Ziua Națională a României a fost marcată, marți, la Oradea fără discursuri, defilare și fasole cu ciolan.

„Vă rugăm să respectați măsurile de siguranță!”

Festivitățile de 1 Decembrie, la care au participat în Piața Unirii circa 300 de orădeni, majoritatea părinți cu copii, s-au desfășurat cu publicul și oficialitățile purtând măști de protecție și păstrând distanțarea fizică, pentru a preveni infectarea cu Covid-19.

„Cu permisiunea dumneavoastră facem câteva precizări de natură organizatorică. Vă rugăm să vă păstrați locurile în dispozitiv, să respectați măsurile de siguranță și distanțare fizică, în special purtarea măștii de protecție pe timpul desfășurării ceremonialului militar”, au anunțat din capul locului organizatorii la microfon.

Spre deosebire de anii anteriori, când Piața Unirii se umplea de lume venită să admire parada militară iar în Parcul 1 Decembrie orădenii se așezau încă de dimineață la coadă în fața corturilor militare pentru tradiționala fasole cu ciolan, festivitățile de anul acesta s-au desfășurat, cu o eficiență cazonă, în mai puțin de 15 minute.

„La mulți ani, România!”

Ceremonialul militar a debutat cu o slujbă religioasă și s-a încheiat cu o depunere de coroane din partea principalelor instituții din județul Bihor, începând de la reprezentanți ai Parlamentului și ai Prefecturii, până la Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea și Garnizoana Oradea.

Pentru a preveni aglomerația, la eveniment au participat, conform instrucțiunilor de la nivel central, câte un reprezentant al fiecărei instituții, cum ar fi prefectul Dumitru Țiplea sau primarul de Oradea Florin Birta.

Excepție au făcut reprezentanții Parlamentului, printre care s-au numărat liberala Florica Cherecheș și social-democratul Ioan Sorin Roman, și cei ai Consiliului Județean Bihor, unde președintele Ilie Bolojan a venit însoțit de vicepreședintele Călin Gal.

De altfel, parte din mulțime, formată probabil din simpatizanți liberali, l-a și primit pe Bolojan cu aplauze, iar la finalul festivităților i-au cerut să se fotografieze împreună.

Ceremonialul s-a încheiat fără tradiționala defilare a gărzii de onoare, spre dezamăgirea micuților care fluturau stegulețe tricolore, dar totuși într-o notă emoționantă.

„La mulți ani, România!”, a strigat cineva din mulțime...