Un părinte poate înţelege perfect ce a fost în sufletul soţilor Bonchiş când şi-au lăsat copilul - în comă şi cu un lemn înfipt în cap - în mâna medicilor.

N-au avut ce face, decât să-şi pună nădejdea în priceperea doctorilor şi să se roage la Dumnezeu să le salveze micuţul. Şi uite că ruga le-a fost ascultată...

Din joacă

03 Florin Bonchis.jpgTragedia s-a petrecut miercurea trecută, în curtea familiei Bonchiş din satul Ferice, comuna Bunteşti. "Se juca cu mai mulţi copii în şopron, la înălţime, când nu ştiu cum a alunecat sau ce-a păţit, şi a căzut", povesteşte Florin Bonchiş (foto), tatăl lui Adrian, pacientul care i-a uluit pe medici cu ce a "cules" în cap.

De la circa 3 metri înălţime, băiatul de 9 ani a căzut între nişte resturi de lemne, lovindu-se cu capul direct de o bucată de scândură de circa 10 centimetri lungime şi 2,5 centimetri diametru.

Ajunşi de urgenţă în Ferice, medicii SMURD s-au văzut puşi în faţa unei scene scoase parcă dintr-un film de groază: micuţul zăcea, aproape de inconştienţă, cu bucata de lemn înfiptă în ţeastă. "A fost o situaţie deosebit de gravă", povesteşte Hadrian Borcea, şeful SMURD.

În comă

Echipajul l-a transportat pe Adrian la Spitalul Judeţean din Oradea, internându-l iniţial la Unitatea de Primire a Urgenţelor pentru investigaţii. Apoi, băiatul a fost transferat la Clinica de Neurochirurgie, unde joi dimineaţa doctorul Dumitru Mohan, şeful Clinicii, a luat decizia să-l opereze.

Mohan.jpg"Era în stare de comă când a ajuns la mine", spune medicul. Adrian avea, cam la 5 centimetri deasupra urechii drepte, pielea, scalpul şi cutia craniană perforate. "Cutia craniană era fracturată în trei părţi şi a comprimat creierul", povesteşte Mohan (foto). Din fericire însă, creierul copilului nu fusese străpuns. Norocul lui Adrian a fost că lemnul i-a intrat prin partea laterală a capului, căci dacă impactul ar fi fost mai aproape de mijloc, mai mult ca sigur i-ar fi perforat şi creierul.

Risc post-operatoriu

Echipa condusă de conferenţiarul Dumitru Mohan şi formată din medicii Clement Miron şi Aurel George Mohan, asistenta Mariana Vesa şi anestezistul Marcel Negrău, l-a operat pe copil, intervenţia durând mai bine de o oră. "Am făcut o craniectomie temporo-parietală dreaptă şi eschilectomie parţială. Adică am toaletat profund plaga, unde erau smocuri de păr, pentru că tot ce a întâlnit lemnul în cale i-a împins în cap, şi am eliberat bucata de lemn", explică Mohan.

Deşi a fost o operaţie cu pretenţii, întrucât în cazul pacienţilor-copii pierderea de sânge e mai periculoasă, nu s-au petrecut complicaţii. "Există un risc post-operatoriu, supra-infectarea zonei, că doar lemnul ăsta n-a fost steril când a intrat", zice Mohan, precizând că pentru a preveni infectarea, lui Adrian i se administrează antibiotice. Totuşi, neurochirurgul speră că micuţul nu va rămâne cu sechele după această păţanie.

Bucurie pentru părinţi

La o zi de la intervenţie, Adrian s-a trezit, a vorbit cu părinţii săi şi a mâncat. Nu îşi aduce aminte nimic din ce s-a întâmplat şi nu a înţeles de ce se află în spital. "M-a întrebat când plecăm la munte, că i-am promis dinainte de accident că-l duc", spune tatăl micuţului.

Bărbatul nu-şi încape în piele de bucurie că îşi vede fiul cum îşi revine, mai cu seamă că medicii i-au zis că Adrian nu va mai rămâne multă vreme la Terapie Intensivă şi va fi mutat în secţia de Neurochirurgie. Însă în spital va mai sta câteva săptămâni, până se pune pe picioare.

"Noi avem nădejde în Dumnezeu. Ni s-a oferit elicopter să ducem copilul în alt oraş, dar am zis că mâna lui Dumnezeu e şi aici, între aceşti medici. Şi aşa a fost", spune Florin Bonchiş. Bărbatul e recunoscător şi are şi de ce. Băiatul lui s-a născut a doua oară...


COLECŢIONARUL
Lemnul rămâne la Mohan

Medicul Dumitru Mohan va păstra bucata de lemn scoasă din capul lui Adrian şi o va aşeza pe raftul din biroul său din spital, alături de zeci de alte borcane şi cutii ce conţin obiecte strânse din capetele pacienţilor săi. "Am aici, de pildă, pietre de polizor sau granit dintr-o explozie de mină, scoase de la pacienţi". În faţa tuturor acestor borcane, neurochirurgul ţine alte cinci, cu tumori extirpate. Le-a strâns în întreaga sa carieră şi le păstrează, pentru a-şi aduce aminte de fiecare reuşită. De altfel, fiecare în parte a fost o provocare...


UPDATE: Adrian a fost transferat de la Terapie Intensivă în Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean, unde este sub tratament medicamentos pentru a evita complicaţiile. "Copilaşul se simte foarte bine. Merge singur, mănâncă. Va rămâne, însă, sub observaţie strictă încă 7-10 zile, pentru a evita unele complicaţii, un eventual edem cerebral ori meningită, care se pot ivi după intervenţiile de acest gen" a declarat BIHOREANULUI dr. Carmen Pantiş, directorul Spitalului Judeţean.

Potrivit acesteia, după scurgerea perioadei respective, medicii vor şti sigur şi dacă băieţelul va rămâne cu sechele de pe urma accidentului. "Deocamdată nu are nicio problemă, vorbeşte coerent, nu are pierderi ale cunoştinţei, dureri. Sperăm că va fi bine", a mai spus Pantiş.