A fost paradisul iubitorilor de muzică de „foc de tabără” sâmbătă seară, în Băile Felix, unde, pe platoul amenajat în fața ștrandului Apollo a început Festivalul Național de Folk. Mircea Vintilă și-a ridicat fanii în picioare, cu piesele îndrăgite de publicul larg, în vreme ce Mircea Bodolan, orădean de origine, a fost sărbătorit pe scenă de artiști și i-a emoționat pe cei prezenți, dedicându-le o melodie prietenilor care „nu mai sunt decât în sufletul meu”.

O atmosferă colorată

Atmosfera a fost destinsă, cam ca o mare întâlnire între prieteni care s-au văzut după mult timp, s-au îmbrățișat după doi ani „ascunși” de pandemie și au depănat noutăți, fredonând aceleași versuri ce răsunau de pe scenă. „E mai fain că au organizat festivalul ăsta aici, într-o zonă cu atâta verde, în Băile Felix unde vin și mulți turiști. În Oradea, anul trecut nu a fost atât de multă lume, a fost păcat de artiști”, a mărturisit BIHOREANULUI o spectatoare, fană a genului.

La ora 20, cele 350 de scaune amplasate de organizatori în fața scenei erau pline de oameni. În parc, stând „turcește” ori sprijiniți de câte un copac, cunoscătorii fredonau „Nebun de alb”, de la Emeric Imre, interpretat de această dată de orădeanul Raul Silaghi.

Stațiunea vuia de lume. Mașinile circulau bară la bară, în timp ce pe aleea pietonală era furnicar.

Și, totuși, la acea oră, locuri de parcare se mai găseau. În parcarea special amenajată lângă platou, doritorii și-au putut lăsa mașinile în siguranță, un inconvenient fiind faptul că parcometrele erau cam „expirate”, nu dădeau rest și nici nu puteai plăti cu cardul.

Standurile de brizbrizuri, cel cu bere artizanală al Bers Nova, cu plăcinte langoș, „tradiționalii” kürtőskalács ori cu mâncare de tip fast-food nu duceau nici ele lipsă de mușterii.

Între emoții...

Atmosfera s-a animat cu totul când pe scenă a urcat trupa Focul Viu, interpretând piese cunoscute printre folkiști precum „Balada străinului (Râpa)”, „Amintire cu haiduci”, a lui Vali Sterian, „La Câmpeni, No hai”, care au stârnit aplauze din public.

Emoționant a fost când pe scenă a fost chemat artistul Mircea Bodolan, despre care prezentatoarea Mihaela Dindelegan le-a amintit spectatorilor că s-a născut în Oradea și s-a mutat ulterior la București. Artistul, care a împlinit chiar sâmbătă 67 de ani, a primit un cadou inedit: mai mulți colegi au urcat pe scenă și i-au cântat „La mulți ani”, alături de public.

Vădit mișcat de gest, Bodolan le-a mulțumit, începându-și recitalul cu o dedicație pentru prietenii „care nu mai sunt decât în sufletul meu”, o piesă compusă de Evandro Rossetti.

„Atâția prieteni am pierdut în ultimii doi ani, încât nici măcar nu mai am puterea să dau vina pe cineva.... pe «pandalie» sau cum vreți să-i spuneți, sau «plandemie» - că numai pandemie n-a fost... Mă gândesc cu groază că astăzi Doru Stănculescu ar fi împlinit 72 de ani. Dragul și bunul nostru Doru Stănculescu, care ne-a lăsat un gol de neumplut în suflet, și mulți, foarte mulți, prea mulți, nedrept de mulți... Și ca un om care a făcut 67 de ani azi, îmi pot permite să spun că (s-au dus - n.r.) prea tineri, mult prea tineri, în culmea creației: Doru Stănculescu, Victor Socaciu, Dan Andrei Aldea, Raul Cârstea, ieri - megastarul Leluțu Vasilescu, toboșarul celei mai iubite trupe de rock rămase în țara românească, Compact. Și mulți, mulți alții, actori, oameni de cultură... Cred că Dumnezeu pregătește ceva acolo, că vede că aici nu se mai poate...”, a spus Mircea Bodolan cu năduf.

Acesta a avut pentru fiecare piesă o poveste, magnetizându-și publicul, care de această dată a preferat mai mult să asculte decât să filmeze agitat cu telefoanele mobile. „Rănitul dintre linii”, „Fata din vis”, „Cântecul Ofeliei” sau „Moartea inrogului” au umezit ochii unora din public.

... și amintiri frumoase

În contrast cu predecesorul său, Mircea Vintilă a urcat pe scenă - vorba cântecului „cu cămașa înflorată” - teniși pe măsură și piese mai ritmate, „hit-uri” pentru cei care și-au trăit copilăria ori tinerețea cu Cenaclul Flacăra, Florian Pittiș și Pasărea Colibri.

Unul dintre micii fani ai lui Mircea Vintilă, mândru că a reușit să obțină, pe chitara sa, un autograf de la artistul pe care îl îndrăgește

Ca de obicei, Vintilă și-a cucerit publicul. Localnici, turiști de peste tot l-au ascultat, iar unii au și dansat. Un cuplu de fani s-a lăsat cu adevărat pradă spectacolului, cântând fiecare piesă și dansând pe iarba din parc.

„Peste răbdări te-am așteptat”, „Dragă Miruna”, „Adio, deci pe curând”, „Dragostea e o salată”, „Ploaia care va veni” ori „Vinovații fără vină” au fost câteva dintre piesele interpretate în Băile Felix.

Artistul a încercat să încheie concertul cu „Cântecul bufonului”, dar fanii nu l-au lăsat să plece ușor. Concertul s-a încheiat puțin înainte de miezul nopții, într-o notă nostalgică.

Festivalul Național de Folk continuă, însă, duminică. Între alții, pe scenă sunt așteptați Ducu Bertzi & Friends, Cătălin Stepa (Hunedoara), Florin Săsărman (Bistrița).

Evenimentul este organizat printr-un parteneriat între Asociaţia Culturală Pro Lirica Oradea, condusă de Mihaela Dindelegan, şi Primăria comunei Sânmartin.

Intrarea este gratuită.


Lista completă a invitaților de la Festivalul de Folk:

Duminică, 26 iunie:

Cristina Pantea și Andrei Vesea (Sânmartin)
Raul Bochiș (Oradea)
Carmen Ifrim Săsărman (Ștei)
Andrei Arad (Oradea)
Adina Hodișan (Oradea)
Florin Paul Camen (Hunedoara)
Cătălin Stepa (Hunedoara)
Florin Săsărman (Bistrița)
Ducu Bertzi & Friends (București)

Sâmbătă, 25 iunie, pe scenă au urcat:

Grupul vocal-instrumental „Floare de lotus” (Sânmartin – Băile Felix)
Mihaela Simai (Oradea)
Adriana Maria Andreica (Cluj-Napoca)
Monica Mihaela Cojocaru (Arad)
Raul Silaghi (Oradea)
Corina și George Nica (Brașov)
Trupa Focul Viu (Maramureș)
Mircea Bodolan (București)
Mircea Vintilă (București)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!