O atmosferă aparte cuprinde străzile Oradiei, an de an, la Noaptea Muzeelor... 

Orădenii din mai toate generațiile ies să se bucure nu doar de expozițiile și obiectivele locale, ci și de evenimentele care completează programul menit să-i apropie pe localnici de muzee și de tezaurele din acestea.

Ediția din acest an se anunță ofertantă și va cuprinde multă muzică live, în locuri ca Sinagoga Sion, Casa Darvas și lângă Turnul Primăriei. 

Umor, prostie și fake news

Cea de-a XXVI-a ediție a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor are loc în perioada 10-24 mai și cuprinde conferințe, lansări de carte și proiecții de documentare. 

Cum pe 18 mai va fi sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor. Cu această ocazie, MȚC va găzdui la sediul din str. Armatei Române o conferință-spectacol cu Toni Grecu și Doru Antonesi, foști componenți ai celebrului grup Divertis, cuprinsă în noua ediție a Conferințelor Dilema de la Oradea. 

Evenimentul „Umor, prostie și fake news din '89 până azi” va avea loc de la ora 17, intrarea fiind liberă. „România este singura țară din univers care se trage dintr-o piesă de teatru satirică. Nici nu știm dacă pentru asta trebuie să-l iubim sau să-l urâm pe Caragiale. Prea ne-a pus oglinda în față și prea ne arată cât de mediocri, de stupizi, de fanfaroni și de veseli suntem când facem politică, alegeri și ne dăm patrioți. Un show irepetabil, inspirat și savuros despre râs, România profundă, România prostiei, politicii și comediei, așa cum sunt ele de la Nicolae Ceaușescu până azi”, transmit organizatorii Conferințelor Dilema.

Până la miezul nopții

Apoi, între orele 19 și 00, MȚC va organiza o nouă ediție a Nopții Muzeelor, cu intrare gratuită. La sediul din strada Armatei Române, vor putea fi vizitate expozițiile permanente ale secțiilor de Științele Naturii, Arheologie și Istorie, Artă, Etnografie, Lapidariul, Vivariul, plus expoziția temporară „Pictori orădeni contemporani”. 

De asemenea, în fața fostei Comenduiri a Garnizoanei Oradea, acum sediul MȚC, se va ține din oră în oră ceremonialul schimbării de gardă, cu „soldați” voluntari, programul fiind organizat de filiala Oradea a Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I”. La ora 23, va avea loc retragerea cu torțe a gărzii voluntarilor. 

Multe porți deschise 

La Muzeul orașului Oradea, din Cetate, oaspeții vor putea vedea expozițiile recent reorganizate, printre care „Istoria orașului Oradea de la preistorie până în epoca migrațiilor”, „Umanism și renaștere la Oradea”, „Cucerirea și stăpânirea otomană”, expoziția închinată Primului Război Mondial și lui Traian Moșoiu, „Viața culturală orădeană interbelică și postbelică”, „Viața cotidiană orădeană în comunism” etc. 

În aceeași noapte vor putea fi vizitate, tot gratuit, muzeele memoriale Iosif Vulcan, Aurel Lazăr și Ady Endre, Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Palatul Episcopal romano-catolic - interioarele baroce și galeria de artă ecleziastică, Catedrala romano-catolică, care, de la ora 19, va găzdui un concert de orgă, Muzeul Farmaciei Rodia, Biserica romano-catolică din fortăreața orădeană - care programează la rându-i un concert de orgă de la ora 21, și Catedrala greco-catolică Sf. Nicolae, care va găzdui, de la ora 22, un moment muzical al studenților orădeni. 

Soprană și DJ

Și obiectivele administrate de Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice vor fi deschise gratuit între orele 19 și 00, iar intrarea se va face organizat, în grupuri de 20-25 de persoane. 

Sub genericul „Muzica palatelor orădene”, organizatorii au decis să adauge programului atracții muzicale și, pe alocuri, food truck-uri, standuri cu bere ori vinuri locale. 

La Casa Darvas-La Roche, oaspeții se vor putea bucura de muzică de cameră adusă de pianista Camelia Andone și soprana Maria Duțu (orele 19 - 23.30), în timp ce în grădină va fi deschis un bar cu vinuri din Podgoriile Dextra. 

Reabilitat recent, pasajul Madach Imre din Calea Republicii va găzdui un truck cu bere artizanală Bers Nova, iar muzica va fi asigurată de DJ Maatus Pealler (orele 19-23), la Muzeul Istoriei Evreilor vor fi susținute momente muzicale de către studenții catedrei de flaut de la Universitatea din Oradea, cu lucrări de W.A. Mozart, A. Piazzola ori J. Williams (19.30 - 23.30), iar la Sinagoga Neologă Sion va cânta Hakeshet Klezmer Band (21.30 -23). 

La Templul Francmasoneriei muzica va fi adusă, între orele 19.30 și 23.30, de studenții catedrelor de canto, pian și muzică de cameră de la Universitatea din Oradea, lucrările fiind alese din Baroc, Romantism și Impresionism. 

La baza turnului Primăriei (în parcarea interioară), de la ora 21, este programat un concert al trupei locale Baby Elvis, tot acolo urmând să fie deschise și câteva food truck-uri. Așa, Noaptea Muzeelor prinde aer de festival...


Vezi mai jos programul complet al evenimentelor:

10 MAI

Ora: 17.00

Eveniment: Colocviile Muzeului Ţării Crişurilor

Conferinţa România regală, un răstimp de progres, susţinută de Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferinţe

Ora: 18.00

Eveniment: Lansare de carte Regina Maria a României. Însemnări zilnice 1931, Editura Omnium, Bucureşti, 2023. Ediţie îngrijită de Acad. Georgeta Filitti, care va face şi prezentarea cărţii

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferinţe

14 MAI

Ora: 17.00

Eveniment: Colocviile Muzeului Ţării Crişurilor

Conferinţa Keith Hitchins istoricul. Ardealul şi ardelenii în 10 întrebări, susţinută de dr. Paul Michelson, profesor emerit, Huntington University, Indiana (SUA)

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferinţe

15 MAI

Orele: 10.00-18.00

Eveniment: Porţi deschise la Muzeul Oraşului Oradea. Intrare gratuită

Loc de desfăşurare: Muzeul Oraşului Oradea (Piaţa Emanuil Gojdu 39-41)

16 MAI

Ora: 12.00

Eveniment: Lansare de carte, în prezenţa autorilor: Vasile Todinca, Maria Flavia Pop, Turismul rural şi etnoturismul: oportunităţi pentru o dezvoltare durabilă a Ţării Beiuşului, Editura Muzeului Ţării Crişurilor, 2024

Moment artistic: Cvartetul tradiţional Şura Uşorilor din Căbeşti

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferinţe

17 MAI

Ora: 12.00

Eveniment: Lansare de carte, în prezenţa autorilor: Cristian Găzdac, Călin Ghemiş, Sorin Bulzan, Coins from roman sites and collections of roman coins from Romania. Roman coins - Non -Roman owner. The hoard Peştiş II, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2024

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferinţe

18 MAI

Ora: 17.00

Eveniment: Ziua Internaţională a Muzeelor sub egida ICOM şi având tema Muzee pentru educaţie şi cercetare

Conferinţele Dilema: Umor, prostie şi fake news din '89 până azi. Conferinţă-spectacol de Toni Grecu. Cu Toni Grecu şi Doru Antonesi

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferinţe

Orele: 19.00-24.00

Eveniment: Noaptea muzeelor (sub genericul Muzeele orădene împreună!, ediţia a IX-a) 

Între orele 19.00 şi 24.00 vor putea fi vizitate:

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A): Expoziţiile permanente ale Secţiilor de Ştiinţele Naturii, Arheologie şi Istorie, Artă, Etnografie, Lapidariul, Vivariul; Expoziţia temporară Pictori orădeni contemporani; Expoziţia temporară de obiecte cu caracter militar din colecţiile unor tineri orădeni – organizată de către Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand I", Filiala Oradea 

Între orele 19.00-24.00

Eveniment: Ceremonialul schimbării din oră în oră a gărzii compuse din voluntari – program organizat de Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand I", Filiala Oradea 

Loc de desfăşurare: Parcul Muzeului Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Ora 23.00

Eveniment: Retragerea cu torţe a gărzii voluntarilor, organizată de Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand I", Filiala Oradea

Loc de desfăşurare: Parcul Muzeului Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Muzeul Oraşului Oradea (Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41) – Expoziţiile permanente: Istoria oraşului Oradea de la preistorie până în epoca migraţiilor; Marea invazie mongolă; Umanism şi renaştere la Oradea; Cucerirea şi stăpânirea otomană; Perioada habsburgică şi dualistă; Domus Dispensatoris. Ocrotirea sănătăţii în Cetatea Oradea (sec. XVII–XIX); Expoziţia închinată Primului Război Mondial şi lui Traian Moşoiu; Arhitectura orădeană; Spaţiul urban orădean; Viaţa culturală orădeană interbelică şi postbelică; Învăţământul orădean în sec. XX; Viaţa cotidiană orădeană în comunism; Discoteca anilor '70-'80; Represiunea comunistă; Arta memoriei: Leon Alex; Istoria fotografiei orădene; Expoziţiile cultelor religioase; Biserici în palat - cercetări arheologice în palatul princiar; Renaştere prin restaurare; Sala cu grifoni; Lapidarium; Expoziţiile temporare: Repere din istoria pompierilor bihoreni; Colecţia de monede emise de Moldova suverană. 195 monede de aur şi argint; 105 ani de la moartea martirilor dr. Ioan Ciordaş şi dr. Nicolae Bolcaş; Expoziţia de reptile şi arahnide tropicale vii

Muzeul Memorial "Iosif Vulcan" (Str. Iosif Vulcan nr.16) – Expoziţia permanentă

Muzeul Memorial "Aurel Lazăr" (Str. Aurel Lazăr nr.13) – Expoziţia permanentă Bihorul ... la spargerea lumii

Muzeul Memorial "Ady Endre" (Parcul Traian nr.1) – Expoziţia permanentă (cu jocuri interactive, audiţii de poezii şi touchscreen-uri)

Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei (Str. Roman Ciorogariu  nr.3)

Palatul Episcopal Romano-Catolic (Şirul Canonicilor nr.2) –  Interioarele baroce şi galeria de artă ecleziastică 

Catedrala Romano-Catolică (Şirul Canonicilor nr.2) – Cripta arhiereilor; ora 19.00: concert de orgă

Muzeul Farmaciei Rodia (Str. Republicii nr.33) -  Expoziţia permanentă de istoria farmaciei

Biserica Romano-Catolică din Cetatea Oradea (Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41) – ora 21.00:  concert de orgă

Punctul muzeal Catedrala Sf. Nicolae (Str. Iuliu Maniu nr.1) - în Catedrală: expoziţia Episcopii martiri - 5 ani de la vizita Papei în România; instalaţia Înger şi Înger căzut a sculptorului Adrian Ilfoveanu; grupul statuar Represiune şi rezistenţă a artistului Cătălin Bădărău; vizitarea criptei Catedralei; ora 22: moment muzical al studenţilor Facultăţii de Muzică din Oradea

Templul Francmasoneriei (Str. Armatei Române nr. 4) – momente muzicale cu studenţii Departamentului de Muzică din cadrul Facultăţii de Arte, Universitatea din Oradea; bar de vinuri în grădina muzeului – Podgoriile Dextra

Casa Darvas-La Roche (Str. Iosif Vulcan nr. 11) – recital cameral: Camelia Andone – pian şi Maria Duţu - soprană; bar de vinuri în grădina casei – Podgoriile Dextra

Sinagoga Neologă Sion (Str. Independenţei nr. 22)  – orele 21.30-23.00: sesiuni live oferite de Hakeshet KlezmerBand

Sinagoga Aachvas Rein - Muzeul Istoriei Evreilor (Str. Primăriei nr. 25) – momente muzicale cu studenţii Departamentului de Muzică din cadrul Facultăţii de Arte, Universitatea din Oradea

Turnul Primăriei (Str. Tudor Vladimirescu nr. 3) – ora 21.00 – concert Baby Elvis (parcarea interioară de lângă Turn); food truck-uri locale

Pasajul Madach Imre (Calea Republicii nr. 3) – set live DJ Maatus Pealer; truck bere artizanală locală – Bers Nova

Intrarea va fi liberă în Noaptea Muzeelor la toate obiectivele menţionate mai sus! 

21 MAI

Ora: 17.00

Eveniment: Colocviile Muzeului Ţării Crişurilor

Proiecţia filmului documentar Nostalgia dictaturii, 2020, regia Marius Th. Barna;

Conferinţă pe marginea filmului, susţinută de Marius Th. Barna, regizor

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferinţe

22-23 MAI

Orele: 9.00-15.00  

Eveniment: Conferinţa Zilele farmaceuticii orădene, organizată de Colegiul Judeţean al Farmaciştilor din Bihor, în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferinţe

24 MAI

Ora: 17.00

Eveniment: Conferinţa Memoria Bihorului Interbelic, susţinută de dr. Gabriel Moisa şi dr. Cristian Culiciu; invitaţi speciali Analia Selis (voce), alături de Julián Caeiro (pian) şi Damián Foretic (bandoneon)

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferinţe

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!