Fermierii bihoreni sunt informați de către Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Bihor că pot solicita finanțări europene pentru achiziția de utilaje agricole, bugetul total disponibil la nivel național fiind de 310,5 milioane de euro. 

„Solicitanţii de finanţare din judeţul Bihor pot depune cereri de finanţare începând cu data de 25 iunie, ora 9, prin intermediul paginii oficiale de internet a Agenţiei – www.afir.ro. Data limită până la care se primesc cererile de finanţare este 24 septembrie 2024, ora 16", se menţionează într-un comunicat trimis de OJFIR Bihor. 

Suma totală a finanțărilor disponibile este împărțită pe categorii. „Alocarea financiară, stabilită pentru această sesiune, este de 310.515.188 euro, împărțită pe trei componente, astfel: 198.000.000 euro pentru toate culturile, dar cu excepția culturii de sfeclă de zahăr și investițiile realizate de formele asociative (n.r. - cooperative ori asociații agricole), 61.000.000 euro pentru sfecla de zahăr și 51.515.188 milioane de euro pentru formele asociative, altele decât cele din sectorul sfeclă de zahăr”, se mai arată în informarea semnată de directorul Cristian Buzlea. 

Concret, pot fi solicitate finanţări pentru achiziţia de utilaje agricole necesare pentru diferite culturi de câmp, inclusiv a celor pentru obţinerea de furaje destinate pentru hrana animalelor ori pentru culturile horticole (n.r. pomicultură, legumicultură, floricultură şi viticultură).

Conform comunicatului, valoarea finanţării nerambursabile poate ajunge până la 350.000 de euro în cazul fermelor şi până la 1,5 milioane de euro în cazul cooperativelor sau organizaţiilor de producători.

Merită precizat că finanțările se acordă pe principiul decontării, deci abia după ce utilajele au fost deja cumpărate de fermieri. De asemenea, pentru a obține sumele cerute, solicitanții trebuie să îndeplinească o serie de condiții. 

Banii se vor acorda prin submăsura 4.1. referitoare la "investiţii în exploatările agricole" din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

Vezi mai jos detaliile privind aceste finanțări, în „ghidul solicitantului”!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!