu o victorie, prin care am putut să justificăm prezenţa la baraj, prin clasarea pe locul 3. Nu doresc să repetăm greşeala din urmă cu doi ani. Acea greşeală de a forţa lucrurile şi a merge în prima ligă cu orice preţ”, a adăugat tehnicianul.

Chiar și în condițiile în care s-ar face rost de bani, a mai arătat el, „în acest moment este dificil spre imposibil să găseşti jucători autohtoni de valoare care să-ţi ofere garanţia că te vei salva de la retrogradare la finalul sezonului 2024/25”.

Or, „ca să transferi şi legitimezi cinci jucători străini, numai din taxe ar trebui achitat 30.000 euro”, o sumă uriaşă pentru o echipă nou promovată.

„Strategia noastră este să construim o echipă competitivă în liga a 2-a şi care să reprezinte un exemplu pentru tinerii pe care încercăm să-i formăm şi promovăm la Oradea", a precizat tehnicianul principal.

Strategia, tot în fază incipientă

Astfel, handbalul masculin orădean este departe de a-şi propune atingerea unei performaţe în competiţiile interne, rămânând tot la statutul de strategie. 

Din păcate, şi aceasta, deşi au trecut ani buni de când se vorbeşte de ea, a rămas tot într-o fază incipientă.

"Este cunoscut faptul că încă de anul trecut în proiectul echipei de handbal a fost cooptat Dan Piţigoi, antrenor la LPS Bihorul. Acesta a făcut o echipă foarte bună cu antrenorul principal Cosmin Liberţ. Nu e mai puţin adevărat că domnul Piţigoi desfăşoară o activitate remarcabilă la nivel juvenil, fiind antrenor inclusiv la un lot naţional de juniori al României. Pe de altă parte pentru a avea acoperite toate categoriile de vârstă am avea nevoie de un al doilea post la catedra de handbal din cadrul LPS Bihorul, care sunt partenerii noştri. Domnul Piţigoi este singur şi poate să acopere două grupe de juniori, fiind în paralel implicat la CSM Oradea cu echipa de seniori", a mai afirmat Sere.

Până la crearea unei piramide care să acopere toate categoriile de vârstă în cadrul unui proiect care să susţină echipa de handbal masculin a oraşului, încă mai este de lucru.

"Saltul de la juniori către seniori este extrem de complicat. În primul rând este o problemă fizică. Diferenţa este foarte mare între aceste categorii. Întâlneşti jucători foarte experimentaţi la seniori, cu o forţă şi putere net superioară celor de la juniori. E foarte greu în contactul 1 la 1. În timp însă vor face faţă cu siguranţă. Avem lipsuri majore deoarece există un deficit de antrenori de handbal în Oradea. În alte oraşe sunt profesori de educaţie fizică care fac handbal, existând diferite forme de a le acorda beneficii acestora pentru munca depusă în identificarea şi formarea jucătorilor de handbal", a spus şi antrenorul secund Dan Piţigoi.

Se pare că obiectivul de a unii toţi oamenii de handbal din judeţ pentru un astfel de proiect este greu de realizat, a mai arătat Sere, precizând că a încercat de mai multe ori să-i reunească pentru a discuta despre proiect, dar de fiecare dată s-au prezentat foarte puţini.

Se aşteaptă o minune

Ca urmare, speranţele pe termen scurt pentru a construi o echipă competitivă, care să facă faţă rigorilor primului eşalon sunt foarte mici. Totuşi, în această perioadă, cei doi antrenori promit să promoveze pe cât pot jucători tineri din oraş.

"Noi chiar am încercat să acordăm tinerilor orădeni minute de joc în Divizia A. Un exemplu este David Mateaş, care la 17 ani a marcat două goluri la turneul de baraj. Nu ştiu câţi sportivi din Oradea se pot mândri cu aşa ceva. Să fii în competiţie cu un club precum Steaua. Ne dorim să avem cât mai mulţi jucători orădeni în lot", a precizat principalul Cosmin Liberţ.

În ce priveşte lotul de jucători pentru următorul sezon competiţional, 2024-2025, antrenorul principal a oferit deja primele veşti: "Ciprian Aungurenci a semnat cu CSM Vaslui, cu care ne-am bătut la baraj, şi va juca în primul eşalon în sezonul următor. În schimb, Emilian Turcu, având o vârstă înaintată şi având numeroase probleme medicale în ultimii ani, a luat decizia de a renunţa la activitatea de jucător. Acestea sunt certitudini. Cu restul jucătorilor suntem în discuţii pentru prelungirea contractelor. Evident, sunt câţiva jucători de care ne vom despărţi. În funcţie de ce jucători vom găsi liberi de contract şi disponibili să accepte condiţiile noastre vom anunţa în perioada următoare noutăţile", a conchis Liberţ.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!