Ferma Nutripork, care a fost ani de zile principala sursă a mirosurilor urâte din Oradea şi Sântandrei, s-a închis definitiv.

Fără putoare

"Una din sursele de mirosuri neplăcute pentru jumătatea de vest a oraşului Oradea, ferma de creştere a porcilor din spatele gării Ioşia, şi-a încetat definitiv activitatea. La Agenţia de Mediu Bihor au fost depuse documentele pentru obţinerea autorizaţiei de ecologizare a fostei ferme", a anunţat primarul Ilie Bolojan, pe propria pagină de Facebook.

Edilul a transmis că "din această lună, mirosurile care în anumite condiţii meteorologice veneau peste cartierul Ioşia, ajungând până în zona centrală, nu vor mai polua oraşul".

Ferma Nutripork a fost închisă în baza unui protocol încheiat de municipalitate cu reprezentanţii companiei în anul 2018. "Mulţumesc conducerii companiei pentru respectarea acestei înţelegeri!", a scris Bolojan.

Pazuric: "Avem în plan o fermă nouă"

Iosif PazuricContactat de BIHOREANUL, patronul grupului Nutrientul, care deţinea şi ferma din Ioşia, Iosif Pazuric (foto), a declarat că activitatea fermei a fost oprită, treptat, începând de anul trecut, de când complexul nu a mai fost populat cu porci. "Acum am primit aprobarea pentru ecologizarea amplasamentului. Golim batalurile de dejecţii şi vom nivela terenurile, pentru a le aduce la starea iniţială", a declarat Pazuric.

Potrivit acestuia, Nutrientul va construi o nouă fermă de porci în Bihor, care să suplinească activitatea din Ioşia. "Avem un proiect pentru o fermă nouă, la Sânnicolau Român, în mijlocul câmpului, ca să nu avem probleme de disconfort cu cetăţenii", a declarat patronul grupului.

Cât despre terenul din Ioşia, Pazuric a spus că, după ce va fi ecologizat, va decide detaliile viitorului parc industrial, care va lua locul fermei. "Trebuie să vedem dacă vom găsi un partener pentru investiţia într-un parc industrial. Ori vom închiria terenul, ori îl vom vinde", a declarat omul de afaceri.

Istorie zbuciumată 

Aşa cum se ştie, ferma Nutripork din Ioşia, care se întindea pe un teren de 18 hectare din zona străzii Corneliu Baba, a fost ani la rând un motiv de protest şi nemulţumire pentru orădeni.

Complexul zootehnic a împrăştiat asupra oraşului mirosuri specifice de dejecţii, obligându-i pe mulţi orădeni să stea cu geamurile închise la locuinţe, pentru a se proteja de duhoare. Deranjaţi, pe bună dreptate, de mirosurile neplăcute, orădeni, dar şi locuitori din Sânmartin, au protestat în mai multe rânduri, cerând autorităţilor să închidă ferma.

Protest Nutripork

Terenul a fost obţinut de Nutrientul în anul 1999, prin contract de concesiune cu Primăria Sântandrei, pe raza căreia se afla atunci. În 2001, când limita administrativă a Oradiei s-a schimbat, Primăria municipiului a "moştenit" acest contract, încheiat pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă jumătate din termen.

Municipalitatea orădeană a încercat anularea lui, dar fără succes. În 2005, Curtea de Apel Oradea a stabilit definitiv valabilitatea documentului şi a obligat Primăria Oradea la respectarea contractului încheiat de administraţia locală din Sântandrei.

În 2018, în urma unei înţelegeri perfectate între Primărie şi grupul Nutrientul, din cele 18 ha de teren, 6,5 ha de teren au fost predate Consiliului Local, iar 11,5 ha au fost vândute către Nutrientul, cu peste un million de euro, plata urmând să se facă în rate semestriale timp de patru ani.

Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea a obţinut, anul trecut, titlul de parc industrial pentru cele 6,5 ha ajunse în proprietatea municipalităţii, iar Nutrientul poate de asemenea să facă acest demers, pentru terenul său.