Patronii bihoreni vor să ceară îmbunătăţirea cadrului legislativ în care îşi desfăşoară activitatea. "În cursul lunii februarie vom organiza o conferinţă cu parlamentarii bihoreni în cadrul căreia le vom pune pe masă mai multe iniţiative legislative menite să îmbunătăţească activitatea firmelor din România", a declarat Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor (FPB), joi, în cadrul primei conferinţe de presă din an.

Prima şi cea mai importantă propunere se referă la limitarea măsurilor de executare silită. "În momentul de faţă organele statului pot să îţi pună poprire pe conturi imobilizându-ţi toate fondurile deşi normal ar fi ca dacă datorezi o sută de lei, de exemplu, să îţi ia doar această sumă. În prezent statul îţi blochează toate conturile şi îţi ia din fiecare bancă o sută de lei ,iar ţie nu îţi rămâne dup-aia decât să umbli după banii tăi", a afirmat Maria Sabin, membru în Comitetul Director al FPB.

Sabin a spus că actuala legislaţie favorizează statul în detrimentul întreprinzătorilor. "Normal ar fi să existe egalitate în faţa legii şi nici măcar statul să nu aibă dreptul la venituri necuvenite", a declarat preşedinta grupului Sapico.

La fel, patronii bihoreni vor mai propune ca executorii judecătoreşti să îşi încaseze comisionul de 10% din sumele încasate doar la finalul procedurii de executare silită pentru că odată plătiţi nu mai sunt motivaţi să lucreze. În plus FPB va cere definirea exactă a indisciplinei în Codul Muncii pentru că în actualele circumstanţe angajaţii concediaţi pentru lipsuri în gestiune pot câştiga oricând un proces intentat fostului angajator.

Pe lista conferinţelor care vor mai fi organizate de FPB în prima jumătate a acestui an se mai numără Gala Top Branduri Bihorene din 14 martie în cadrul căreia vor fi premiate firmele în care bihorenii au cea mai mare încredere, Conferinţa naţională în construcţii cu tema "Drumurile Naţionale, încotro...?" (3 aprilie) şi Conferinţa pe domeniul finanţărilor de proiecte din fonduri europene (30 aprilie).

Deşi este anunţată pentru luna iulie, data Conferinţei internaţionale în domeniul energiei regenerabile nu a fost încă stabilită, aceasta urmând să se ţină la centrul de afaceri din Oşorhei după finalizarea construcţiei.