Parcarea centrului comercial ERA Park Oradea va găzdui, în weekend, un adevărat festin „porcesc”. O nouă ediţie a festivalului-concurs "D`ale porcului" va aduna, ca în anii trecuţi, mai multe echipe de bucătari din comune care se vor întrece în prepararea tradiţională a produselor din carne de porc, precum cârnaţi, caltaboşi sau jumări și toroş.

Potrivit unui comunicat transmis de organizatori, festivalul va începe sâmbătă de la ora 8, când va avea loc un concurs de degustare de pălincă.

Pe tot parcursul zilei, până la ora 18.30, vor fi mai multe concursuri cu degustări de toroş, cârnaţi, caltaboşi şi demonstraţii culinare.

La ediţia a VIII-a, echipele din comunele participante vor fi formate din cel mult şase persoane, una dintre ele fiind desemnată "căpitan". Un juriu format din bucătari, reprezentanţi ai sponsorilor şi ai organizatorilor va stabili cine a făcut cei mai buni cârnaţi, cei mai buni caltaboşi, cel mai bun toroş şi cel mai bun produs specific zonei din care provin. De asemenea, se va acorda un premiu pentru cea mai bună palincă adusă de concurenţi, dar şi unul de popularitate.

Vizitatorii festivalului "D’ale porcului" vor putea gusta din bunătăţi. Pentru că România a ieşit din starea de alertă, iar restricţiile au fost ridicate, accesul la eveniment va fi permis oricărui doritor. 

Intrarea la festival va fi condiţionată însă de achiziţionarea unor tichete, puse în vânzare de organizatori. Cu aceste tichete, participanţii vor primi, de la standul preferat, o farfurie cu bunătăţi din porc.

"În cadrul festivalului, va exista o zonă specială unde bihorenii vor putea contribui - alături de organizatori, Crucea Roşie Bihor şi Centrul de transfuzie sanguină Oradea - la sprijinirea victimelor războiului din Ucraina. De asemenea, o parte din banii adunaţi din vânzarea tichetelor vor fi donaţi pentru ajutorarea refugiaţilor", se arată în comunicat.

Festivalul va continua şi duminică, tot în parcarea ERA Park, unde va avea loc un târg de produse locale numit "Fain din Bihor".

"D`ale porcului" este organizat de Asociaţia Culturală D’ART Oradea, cu sprijinul Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) – Filiala Judeţeană Bihor, sub patronajul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) România. Festivalul este susţinut şi de mai mulţi sponsori, unii dintre ei asigurând şi materia primă, adică porcii din care urmează să se pregătească bucatele tradiţionale.

Aflat acum la cea de-a VIII-a ediţie, evenimentul a fost organizat pentru prima dată în 2015. "Primele patru ediţii au avut loc în perioada ianuarie-februarie, s-au desfăşurat pe parcursul unei singure zile au avut circa 10.000 de persoane. Ediţiile a V-a şi a VI-a au avut loc în perioada noiembrie-decembrie, s-au desfăşurat pe parcursul a două zile şi au avut peste 20.000 de vizitatori. În cadrul ultimelor două au fost stabilite şi două recorduri gastronomice mondiale: "Cel mai lung caltaboş", respectiv "Cel mai lung mititel"! Ultima dată, în 2021, a fost o ediţie fără public vizitator, din cauza pandemiei", se mai arată în comunicat.


PROGRAM "D`ALE PORCULUI"

SÂMBĂTĂ – 12 martie

08.00-08.30 Degustare pălincă - CONCURS

10.00-18.00 TÂRG DE PRODUSE LOCALE

10.00-10.30 Deschidere festivă

11.30-12.30 Degustare toroş – CONCURS

12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

13.30-14.30 Degustare preparate locale speciale – CONCURS

14.30-16.00 Demonstraţii de artă culinară - PREZENTARE

18.00-18.30 Festivitate de premiere

DUMINICĂ – 13 martie

09.00-18.00 TÂRG DE PRODUSE LOCALE


Organizatorii "D`ale porcului" au transmis şi un istoric al porcilor în Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!