O femeie din comuna bihoreană Oșorhei a fost diagnosticată cu așa numita febră Q, în urma transmiterii unei bacterii de origine animală.

„Este vorba despre o pacientă în vârstă de 51 de ani, care a avut simptome respiratorii asemănătoare gripei și pneumoniei. S-a prezentat la ambulatoriul secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, unde i s-a pus diagnosticul de febră Q pe bază clinică (n.r. – a simptomelor), având tuse persistentă și dificultăți de respirație. Analizele făcute ulterior au confirmat, ieri, diagnosticul clinic, prin creșterea parametrului IgM și IgG, adică a nivelului imunoglobulinei M și G. În prezent, starea pacientei este bună și a și fost externată”, a declarat BIHOREANULUI, miercuri, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Aceasta a precizat că febra Q este o zoonoză, adică o boală determinată de infectarea cu bacteria Coxiella Burnetti transmisă de animale domestice, precum oile, vitele sau caprele, prin inhalarea de aer contaminat.

„Pacienta a spus că locuiește în apropierea unei ferme care are și un saivan de oi, așa că am anunțat DSVSA să facă o verificare la fața locului”, a mai spus directoarea DSP Bihor.

Anchetă epidemiologică

Contactat și el de BIHOREANUL, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, dr. Remus Moțoc, a confirmat înregistrarea suspiciunii privind focarul zoonozei, un saivan din Oșorhei, dar a precizat că o anchetă este în curs de desfășurare.

„Colegii s-au deplasat la fața locului și au prelevat probe, pentru că a fost deschisă o anchetă epidemiologică. Atunci când aceasta va fi finalizată o să putem comunica rezultatul”, a spus dr. Moțoc.

Sursele BIHOREANULUI susțin că saivanul cu pricina este plin cu gunoi de animale. Sesizați de un cetățean, comisarii de mediu au început și ei o anchetă. 

Infectarea cu Coxiella Burnetii, febra Q afectează de obicei persoane care lucrează în sectorul zootehnic când respiră aer contaminat sau persoanele care consumă alimente contaminate. Această bacterie este rezistentă la factorii de mediu cum ar fi presiunea, temperatura ridicată ori lumina ultravioletă, putând rezista și la multe substanțe dezinfectante.

Boala se tratează cu antibiotice, însă acestea trebuie administrate numai după diagnosticarea certă și la prescripția medicului specialist. Ea afectează mai agresiv persoanele cu sistem imunitar slăbit și cu probleme respiratorii și cardiace, putând dăuna plămânilor, inimii și ficatului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!