Paranoic, pervers şi corupt, un om care îşi asmuţea colegii, unii asupra altora, care uneltea împotriva tuturor celor care-i puteau periclita funcţia, căruia i se părea normal să intervină în anchetele subalternilor, să aibă acces la probe "sensibile" precum interceptările telefonice şi să schimbe soluţiile ce nu-i erau pe plac. Aşa îl descriu foştii subordonaţi pe prim-procurorul suspendat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, arestat săptămâna trecută la Bucureşti.

Pentru ei, şi nu numai, demascarea magistratului a fost doar o chestiune de timp. "Era de aşteptat", spun toţi colaboratorii, care îi cunoşteau nu doar problemele de integritate, ci şi obsesia pentru femei uşoare. Apucături pe care Popa nici măcar nu le ţinea ascunse, având pretenţia ca prestaţiile sexuale ale prostituatelor să fie decontate de "clienţii" care îi achitau şi taxele de protecţie în schimbul imunităţii. Printre aceştia, şi denunţătorul său, afaceristul Dorinel Edu.

Un şpăgar

Zeci de procurori, avocaţi, oameni de afaceri, dar şi proxeneţi şi prostituate, au fost audiaţi în aceste zile de procurorii DNA, în ancheta privitoare la prim-procurorul Parchetului Bihor, Vasile Popa (foto), cercetat pentru şantaj, mită, abuz, distrugere de înscrisuri şi favorizarea infractorului.

Dosarul a pornit de la DNA Oradea, unde a fost înregistrat denunţul depus împotriva magistratului de către afaceristul Dorinel Edu, procurorii de aici efectuând, de altfel, majoritatea investigaţiilor. În mare, lui Popa i se impută că a stors 50.000 euro de la Edu, ca să-i acopere fraudele, că a încercat să forţeze un alt afacerist care îi datora bani, trimiţându-i pe cap controale, că a distrus mai multe rechizitorii privind infracţiuni rutiere comise de amici de-ai săi.

Plăceri pe banii... altora

Acuzaţiile de corupţie vizează, însă, nu doar sumele de bani pe care Popa le primea periodic de la afacerist, ci şi "alte foloase". Expresia, după cum a aflat BIHOREANUL, ascunde fapte şocante pentru un magistrat: procurorul cerea şi primea femei care să-l satisfacă sexual, prestaţii pentru care nota de plată era achitată tot de Edu. Unde mai pui că unele dintre fete abia împliniseră 16 ani, astfel că doar schimbarea Codului Penal a făcut ca prim-procurorul să nu fie învinuit şi pentru sex cu minore.

Acuzaţiile nu ar fi o noutate pentru cei care îşi mai amintesc cum a debutat Vasile Popa în carieră. În 1998, pe când avea 30 de ani, colegii săi l-au surprins în flagrant şi chiar l-au şi filmat în biroul său, cu pantalonii în vine, în compania unei tinere căreia i-a cerut favoruri sexuale, promiţându-i în schimb închiderea dosarului penal în care femeia era cercetată pentru evaziune fiscală.

05_Dorinel_Edu_bihoreanul.jpgCercetat pentru viol şi şantaj, Popa a scăpat rapid de acuzaţii. Dosarul a fost închis, iar povestea a rămas îngropată, tot circul soldându-se doar cu o sancţiune disciplinară minoră. Metehnele i-au rămas, însă, aceleaşi, fiind scoase din nou la suprafaţă de cel care i le-a şi finanţat, Dorinel Edu (foto)...

Abonat la prostituate

Potrivit surselor BIHOREANULUI, şeful Parchetului era pur şi simplu abonat la serviciile unor prostituate care îi erau "livrate" atât la chermeze, cât şi la domiciliu. La comanda procurorului, fetele - uneori două pe seară - erau "angajate" din rândul prostituatelor de lux sau, când acestea nu erau disponibile, Edu apela la propriile angajate de la firma de construcţii care erau dispuse să facă "ore suplimentare" pentru nişte bani în plus. Dacă nu găsea amatoare nici în propria ogradă, afaceristul suna la firmele de escortă din Bucureşti, achitând atât prestaţiile sexuale, cât şi cheltuielile de deplasare şi de cazare.

În unele cazuri, Edu a apelat şi la serviciile fostului antrenor de handbal Gheorghe Tudor, zis Pele, cunoscut în rândul proxeneţilor orădeni. Pele şi Popa erau amici vechi, procurorul apelând frecvent la fetele fostului sportiv. Această relaţie a ieşit la iveală în 2009, când Pele era cercetat de procurorii DIICOT pentru exploatarea sexuală a unor femei. Interceptările din anchetă au arătat cum lui Vasile Popa i-a fost livrată o prostituată, pentru o petrecere, pe cheltuiala lui Pele, iar în limbaj codificat procurorul şi proxenetul vorbeau despre "un echipament sportiv", care îl va aştepta pe beneficiar "lângă chioşc, cu un ziar mână".

Ca din întâmplare, în perioada respectivă proxenetul era cercetat de procurorii Parchetului Oradea, condus pe atunci de Vasile Popa, inclusiv pentru infracţiuni rutiere, dosarul fiindu-i închis cu o simplă amendă administrativă.

Turnat de prostituate

Audiate de procurorii DNA, prostituatele au recunoscut că prim-procurorul le era client fidel, descriind cu lux de amănunte petrecerile şi locurile în care au prestat. Fetele îl "deserveau" atât la fostul apartament conjugal, în vreme ce era căsătorit, cât şi la vila în care locuieşte de la divorţul din 2011, situată în satul Haieu (Sânmartin).

Prostituatele au spus şi cine le plătea: Dorinel Edu. La rându-i, acesta a apreciat că a cheltuit circa 10.000 euro pe dezmăţul amicului magistrat, asta pe lângă cei 50.000 euro daţi "în natură", pentru a-i amenaja la vilă un teren de tenis, dar şi cash, în sume plătite aproape săptămânal, pentru cheltuielile curente, deplasări, bilete de avion şi cazări la hotel pretinse de Popa.

Ultimii 500 de euro ar fi ajuns de la Edu la prim-procuror anul trecut în noiembrie, cu doar o săptămână înainte ca subalternii lui Popa să descindă la firma de construcţii şi să-l reţină pe patron.

Împărţeală frăţească

05_Ioan_Brindas_bihoreanul.jpgAncheta DNA cu privire la palmaresul penal al lui Vasile Popa nu e încă finalizată, fiind de aşteptat ca lista acuzelor să se extindă. Mai ales că, între timp, pe lângă denunţul constructorului, a mai apărut un altul, făcut de alţi doi evazionişti notorii, Gyorgy Monica şi tatăl său, Ştefan Toncz. Aceiaşi care l-au turnat şi pe fostul adjunct al Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş (foto), "asociatul" lor, ce le finanţa afacerile în calitate de cămătar.

Prieten apropiat cu Brîndaş, acum judecat în stare de arest la domiciliu, Vasile Popa ar putea să împartă cu acesta şi noul dosar penal, Gyorgy şi Toncz susţinând că, în 2012, şeful din Poliţie le-a cerut 12.000 euro ca să "îngroape" o anchetă de-a lui Popa, banii urmând să-i împartă frăţeşte cu procurorul. Cei doi evazionişti s-au executat imediat, iar în scurt timp au şi fost scoşi de sub urmărire penală.

Înscenare

Audiat atât de procurorii DNA, cât şi, apoi, de către judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti, care l-a arestat pentru 30 de zile, şeful Parchetului Bihor a negat orice implicare în vreo afacere penală. În declaraţii întinse pe mai bine de nouă ore (şase la sediul DNA, trei ore şi jumătate în faţa judecătorului), Popa s-a declarat "o victimă a sistemului" şi şi-a înfierat denunţătorii, susţinând că au fost folosiţi "într-o înscenare marca DNA Oradea".

Avocatul său bucureştean, Alexandru Şerban, nu a dorit să comenteze acuzaţiile. Avocatul orădean Alexandru Lele, în schimb, are teoria sa, şi anume că Popa ar fi fost sacrificat pentru a se ajunge la peşti şi mai mari. "Au fost mai multe persoane vizate, iar procurorii DNA l-au ales pe cel mai vulnerabil din punct de vedere al viciilor. L-au sacrificat", spune Lele, adăugând că DNA urmăreşte astfel "credibilizarea" denunţătorului Dorinel Edu, care ar urma să toarne, curând, "oameni de afaceri, politicieni şi funcţionari mai importanţi".

Oare ştie Lele ceva sau, ca să-şi ajute clientul, blufează?


FUNCŢIE BLESTEMATĂ
Altul la rând!

Vinerea trecută, la o zi după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea prim-procurorului Parchetului Bihor, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea acestuia din funcţia de conducere. Măsura va rămâne în vigoare până la un verdict final, şefia Parchetului Bihor urmând să fie preluată, deocamdată cu delegare, de prim-procurorul adjunct Claudia Morar-Herlea.

Funcţia pare să nu le priască titularilor. Vasile Popa a fost şeful Parchetului doar din 2012, în urma unui concurs organizat după ce predecesorul său, Viorel Gavra, a fost exclus din magistratură pentru imixtiuni şi atingere adusă principiului independenţei procurorului, deoarece ar fi făcut presiuni pe lângă procurorii DNA ca s-o scoată de sub urmărire penală pe soţia sa, anchetată într-un dosar de trafic de influenţă.

Antecesorul celor doi, Gheorghe Toda, nu a apucat nici el să-şi ducă la capăt mandatul. A murit în 2008, la doar un an după numire, în urma unui atac cerebral suferit în timp ce-şi petrecea vacanţa cu amanta în Spania. După cum arătase în acea vreme BIHOREANUL, Toda era cunoscut prin blândeţea cu care ancheta unele VIP-uri, între dosarele clasate de el numărându-se cel în care şeful UDMR Bihor, Alexandru Kiss, a fost cercetat pentru contrabandă, şi cel deschis pe numele unor foşti oficiali ai FC Bihor, Alexandru Sătmăreanu şi Ludovic Sandor, plus impresarul Ionel Codoban, pentru fraudarea clubului.

Citiţi pe această temă şi articolul "Colecţionarul": Fostul şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, anchetat într-un nou dosar"