Un singur angajat are grijă de 34.000 de găini. Cu numai doi angajaţi care au dreptul să intre în cele două hale de păsări, ferma de la Cauaceu produce zilnic peste 60.000 de ouă. Model de eficienţă, firma Simonzid lucrează, în total, cu doar 12 angajaţi.

"N-o să creadă nimeni, dar cel mai mult este de lucru cu hârtiile. Pentru fiecare lot de ouă se ţin separat nu mai puţin de 39 de registre", spune Francisc Şimon, patronul uneia dintre cele mai performante ferme de găini ouătoare din ţară.

După afaceri...

18 Francisc Simon.jpgÎnainte să investească în sectorul avicol, Francisc Şimon (foto) a făcut de toate. Pe vremea comunismului a fugit în Ungaria, unde a început ca muncitor pentru ca în final să urmeze cursuri de management. "Acolo, dacă munceai, puteai câştiga şi de trei ori salariul lunar, nu ca la noi", povesteşte bărbatul ajuns acum la 50 de ani.

După 1990 s-a întors acasă, în Biharia, şi cu banii câştigaţi a intrat în afaceri. "Cursurile de management mi-au prins bine. Întâi am făcut import-export, dar nu cu portbagajul, ca toată lumea, ci cu vagoanele", spune Feri, cum îi zic prietenii. În 1993 şi-a deschis prima brutărie lângă Biserica cu Lună, iar apoi a cumpărat încă una lângă stadionul FC Bihor. Acolo a şi făcut prima investiţie imobiliară, ridicând împreună cu un asociat Hotelul Eden, astăzi Toscana, din strada Ioan Cantacuzino. "Am lucrat pe şantier cot la cot cu muncitorii", zice bărbatul, care nu se fereşte de muncă.

Experienţa i-a prins bine. Când totul a fost gata, şi-a vândut partea sa din afacere şi a reinvestit în imobiliare. A construit cartierul Forvila din Paleu, a vândut cele 56 de case, iar după izbucnirea crizei imobiliare s-a reorientat încă o dată...

Găina mecanică

În prezent, firma Simonzid, botezată aşa pentru că fusese înfiinţată pentru construcţii, deţine la Cauaceu una din cele mai performante ferme avicole din ţară. Ridicată vara trecută de la zero, ferma a costat peste 2,1 milioane de euro. 800.000 de euro i-a obţinut din fonduri europene, diferenţa fiind acoperită din credite şi cu fonduri proprii. "Am girat inclusiv cu fotoliile din birou", glumeşte Feri. Dar a meritat.

În ferma de la Cauceu care produce "Ouă din Bihor" totul este automatizat. "Calculatorul reglează umiditatea, concentraţia de oxigen, de amoniac şi tot ce ţine de atmosfera din halele de păsări. Dacă trebuie, deschide aerisirea, porneşte ventilatoarele, face tot", explică bărbatul.

Găinile primesc apă cu pipeta şi sunt alimentate automat la orele 7, 11, 14 şi 17, cu hrană în care concentraţia de nutrienţi e calculată la miligram. Spre deosebire de vechile "avicole", ferma de la Cauaceu nu miroase deloc, pentru că până şi dejecţiile sunt evacuate automat, uscate în suflante uriaşe şi depozitate în spaţii acoperite. În plus, toate deşeurile, de la pene la ouă sparte, sunt arse într-un incinerator.

Sub pază strictă

Fiecare din cele două hale ale fermei adăposteşte câte 34.000 de găini ouătoare din rasa belgiană Isa Brown. Nu foarte mari, dar cu o productivitate de 300 de ouă pe an fiecare. "Numai găinile dintr-o singură hală au costat 168.000 de euro", spune Feri.

Pentru că păsările sunt principalul mijloc de producţie, măsurile de precauţie luate pentru protecţia acestora sunt de-a dreptul extreme. În hală nu intră nici măcar patronul. "Până şi eu mă uit la ele din spatele geamului de vizitare. Pentru fiecare hală există un muncitor, cu analize medicale la zi, care intră să le verifice, dar şi acela numai echipat într-o salopetă specială, ca să nu transmită vreun virus", zice Feri. Ca o măsură suplimentară de siguranţă, angajaţii îşi fac lunar analizele, iar starea păsărilor e controlată periodic de medici veterinari.

Nimic nu se pierde!

Automatizarea completă face ca ouăle din cuibare să ajungă în hala de sortare aduse de benzi transportoare, fără să fie măcar nevoie de recoltare. Astfel, numărul de salariaţi e redus la minim. Simonzid are doar 12 angajaţi, din care trei muncesc în birou şi se ocupă de acte. Practic, ferma e deservită de doar 7 muncitori care lucrează în echipamente speciale sau în halate albe, şi doi şoferi care se ocupă de distribuţie pe maşinile frigorifice ale firmei.

La închiderea unei zile de lucru, depozitele sunt goale, căci toate cele 60.000 de ouă produse zilnic sunt vândute în cele mai importante supermarketuri din Oradea, de la Carrefour şi Real până la Metro şi Artima, dar şi exportate în Ungaria prin reţeaua CBA. Pentru clienţii din industria alimentară, cum ar fi patiseriile Dorbob, ferma produce inclusiv melanj din ouă, un lichid pasteurizat obţinut din amestecul omogenizat de albuş şi gălbenuş, destinat preparării produselor care sunt supuse unor tratamente termice de fierbere sau coacere.

În ciuda productivităţii record pe cap de angajat, ferma lui Feri nu se poate lăuda cu profit. "Deocamdată tot ce câştigăm merge pe salarii, impozite şi plata ratelor. Băncile ne-au impus un termen de 5 ani pentru rambursarea creditului, aşa că mai avem de plătit încă 4 ani. După aceea, mai vedem ce va fi", spune investitorul. Care, între timp, a mai găsit o idee de eficientizare a activităţii: o centrală pe biogaz l-ar ajuta să-şi încălzească toată ferma gratis. Doar îngrijeşte 68.000 de găini, şi nu numai ouăle sunt de aur...


"Din 12 angajaţi, trei lucrează la birou, pentru că birocraţia e foarte mare. Ca să putem scoate un ou pe piaţă trebuie să ţinem 39 de registre pe diferite teme, cu analiza la ouă, la apă, la furaje, la tot. La noi, când vine un control, sunt cel puţin opt specialişti, fiecare în alt domeniu, şi fiecare cere registrele lui"

Francisc Şimon


CLASA LUX
750
de centimetri pătraţi are la dispoziţie fiecare găină în boxa ei pentru a nu fi "stresată"


FERMA "INSTANT"
Finalizată în timp record

Ferma de găini ouătoare de la Cauaceu este nu doar cea mai modernă din Bihor, dar şi cel mai repede realizată. Firma Simonzid a primit autorizaţia de construcţie pe 6 mai 2011, iar pe 15 septembrie deja încheia lucrarea. "Investiţia a fost finalizată în timp record. Aveau la dispoziţie 36 de luni, dar au terminat în câteva luni", spune Sandu Zaharia, şeful Serviciului Plăţi din cadrul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bihor, instituţia care răspunde de implementarea Planului Naţional de Dezvoltare Rurală, finanţat prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Zaharia spune că investiţii similare în dezvoltarea producţiei de ouă şi de carne de pasăre derulează în prezent şi alte firme din judeţ, precum Avi-Vest în Oradea şi Nutripui la Salonta. "Cea mai mare investiţie în domeniu o face Nutripui, care va cheltui 1,5 milioane de euro pe modernizarea a cinci hale existente şi pentru dublarea capacităţii lor prin supraetajare", zice funcţionarul. Astfel, ferma din Salonta îşi va putea dubla şi producţia la 600.000 de pui.