"De ce trebuie să învârtim?". Fetiţa se uită amuzată la licoarea care se învârte pe pereţii de sticlă din paharul înalt până când tatăl ei îi spune să apropie paharul de nas şi să inspire adânc. "E dulce, ca de flori", zice mirată copila, iar bărbatul îi răspunde aprobator. "E parfumul pământului şi al soarelui. E licoarea zeilor", îi explică, domol, ca şi cum i-ar citi dintr-o poveste.

"Bakator", ediţia a doua 

Peste 2.000 de iubitori ai vinurilor de calitate, veniţi nu doar din toate colţurile judeţului, ci şi din Ungaria şi Ucraina, au inspirat parfumurile vinurilor produse în Valea Ierului, au degustat licorile şi mâncăruri pregătite de bucătari aduşi special din restaurante tradiţionale.

S-a întâmplat la cea de-a doua ediţie a Festivalului Gastronomic şi de Vin "Bakator" organizat, sâmbătă, în parcul Castelului Zichy din Diosig. "Va fi un festival altfel, de calitate", a promis primarul comunei Diosig, Mados Atilla, înainte de eveniment, şi s-a ţinut de cuvânt.

Fiecare participant a primit la intrare câte un pahar de sticlă, în care să poată gusta cele 47 de vinuri aduse de cei 19 viticultori din Diosig, Săcueni, Valea lui Mihai, Sâniob sau Sântimreu, la care s-au adăugat vinuri aduse de la cele mai renumite crame din Ungaria, Serbia şi chiar Ucraina.

E medicament...

Vedeta a fost, desigur, vinul din strugurii "Bakator", care au dat şi numele festivalului. Un vin aspru, dar foarte parfumat, din struguri cultivaţi pe vremuri pe sute de hectare în Valea Ierului, care au dispărut în vremea comunismului şi au fost readuşi, "acasă", recent, prin grija unor tineri viticultori din Diosig.

Festivalul a fost unul pentru întreaga familie, pe lângă şirurile de mese şi bănci aşezate sub umbra unor copaci seculari organizatorii amenajând şi un loc de distracţie pentru copii de toate vârstele, cu mobilier şi obiecte de joacă din lemn.

La căsuţele pregătite pentru comercianţi a fost coadă permanentă, atât la degustat, cât şi la cumpărat. Pe lângă vinuri roşii, albe sau roze, au venit producători cu pălincă de prune, caise, piersici şi gutui, dar şi gata preparate cu miere. "Asta nu e băutură, e medicament", a explicat proprietara standului, care a adus şi mierea cu care îşi îmbunătăţeşte băutura.

Degustare pe muzică

La festival au venit şi meşteşugari din Debreţin, nelipsiţii brutari cu kurtos kalacs, dar şi o familie de fermieri din Biharkeresztes, care a adus brânzeturi "bio", după cum au ţinut să precizeze, uşor afumate sau frământate, cu verdeţuri, ceapă roşie sau chili.

Cei mai ocupaţi au fost, însă, bucătarii, aduşi special de la un restaurant cu mâncăruri tradiţionale din Ungaria, şi care au pregătit, pe lângă grătare şi mititei, burgeri şi un gulaş cu carne de bivol, cu gust asemănător cărnii de viţei. Cele din urmă au fost preparatele speciale gândite să se asorteze cu vinurile.

Reţeta? Carne de bivol (proaspătă dar şi afumată), legume şi verdeţuri cât cuprinde, ceapă dar şi condimentul special unguresc - ardeiul kapia tocat şi sărat. În ce proporţii se pun? Bucătarul mustăcios a refuzat să dezvăluie secretul. Cert e că a fost bun, dovada fiind faptul că, până la 5 după-amiaza, o oală de 60 litri s-a golit până la ultima picătură, iar cea de a doua "se topise" pe jumătate.

Lângă mâncăruri şi vinuri, organizatorii au adăugat din belşug şi muzică bună. În prima parte a zilei a fost o trupă de muzică folclorică "Tokos" din Cluj, urmată de concertul trupei "Cimbaliband", o formaţie care a cântat piese tradiţionale din Balcani la ţambal, saxofon şi vioară. După-amiaza, de la 18, pe scenă a urcat formaţia de jazz a orădeanului AG Weinberger, iar seara, la ora 20, scena a fost ocupată de trupa de muzică uşoară Honeybeast din Ungaria.

Diplome pentru afaceri

În pauza dintre concerte, primarul comunei, Mados Atilla, avându-l alături de preşedintele executiv al UDMR, Szabó Ödön, au felicitat 8 antreprenori locali care au reuşit să realizeze planuri de afaceri câştigătoare în cadrul Programului POCU, având ca obiectiv sprijinirea categoriilor de populaţie care trăiesc în condiţii la limita subzistenţei, firmele urmând să primească pentru implementare câte 111.000 lei.

La eveniment au fost prezenţi şi dr. Papp Csaba Sándor, consilier al primarului din Debreţin, Pásztor Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, atât Primăria municipiului Debreţin cât şi CJ Bihor fiind parteneri în realizarea evenimentului.

"Faptul că avem parteneri societatea civilă, Consiliul Judeţean, oraşul Debreţin, este o recunoaştere a valorii efortului şi sudorii de zi cu zi a producătorilor locali", a declarat BIHOREANULUI primarul Mados Attila, care a ţinut să precizeze că festivalul are scopul de a valorifica resursele locale. "E o bucurie să avem în localitate producători de care putem să fim mândri. Şi nu numai de viţă de vie şi vin, ci din toate domeniile agricole", a mai spus edilul.

După concertul Honeybeast, seara s-a încheiat cu fotbal, fanii fotbalului fiind invitaţi să urmărească pe un ecran uriaş finala Ligii Campionilor.