Judeţul Bihor se confruntă cu un fenomen de comasare a suprafeţelor agricole, în condiţiile în care fermierii preiau terenurilor populaţiei îmbătrânite sau strămutate la oraş.

Ferme (tot) mai mari

Anul acesta, în perioada 1 martie – 10 iunie, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Bihor a preluat 34.250 de cereri unice de plată, cu 748 mai puţine decât anul trecut, dar aferente unor suprafeţe mai mari cu 7.687 hectare decât anul trecut.

„La o analiză comparativă a datelor, se observă că faţă de anul anterior numărul cererilor a scăzut cu 748 cereri, în timp ce suprafaţa agricolă a crescut cu 7.687,03 ha. Confirmăm astfel că, de la an la an, fermierii sunt tot mai conştienţi de importanţa comasării terenurilor pentru a creşte productivitatea şi competitivitatea pe piaţă", a declarat pentru BIHOREANUL directorul APIA Bihor, Cristian Câmpan.

Subvenţii de 97 milioane euro

APIA Bihor a finalizat săptămâna trecută campania de informare a fermierilor bihoreni cu privire la oportunităţile de finanţare. „Am ales să organizăm această ultimă întâlnire cu fermierii la Oradea, întrucât Centrul judeţean Bihor este unul dintre cele mai performante centre judeţene ale APIA, care gestionează scheme şi măsuri de sprijin pentru care anual se plătesc peste 97 milioane de euro", a transmis directorul general al APIA.

Potrivit acestuia, managementul performant al centrului a făcut ca autorizarea la plată să depăşească 99,60% din numărul fermierilor eligibili.

Printre cei circa 150 de participanţi la conferinţa de închidere a campaniei s-au numărat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, printre care prefectul Dumitru Ţiplea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Călin Gal, şi viceprimarul de Oradea, Marcel Dragoş.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!