Consiliul Local Oradea a hotărât joi cu unanimitate de voturi triplarea la 10 euro pe tonă a tarifului pentru depunerea deșeurilor la groapa de gunoi a orașului. Noul tarif se va aplica din 1 ianuarie. Majorarea de tarif a fost hotărâtă pentru a evita migrarea către Oradea a deșeurilor provenind din județele limitrofe.

Tarife de descurajare

„Până acum le-am permis operatorilor din alte județe să vină și să își depună deșeurile în schimbul unei taxe suplimentare de 3,5 euro pe tonă. Între timp s-au deschis și alte gropi de gunoi în Cluj și Timiș, care au însă tarife mai mari. Operatorii vin în continuare la noi să depoziteze pentru că le este mai rentabil să plătească taxa plus transportul decât să depună gunoiul în județele lor”, a declarat primarul Florin Birta în plenul ședinței de Consiliu Local.

Primarul a concluzionat că „dacă vor să depună în Oradea să plătească”.

Taxa de 10 euro pe tonă se va plăti suplimentar față de tariful de 20,51 euro datorat pentru depunerea fiecărei tone de deșeuri la groapa ecologică a orașului.

Încet, se umple...

Municipalitatea orădeană și-a dorit majorarea taxei suplimentare pentru a întârzia umplerea gropii ecologice. „Am ajuns la momentul la care nu mai trebuie să ne gândim doar la bani, ci și la faptul că avem o locație limitată în timp”, a spus Birta.

Primarul a argumentat arătând că „în 2005, când s-a deschis groapa ecologică, aveam 6 celule, cu o suprafață de 4 hectare pentru fiecare celulă, la finalul lui 2019 a început închiderea celei de a treia celule, iar în decembrie 2020 a început depunerea în cea de-a patra celulă”.

În funcție de cantitatea de deșeuri depusă lunar, cea de-a patra celulă ar putea fi umplută în următorii 3 - 5 ani. Celelalte două celule disponibile ar mai asigura o rezervă de până la 10 ani.

Costurile cu închiderea unei celule din groapa ecologică se ridică la circa 3 milioane euro.

Potrivit evidențelor municipalității, în prezent, groapa de gunoi a orașului preia deșeuri de la 16 operatori din județele Cluj, Caraș Severin, Alba, Maramureș.

Pentru comparație, dacă municipiul Oradea depune lunar la groapa de gunoi circa 7.000 tone de gunoi pe lună, acești operatori depun împreună lunar undeva la 11.800 tone pe lună.