Circa 3.000 de orădeni, majoritatea părinţi ori bunici cu copii purtând cocarde ori steaguri tricolore, au fost prezenți vineri la festivităţile de Ziua Naţională organizate în Piaţa Unirii.

Orădeni cu mic cu mare...

Numărul mare de participanţi a luat prin surprindere inclusiv oficialităţile. "Nu m-aş fi aşteptat să vină atâta lume, mai ales că a plouat toată dimineaţa", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

Platoul din Piaţa Unirii s-a dovedit neîncăpător pentru mulţimea care aștepta răbdătoare ca oficialităţile să îşi termine discursurile, ca să poată începe defilarea militarilor.

Manifestările au fost deschise la ora 12 de o slujbă Te Deum oficiată de un sobor de preoţi condus de PS Sodronie Drincec, episcopul ortodox al Bihorului, în timp ce episcopul greco-catolic Virgil Bercea urmărea serviciul religios în rândul oficialităţilor.

La eveniment au participat zeci de autorităţi locale şi politicieni, începând cu prefectul Dumitru Ţiplea, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, primarul de Oradea, Florin Birta, încins cu cocardă tricoloră, reprezentanţi au instituţiilor publice din judeţ, parlamentari cum ar fi senatoarea Arina Moş (PNL), "asortată" cu evenimentul într-un palton cu motive folclorice, primari din Republica Moldova, cadre militare din Garnizoana Oradea şi mulţi alţii.

"Doamne, ocroteşte-i pe români!"

În discursul său, prefectul Dumitru Ţiplea a evocat importanţa zilei pentru istoria României. "1 Decembrie rămâne un capitol fundamental în istoria României, întruchipând realizarea visului de veacuri a românilor – unirea într-un stat naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil. Pe parcursul generaţiilor, fiecare adăugând o cărămidă la acest edificiu, ne-am construit identitatea naţională", a arătat Ţiplea.

Evocarea momentului 1 Decembrie 1918, făcută ulterior de istoricul Radu Românaşu, a fost urmată de un moment artistic susţinut de profesoara Anamaria Turc Gal, care a cântat un convingător  "Doamne ocroteşte-i pe români".

În urma cântărilor pline de vibrație, ceremonialul depunerii de coroane la statuia Regelui Ferdinand, oricât de respectuos, a părut o formalitate.

Atmosfera oficială a fost întărită şi de numărul mare al delegaţiilor partidelor, îndeosebi PNL şi PSD, care au ţinut să îşi demonstreze patriotismul cu poze de grup.

La ceremonie au participat inclusiv un reprezentant al UDMR, prin subprefectul de Bihor Botházi Nándor, care a depus o coroană de flori albe, precum și ai diferitelor asociaţii judeţene, unități școlare şi ai Crucii Roşii Bihor.

Sărbători cu economie

Festivităţile de 1 Decembrie s-au încheiat, în jurul orei 13, cu defilarea Detaşamentului de Onoare al Garnizoanei Oradea, în aplauzele asistenţei.

Detaşamentul, format din militari ai ministerelor Apărării Naţionale şi de Interne, a atras atenţia copiilor îndeosebi prin prezenţa "mascaţilor" pe care un micuț, cu gura căscată, îi saluta cu mânuța dusă la tâmplă, așa cum a văzut că fac ofițerii.

Spre deosebire de anii anteriori, după încheierea evenimentului, platoul Pieţei Unirii s-a golit destul de repede. Sub efectul normativului privind restricţionarea cheltuielilor bugetare la sfârşit de an, municipalitatea orădeană s-a scăpat de corvoada de a mai prepara, cu ajutorul Popotei Garnizoanei, tradiţionala fasole cu ciolan la cazan de campanie. "Acestea sunt restricţiile. A trebuit să ne conformăm", a declarat primarul Florin Birta BIHOREANULUI.

În perioada premergătoare lui 2024, cu patru runde de alegeri, românii trebuie să strângă cureaua inclusiv de ziua naţională. Pentru că va curge lapte şi miere la anuʼ... Şi la mulţi ani!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!