Municipalităţile din Oradea şi Szekesfehervar pun bazele unei colaborări viitoare. "E bine să avem schimburi de experienţă şi să depunem lobby la Uniunea Europeană ca să obţinem fonduri pentru finanţarea unor proiecte", a declarat Cser Palkovics Andras, primarul de Szekesfehervar, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Primărie.

Pe lista proiectelor comune s-ar putea număra de la colaborări în domeniul programelor de dezvoltare şi de mobilitate, în dezvoltarea parcurilor industriale din cele două oraşe sau dezvoltarea dialogului cultural dintre cele două comunităţi.

Model de bune practici

Primarul de Szekesfehervar s-a declarat încântat de schimbările care au avut loc în Oradea în ultimii ani. "Dacă cineva ajunge la intervale diferite în oraş vede schimbările care au loc. Vă felicit pentru schimbările în ceea ce priveşte centrul istoric dar şi cele petrecute pe drumul de până aici şi mă refer la zona industrială de la intrarea în oraş", a spus Cser Palkovics Andras.

La rândul său, primarul Ilie Bolojan a declarat oraşul Szekesfehervar drept un exemplu de bune practici pe care Oradea încearcă să îl urmeze. "Szekesfehervar are unul dintre cele mai importante parcuri industriale din Ungaria şi este un exemplu în ceea ce priveşte reabilitarea clădirilor istorice. Vreau să îi mulţumesc domnului primar Cser Palkovics Andras pentru transferul de bune practici pe care l-a acordat oraşului nostru", a declarat Bolojan.

De altfel, reprezentanţii municipalităţii din Szekesfehervar vor face joi, de la ora 10, în sala mare a Primăriei, o prezentare a oraşului. Evenimentul va avea loc în cadrul festivalului Festum Varadinum aflat la a 25-a ediţie, iar primarul Cser Palkovics Andras a invitat municipalitatea să prezinte oraşul Oradea în cadrul unei acţiuni similare care va avea loc la Szekesfehervar. De altfel, colaborarea dintre cele două oraşe s-a concretizat anul trecut când municipalitatea din Szekesfehervar a pus la dispoziţia orădenilor păpuşile regale al căror alai a deschis festivalul Toamna orădeană.

Cu traducere în limba română

Desfăşurată în perioada 17 - 24 aprilie, cea de a XXV-a ediţie a festivalului Festum Varadinum cuprinde expoziţii şi evenimente rezervate atât comunităţii maghiare cât şi tuturor orădenilor. "Anul acesta am tipărit un program în limba română pentru ca toţi orădenii să poată participa la evenimente", a declarat viceprimarul Huszar Istvan.

Potrivit viceprimarimarului, după 20 de ani de experienţă, festivalul a ajuns la maturitate. "Avem mai multe expoziţii din Ungaria, atât pe partea de arhitectură cât şi pe partea de ONG-uri. Unele se regăsesc în Cetate, altele la casa Darvas, în funcţie de profil", a spus Huszar.

Spre exemplu, printre evenimentele premergătoare Festum Varadinum s-a numărat festivalul "Zilele filmului maghiar", deschis joia trecută de prezentarea filmului pentru tineret "Tuskevar", subtitrat în limba română. Festivalul se va prelungi până pe 26 aprilie, când tot la cinema Palace va avea loc prezentarea filmului "Swing" subtitrat, la rândul său, în româneşte.

Printre manifestările inedite din cadrul festivalului se mai numără, dincolo de cele organizate în Cetate şi la casa Darvas, expoziţia interactivă despre fotbaliştii maghiaro-evrei, parte din ei chiar orădeni, deschisă duminica trecută la sinagoga neologă. Expoziţia, cu reprezentări ale sportivilor în mărime naturală pe un teren de fotbal de dimensiuni reduse, poate fi vizitată în baza unei programări.

Unul dintre punctele de atracţie ale festivalului se doreşte însă expoziţia de gravuri ale renaşterii şi barocului german din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor. La sediul Episcopiei Romano Catolice vor fi prezentate trei gravuri originale semnate de Albrecht Durer, în condiţiile în care familia artisului este originară din Bihor, iar un unchi al acestuia a fost preot în Oradea.