Fermierii bihoreni afectaţi de criza Covid-19 pot beneficia de ajutoare de până la 7.000 euro.

Cu caracter temporar şi excepţional...

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Bihor a anunţat joi trei scheme de ajutor destinate sectoarelor zootehnice bovine şi caprine respectiv sectorului vegetal de legume - fructe şi cartofi.

Conform unui comunicat al APIA, fermierii pot depune cererile de ajutor în perioada 25 septembrie - 23 octombrie.

"Fermierii eligibili vor putea depune Cererile de plată pentru sprijinul temporar cu caracter excepţional la centrele locale sau centrul judeţean al APIA Bihor unde au depus cererile unice de plată", a declarat directorul executiv al instituţiei, Ioan Grec.

Cererile pot fi transmise şi prin poştă, fax sau în format electronic prin email, cu condiţia asumării prin semnătură a datelor înscrise pe fiecare pagină a documentului.

Potrivit directorului Grec, înainte de a depune cererile la APIA Bihor, fermierii vor solicita mediului veterinar extras din registrul exploataţiei emis de Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA) din care să rezulte numărul de bovine deţinute la 1 iunie 2020 în exploataţia pentru care se solicit ajutorul.

Ajutor între 1.000 şi 7.000 euro

Alocat în cadrul Măsurii 21, sprijinul temporar cu caracter excepţional destinat fermierilor care au fost afectaţi în mod deosebit de criza Covid-19 se acordă pentru menţinerea viabilităţii fermelor.

Beneficiarii acestui sprijin sunt fermierii activi din cele trei domenii înscrişi în evidenţele APIA cu cod unic de identificare care au depus cerere unică de plată în 2020 şi respectă criteriile de eligibilitate.

Suma alocată la nivel naţional pentru sprijinirea fermierilor este de 150 milioane euro. Valoarea ajutorului variază între 1.000 şi 7.000 euro pentru fiecare solicitant, în funcţie de mărimea exploataţiei.

Plata ajutorului se va face până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin care va fi aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.