Consiliul Director al Federaţiei Române de Baschet s-a întrunit la începutul acestei săptămâni, când a luat mai multe decizii cu privire la sezonul competiţional 2020-2021 al Ligii Naţionale şi al Cupei României la baschet masculin.

După cum informează clubul CSM Oradea, "în contextul pandemiei Covid-19 şi a incertitudinii cu privire la modalitatea de desfăşurare a competiţiilor, respectiv în conformitate cu prevederile normelor legale în vigoare impuse de autorităţi, s-a stabilit că întrecerile vor demara sub formă de turnee".

Aşa cum era de aşteptat, CSM CSU Oradea va lua startul în ambele competiţii, atât în campionat cât şi în cupă.

În Cupa României la baschet masculin vor participa 13 echipe, care au fost repartizate în trei grupe. CSM CSU Oradea a fost repartizată în Grupa B, alături de Steaua Bucureşti, SCM Craiova şi Athletic Constanţa. Din Grupa A vor face parte U-BT Cluj, Dinamo Ştiinţa Bucureşti, BCMU FCA Piteşti şi CSM Galaţi. În fine, Grupa C va fi alcătuită din BC CSU Sibiu, SCM Timişoara, CSO Voluntari şi CSM Tg. Jiu.

Este încă neclar totuşi dacă U-BT Cluj-Napoca va juca din prima fază (dacă se califică în grupele Basketball Champions League, atunci se califică direct la Final Four).

Pentru CSM Miercurea Ciuc se va trage la sorţi grupa în care va fi sau va completa locul lăsat liber de U-BT Cluj-Napoca. CSM Focşani şi CSM Mediaş nu vor juca în Cupa României.

Primul turneu va avea loc în perioada 17-21 octombrie. Se va juca în sistem fiecare cu fiecare, iar câştigătoarele grupelor se vor califica la turneul final. De asemenea, dacă Clujul nu se va califica direct la Final Four, atunci o altă echipă care va ocupa locul 2 se va califica la rândul său.

În ceea ce priveşte campionatul, ediţia 2020-2021 a Ligii Naţionale de baschet masculin va reuni 14 echipe, care vor fi repartizate în două grupe de câte şapte, "în funcţie de clasamentul consemnat la momentul suspendării sezonului competiţional 2019-2020", a precizat Federaţia Română de Baschet.

În campionat, CSM CSU Oradea va face parte din aşa numita "Grupa pară", alături de Dinamo Ştiinţa Bucureşti, SCM Timişoara, SCM U Craiova, CSM Galaţi, CSM 2007 Focşani şi CSM Tg. Jiu.

În Grupa impară vor evolua: U-BT Cluj, BC CSU Sibiu, Steaua Bucureşti, BCMU FC Argeş Piteşti, CSO Voluntari, Athletic Constanţa şi CSM Miercurea Ciuc.


În total, sistemul competiţional al Ligii Naţionale va cuprinde trei faze:

- Faza 1: Se joacă în grupe, fiecare cu fiecare, de câte două ori şi se face clasamentul. Primul turneu este programat pentru luna noiembrie anul curent. Primele trei clasate în ambele grupe avansează în TOP 6. Celelalte vor juca în grupa valorică 7-14.

- Faza 2: TOP 6, respectiv grupa valorică 7-14 se joacă pe sistemul fiecare cu fiecare, de câte două ori.

- Faza 3: Există trei variante de desfăşurare a acestei faze: playoff clasic (cu opt echipe), grupa 1/4, 5/8, 9/12 sau de tip F4.