Fasolea cu ciolan pregătită la cazan de bucătarii Garnizoanei Oradea nu a ajuns la toţi orădenii care s-au adunat de 1 Decembrie lângă Podul Ferdinand, acolo unde au fost instalate bucătăriile mobile.

Cele 2.000 de porţii, pentru care - după spusele bucătarilor militari - au fost folosite peste 600 de kilograme de fasole, au fost devorate în mai puţin de două ore, un adevărat record dacă se ţine seama de numărul participanţilor şi de vremea ostilă care a făcut ca până şi băncile şi mesele protejate de corturi să fie pline de apă.

Militarii au dezasamblat bucătăriile mobile în jurul orei 12.45, în timp ce un grup de circa 30 de persoane care nu au mai ajuns la ciolan, majoritatea bătrâni şi (judecând după înfăţişare) persoane fără adăpost, le-au reproşat fie că "nu s-a dat câte puţin, ca să ajungă la toţi", fie că au împărţit mâncarea "pe pile".

Astfel, partea nevăzută a festivităţilor de Ziua Naţională s-a încheiat deloc onorant pentru o ţară membră NATO şi UE, o mare parte din flămânzi cotrobăind în tomberoane pentru a se potoli cu resturile de mâncare găsite.