Inconștiența dăunează agriculturii! Deși suntem în perioadă de secetă, când incendiile nu doar că pornesc ușor, dar se răspândesc foarte rapid, unii bihoreni nu conștientizează pericolul și pun foc intențional pe terenuri.

În urma unui asemenea incendiu, în weekend, au ars 12 hectare de lanuri de grâu de la marginea satului Vășad, comuna Curtuișeni.

Alte incendii de vegetație pe care pompierii ISU Bihor le-au stins în acest sfârșit de săptămână au fost în Girișu de Criș, Brădet (comuna Buntești), Sălard, Hotar (comuna Țețchea), Diosig, Vintere (comuna Holod), Boianu Mare,Marghita, Salonta, Dumbrăvița (comuna Holod) și Avram Iancu. În unele situații, focul era cât pe ce să ajungă la locuințe și alte bunuri ale populației.

„În urma incendiilor menționate, a ars o suprafață de peste 30 de hectare de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș, de pe terenuri virane, pășuni comunale și livezi”, a declarat maiorul Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU Bihor.

Arderea resturilor vegetale de pe terenuri și pășuni este o activitate periculoasă, care impune respectarea unor măsuri de apărare împotriva incendiilor. De pildă, focul nu se pune pe timpul nopții și nici când bate vântul.

„De asemenea, subliniem, încă o dată faptul că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obținerea acceptului de la Agenția pentru Protecția Mediului și a permisului de lucru cu focul”, a mai transmis ISU Bihor.

Când aceste condiții sunt îndeplinite, alte măsuri care trebuie respectate sunt: colectarea în grămezi a resturilor vegetale astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de cinci metri; asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!