Sute de orădeni şi numeroase oficialităţi publice au participat la festivităţile de 20 aprilie organizate joi, la amiază, de către municipalitatea orădeană la statuia generalului Traian Moşoiu.

Festivităţile organizate cu ocazia împlinirii a 104 ani de la intrarea Armatei Române în Oradea au început la ora 11:30 cu o slujbă de Te Deum oficiată la Biserica cu Lună.

Ulterior, alaiul oficialităţilor s-a deplasat la statuia generalului Traian Moşoiu din strada Armatei Române.

Printre oficialităţile participante la solemnităţi s-au numărat, printre alţii, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, primarul Florin Birta, precum și vicepreşedinţii CJ Bihor, Mircea Mălan şi Călin Gal.

În mulţime au putut fi văzuţi reprezentanţi ai partidelor politice, elevi ai şcolilor bihorene şi orădeni, veniţi să admire parada militară.

Putem spune că la 20 Aprilie 1919 Oradea a intrat într-o nouă etapă istorică. Felul în care a fost relatată istoria acelor evenimente, dar şi climatul social ce caracterizează Oradea de azi ne indică valorile la care au consimţit, şi continuă să consimtă, orădenii de ieri şi de azi: respect reciproc, spirit tolerant și patriotism local", a spus primarul Florin Birta în discursul său.

Edilul a mai afirmat că „orădenii de atunci erau încredinţaţi că, dincolo de orice diferenţe etnice sau culturale, echilibrul şi spiritul tolerant promise de noua administraţie erau oricând preferabile derapajelor extreme ce fuseseră deja demonstrate din plin de către adepţii bolşevismului sovietic, de la acea vreme".

Astfel, Florin Birta a concluzionat că "tradiţia acestui loc ne obligă să plănuim viitorul într-o cheie integratoare, care să ţină cont de nevoile fiecăruia, astfel încât să ne putem simţi bine cu toţii, aici, acasă".

Manifestările de la statuia generalului Moşoiu s-au încheiat cu expunerea profesorului universitar Sorin Şipoş care a evocat momentul 20 aprilie 1919, ceremonia depunerii de coroane şi defilarea detaşamentului de onoare care a făcut deliciul publicului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!