Un uriaş vârtej de praf a fost surprins, duminică, de un cititor al BIHOREANULUI. Spectaculosul fenomen meteo, denumit de specialişti "Devil dust" sau "Diavolul de praf", s-a format pe terenurile agricole din capătul cartierului Ioşia şi a fost filmat în jurul orei 14.30, de un martor care susţine că astfel de pâlnii de praf a întâlnit la sfârşit de săptămână şi în apropiere de Nojorid.

În înregistrarea transmisă ziarului se vede că uriaşa pâlnie de praf creşte în dimensiuni, vârtejul fiind descris drept "destul de mare" şi de un specialist consultat de BIHOREANUL, care a precizat, însă, că nu toate vârtejurile de praf sunt periculoase.

"Aceste vârtejuri de praf sunt de scurtă durată şi nu sunt periculoase, nu sunt tornade care să producă pagube semnificative", a explicat BIHOREANULUI climatologul Alex Trandafir. 

Potrivit site-ul de specialitate weather.gov, "Diavolii de praf" se formează în condiții de cer senin și temperaturi ridicate, în zonele cu încălzire puternică a suprafeței, de obicei la interfața dintre diferite tipuri de suprafețe, cum ar fi asfaltul și pământul, sau chiar câmpurile irigate și drumurile de pământ.

De obicei, vârtejurile de praf apar atunci când temperatura solului devine mult mai caldă decât aerul de deasupra acestuia.

Cum aerul cald este mai uşor, acesta se ridică rapid, formând o pâlnie care se roteşte, antrenând şi praful. Odată ce aerul cald instabil este epuizat sau echilibrul este rupt într-un alt mod, „diavolul de praf” se va descompune și se va disipa.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!