Seara, când se lasă umbra, turişti de toate vârstele ies peste şanţuri ca asediaţii după bombardamente. Staţiunea Băile Felix aşa şi arată! 

Utilaje grele sunt proptite în dâmburi de pământ, podeţe aruncate peste tranşee scârţâie sub picioare, în vreme ce şiruri de maşini înaintează bară la bară ca un convoi de refugiaţi. "Pe cuvânt, e ceva... Nu mai ai pe unde să treci!", povesteşte o mămică în smartphone, împingând un cărucior peste un covor de pietriş.
Cel mai mare val de lucrări din Băile Felix de după comunism a adus staţiunea la limita supravieţuirii tocmai când înfruntă criza provocată de noul coronavirus!

Ori praf, ori noroi!

Staţiunea are două cicluri de viaţă: dimineaţa devreme şi seara târziu. La ora 8, turiştii aşteaptă deja aliniaţi în faţa ştrandului Apollo. Oamenii vin să prindă loc, căci ştrandul cu o capacitate de 2.700 persoane poate primi cel mult 1.000 de vizitatori, pentru a evita aglomeraţia. Măsurile de prevenţie impun termoscanarea şi înregistrarea tuturor, aşa că se formează cozi. Iar când casieriţa trage oblonul, se lasă cu scandal. "Nu se poate să vii din cealaltă parte a ţării şi să fii ţinut afară!", protestează un bărbat.

Peste zi, oamenii mănâncă în ştrand, ca să nu îşi piardă locul. Străzile le rămân muncitorilor proptiţi în lopeţi, iar turiştii ies abia la apus. "Cine a luat ţeapă vara asta cu Felixul nu mai vine. Când e senin e praf, când plouă e noroi!", se plânge un turist. 

Vizitatorii sunt dezamăgiţi. "În loc să lucreze în alea trei luni în care am fost închişi în case, ei sapă acum!", zice o femeie. Până şi fanii statornici sunt supăraţi. "Vin cu soţul de ani de zile în Felix. Tot aşa spart a fost şi vara trecută. Nu înţeleg ce face primarul!", reclamă o bătrână.

25 de şantiere 

Edilul de Sânmartin face hipertensiune. Din 43 de şantiere a mai rămas cu 25 deschise, dar tot sunt prea multe. "Incredibil câte probleme pot să apară!", oftează primarul Cristian Laza (foto). Fost director de hotel, Laza este cel mai important primar al PSD Bihor. Partidul a pompat bani grei în comună pentru a demonstra că se poate dezvolta şi fără unirea cu Oradea condusă de liberalul Ilie Bolojan. 

Ambiţios, Laza pare să confirme. În patru ani a atras finanţări de 26,5 milioane euro din fonduri europene şi guvernamentale. Numai vara aceasta are lucrări de 11 milioane euro. "În Băile Felix nu s-a investit atât din anii ʼ80, când au ridicat comuniştii hotelurile", zice primarul. Spre exemplu, doar reabilitarea aleii centrale, cu trotuare pietruite, piste pentru biciclete, fântână arteziană şi toaletă, costă aproape 4 milioane de euro.

Atribuite bucureştenilor de la Europlus Construct, lucrările s-au împotmolit încă de la săpături. Localnicii spun că firma, confruntată cu probleme financiare, a lucrat anul trecut cu o mână de muncitori. Primarul confirmă doar parţial. "Avansau foarte încet. Dacă aveau de spart o placă de beton de 30 cm şi dădeau peste una de 50 cm, făceau notă de constatare, o trimiteau la Bucureşti, de unde venea la Primărie şi dura. Or, eu nu pot aştepta o săptămână pentru o placă de beton", zice Laza.

Sub trafic

După negocieri de o săptămână cu compania, lucrările au fost date în subantrepriză unei firme orădene care a lucrat şi pentru Aquaparkul Nymphaea, şi pentru complexul comercial Lotus II. Joia trecută, aceasta lucra cu 30 de muncitori şi şase utilaje, iar lucrările au ajuns în faza montării bordurilor, după care se va trece la pietruirea drumului. 

"Dacă sunt bani, eu zic că până în noiembrie terminăm", spune administratorul firmei Ştefănuţ & Daria, Marius Fiţ. Constructorul şi-ar dori oprirea circulaţiei, pentru a accelera ritmul lucrărilor, dar primarul nu vrea să audă de aşa ceva. "Nici vorbă! Şi aşa i-am încurcat pe toţi", zice Laza. 

Pentru a decongestiona străzile, Primăria îndeamnă prin afişe turiştii să îşi lase maşinile, gratuit, în parcarea cu 170 locuri de la intrarea în Băile Felix. Unii s-au conformat, cei mai mulţi nu. "Cel mai naşpa e când umbli prin staţiune după şoferii unor maşini lăsate fix unde ai de săpat", spune un excavatorist. Dacă ar fi după el, i-ar amenda pe toţi.

Vremuri de (corona)criză

Spre deosebire de şantierişti care ar da cu turiştii de pământ, comercianţii şi hotelierii nu mai ştiu cum să-i atragă. "Vânzările au scăzut cu 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Mulţi nici nu au deschis, pentru că nu merită", zice angajatul unui ABC din centrul staţiunii.

Industria ospitalităţii e la pământ. "Vânzările au scăzut sub jumătate faţă de iulie 2019. Încă n-am calculat, să nu-mi fac sânge rău. O să văd peste două săptămâni", spune Claudiu Creţ, administratorul Club Art. Comercianţii încearcă să îşi salveze afacerile cum pot. "Turiştii sunt nemulţumiţi de lucrări, de restricţii, de tot. Nici vorbă să mărim preţurile în acest sezon, dimpotrivă, la o pizza mai dăm un pahar de suc sau o cafea gratis, să fie omul mulţumit".

Proprietarii de pensiuni chiar au scăzut preţurile. "Camera pe care anul trecut o dădeam cu 300 lei în sezon, acum e 200 lei, dar găseşti în staţiune şi camere cu 150 sau 100 lei", spune Sorin Stan, administratorul vilei Fănică.

Şi aşa, însă, numărul cazărilor tot s-a prăbuşit, cu efecte dramatice asupra profitului. "Astăzi, doar trei camere din 18 duc în spate toată pensiunea. Dar noi, fie că avem un singur oaspete, fie că e totul plin, avem aceleaşi cheltuieli: becurile tot le aprinzi noaptea, apa tot o încălzeşti, aerul condiţionat tot îl porneşti", explică Stan. 

Cel mai prost an 

Situaţia e aceeaşi şi pentru marii hotelieri. SCT Felix, nava amiral a staţiunii, s-a urnit din blocaj la jumătatea lui iunie, dar e departe de a avansa cu motoarele în plin. Spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut, când gradul de ocupare a celor 2.459 locuri de cazare era de 92%, ajunge acum abia la 36%. Pierderile acumulate sunt de 2 milioane euro. "Niciodată după 1990 n-a fost un an atât de prost", spune directorul general Florian Serac (foto).

Directorul refuză să se gândească la al doilea val al epidemiei. "Dacă ne închide din nou, băgăm societatea în restructurare", zice el. De aceea, hotelierii fac tot posibilul pentru a evita un asemenea lucru. Turiştii sunt termoscanaţi la intrarea în hoteluri, îndemnaţi să îşi dezinfecteze mâinile şi picioarele, să păstreze distanţa de siguranţă, să poarte mască în spaţiile închise şi... să evite ieşirile în Oradea.

Măsurile se aplică inclusiv la hotelul Lotus Therm, singurul de 5 stele, unde au fost deschise doar bazinele exterioare. De asemenea, numărul celor care pot intra în cel mai mare ştrand al staţiunii a fost limitat drastic. "Numai eu ştiu ce înjurături aud când trec pe lângă intrarea în Apollo, iar oamenii aşteaptă să mai iasă cineva ca să se elibereze din locuri", povesteşte Serac. 

În sfidarea crizei 

Regula numărului limitat de vizitatori se aplică şi la aquaparkul President. Dimineaţa, la deschidere, se formează cozi, iar întârziaţii riscă să rămână afară. "Oamenii vor să vină, dar lucrăm la jumătate din capacitate. Primim cel mult 550 de persoane, pentru a respecta condiţiile de distanţare", spune directorul complexului President, Dumitru Fechete (foto).

Acesta speră că odată cu intrarea în sezonul estival complexul îşi va mai recupera din pierderile de circa 3 milioane lei înregistrate anul acesta. "Săptămâna trecută aveam un grad de ocupare de 80%, iar pentru weekend-ul următor preconizăm o creştere la 90%", zice directorul.

De altfel, parcă în ciuda crizei, complexul President şi-a inaugurat vinerea trecută primul hotel de lux din portofoliu. President Bussines, clasat la 4 stele "plus", are la parter un restaurant cu 300 de locuri, la primul etaj săli de conferinţă cu 30 - 200 locuri, iar la etajul doi mai multe camere şi două apartamente cu jacuzzi şi terase, inclusiv cu o mini-grădină. Deasupra se înalţă încă trei etaje cu camere mari şi spaţioase. "Conform rezervărilor făcute, până la sfârşitul acestei săptămâni hotelul va fi ocupat la întreaga capacitate", spune Fechete. 

La fel ca întreaga staţiune, hotelierii speră la relansarea turismului. Mai devreme sau mai târziu, lucrările de reabilitare se vor termina, pandemia va trece, iar Băile Felix vor scoate de sub masca de protecţie o faţă nouă, zâmbitoare. Rămâne de văzut cu ce preţ...


INVESTIŢII ÎN BĂILE 1 MAI
Ştrandul Venus va deveni acvaparc

Staţiunea Băile 1 Mai va intra şi ea în renovare, printr-un proiect european de 4,8 milioane euro. Investiţia vizează realizarea unei artere pietonale cu piste pentru biciclişti, reamenajarea zonei centrale şi înlocuirea mobilierului urban. "Lucrările vor începe în septembrie, cu termen de predare de un an", zice primarul Cristian Laza.

SCT Felix, la rându-i, investeşte 14 milioane euro în transformarea ştrandului Venus (foto) într-un aquapark ce se doreşte mai mare decât cel din Oradea. "Vom avea 4,7 hectare de teren cu copaci pentru umbră, lângă care vor fi amenajate mai multe bazine, inclusiv unul olimpic, tobogane, trambulină pentru sărituri şi multe altele", spune directorul SCT Felix, Florian Serac. Aquaparkul este programat să fie dat în folosinţă în primăvara anului viitor.