O situație cum s-a petrecut la Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea, unde așa cum BIHOREANUL a dezvăluit anul trecut, mai mulți copiii ai unor VIP-uri au fost transferați printr-o procedură obscură și ilegală, nu se va mai putea întâmpla.

Inspectoratul Școlar Județean Bihor a elaborat, în premieră, o procedură care stabilește regulile și calendarul transferurilor elevilor, prin care obligă directorii de școli să fie transparenți.

„Am aprobat, în urma consultării cu mai mulți directori de școli și cu consiliul consultativ pe management, o procedură operațională privind transferul elevilor. Scopul procedurii este de a asigura șanse egale tuturor elevilor pentru a se transfera de la o unitate la alta, de la o clasă la alta, și stabilește etapele necesare a fi urmate în vederea realizării transferului, în conformitate cu legislația existentă”, a declarat inspectorul școlar general Horea Abrudan, joi, în cadrul unei conferințe de presă.

Procedura prevede că transferurile se pot face în timpul vacanței de vară și numai după ce fiecare unitate de învățământ a publicat lista cu toate locurile disponibile, numărul de elevi din fiecare clasă și ultima medie de la clasă. De exemplu, pentru această vară, 4 iulie a fost termenul limită la care școlile au trebuit să publice pe site-urile proprii aceste informații.

Între 5 și 8 iulie, elevii vor depune cererile de transfer, iar pe 22 iulie școlile vor afișa rezultatele. „În perioada asta se dau examenele de diferență, dacă se impune”, a declarat Abrudan. Pe 22 august va începe a doua etapă a transferurilor, când școlile vor anunța locurile rămase libere în urma elevilor transferați în prima etapă.

„Nu ne mai dorim părinți dezorientați, care să se plimbe de la o școală la alta. Au informațiile la un click distanță, îi îndrum să consulte site-urile școlilor pe care le vizează”, a spus șeful IȘJ Bihor.

Procedura elaborată acum de IȘJ Bihor invocă și raportul Corpului de Control al Ministerului Educației din anul 2021, când, la sesizarea fostului inspector școlar general, Virgil Blage, s-a descoperit că la Colegiul Emanuil Gojdu au fost transferați în clasele de-a IX-a mai mulți elevi care aveau note mai mici decât media ultimului elev repartizat acolo, și fără ca locurile libere să fie anunțate transparent. Practic, de aceste locuri au știut doar anumiți părinți, deloc întâmplător niște VIP-uri locale, precum avocatul Răzvan Doseanu ori senatorul Adrian Hatos.

Potrivit lui Abrudan, regulamentul prevede, la fel ca raportul Corpului de Control, că ultima medie pentru o clasă de-a IX-a este cea mai mică medie a elevilor repartizați prin procedura computerizată, nicidecum media unui elev transferat pentru că este într-o situație specială, cum este de exemplu un geamăn care are dreptul să fie coleg cu fratele său, indiferent de media sa.

Citește mai jos procedura de transfer!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!