Directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Bihor, Florian Pavel, a anunţat, luni, organizarea unei campanii de informare pentru fermierii interesaţi de sprijin financiar de stat ori european.

"Campania de informare de derulează în perioada 11-28 februarie şi constă în sesiuni de informare cu privire la fondurile europene şi naţionale destinate schemelor şi măsurilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2013, precum şi la modalitatea de accesare a acestora", a declarat directorul executiv al APIA Bihor.

Pe durata campaniei, APIA Bihor şi centrele locale vor informa fermierii, referenţii agricoli din primării respectiv personalul din bibliotecile judeţene şi comunale cuprinse în programul Biblionet despre pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul măsurilor de sprijin pe suprafaţă, perioada de depunere a cererilor, modalitatea de completare a acestora, condiţiile de eligibilitate, tipurile de controale impuse de regulamentele europene.

"În cadrul sesiunilor de instruire se va discuta şi despre procedurile de completare electronică a declaraţiei de suprafaţă şi despre identificarea, respectiv schiţarea corectă, online, a parcelelor agricole", spune Pavel.

Informaţiile legate de datele şi locurile de desfăşurare a sesiunilor de informare a fermierilor vor fi aduse la cunoştinţa potenţielilor beneficiari de către angajaţii APIA, cu sprijinul autorităţilor publice locale.

De asemenea, reprezentanţii APIA vor distribui materiale de informare fermierilor şi vor afişate informaţiile importante la sediul centrelor locale APIA, primăriilor, la avizierele din localităţi şi la sediile instituţiilor publice unde există un aflux important de potenţiali beneficiari ai acestor forme de sprijin.

"Legislatia comunitară şi naţională precum şi procedurile privind accesarea plăţilor pe suprafaţă interzic funcţionarilor APIA să efectueze digitizarea suprafeţelor. Fermierii au obligaţia să-şi încadreze corect terenurile, astfel încât să se evite suprapunerile însă, un număr foarte mare de fermieri care depun anual cereri pentru sprijin nu ştiu care este procedura, nu au acces la internet sau nu ştiu utiliza tehnica de calcul", a mai spus directorul executiv al APIA.