Săptămâna trecută, ca în fiecare din ultimii ani în perioada asta, la BIHOREANUL au sunat o mulţime de cobreslaşi din presa centrală, cu aceeaşi rugăminte: "Ne puteţi ajuta cu nişte imagini şi informaţii despre vânătoarea lui Ţiriac de la Balc?".

Ştim de ce ne caută pe noi, nu pe alţii, ceea ce, profesional, ne măguleşte: primul reporter care a pătruns pe fostul domeniu cinegetic al lui Ceauşescu şi a asistat la tot ritualul "ţiriac" a rămas un echipier al BIHOREANULUI. Şi a dezvăluit tot ce se putea: pe cine cheamă magnatul să-i împuşte mistreţii, cum are loc "vânătoarea", ce zic participanţii (cu fostul premier Adrian Năstase în frunte), ba chiar şi ce bucate se pun pe masă la petrecerea de după "dezmăţ".

De vreo câţiva ani, însă, pentru BIHOREANUL "tradiţionala vânătoare de la Balc" a încetat să mai fie o provocare. Căci, în afara listei de participanţi, elocventă pentru a afla care sunt amicii lui Ţiriac, alte informaţii "evenimentul" nu mai produce. Sigur, dacă se întâmplă vreun accident sau carnea mistreţilor nu poate fi donată azilelor de bătrâni şi orfelinatelor pentru că aşa stabilesc veterinarii, asta mai face câte o ştire. Dar atât.

După ce-au stors moartea lui Sergiu Nicolaescu şi înainte de a toca divorţul "zânei" Andreea Marin de Ştefan Bănică, de subiect mai sunt interesate doar televiziunile, mereu în pană de idei şi în excedent de eter, plus "ecologiştii" profesionişti. Aşa se face că la Balc s-au înghesuit şi anul acesta carele TV, iar în studiouri verzii de ziua a opta.

Dacă activiştii Vier Pfoten au pichetat intrarea pe proprietatea lui Ţiriac, şeful Mişcării Verzilor, Remus Cernea, a anunţat că face un proiect de lege pentru nici mai mult, nici mai puţin decât interzicerea "măcelului de pe domeniul lui Ţiriac", pe motiv că "vânătoarea de la Balc încalcă sistematic Codul de Etică Vânătorească". Iar asta deşi însăşi gazda recunoaşte că "mistreţiada" nu e vânătoare, ci "recoltare" dintr-un ţarc în care animalele sunt îngrăşate tocmai în acest scop.

La fel cum "verzii" de profesie turuie pentru că altfel ONG-urile lor nu ar mai primi finanţări, marea masă a românilor mai urmăresc asemenea "ştiri" şi "dezbateri" doar ca să-şi alimenteze frustrarea că un bogătan îşi permite orice.

Lăsând la o parte micile foloase pe care le culeg localnicii de pe urma "măcelului", ba chiar şi ipoteza că fără Ţiriac pădurile din zonă poate erau de mult defrişate, ca în multe alte zone ale patriei, mă întreb când o să apară proteste şi contra pescarilor. Doar şi ei ucid animale, iar peştii sunt tot nişte "fiinţe nevinovate"!

Nu-mi plac deloc nici Ţiriac şi nici vânătoarea, dar cred că într-o ţară ai cărei locuitori sunt obsedaţi de capra vecinului a cam venit vreme să acceptăm că, totuşi, e treaba fiecăruia ce face cu porcii lui. În fond, noi ăştialalţi, care am sacrificat porci domestici de Ignat, i-am "asomat" europeneşte sau i-am înjunghiat cu cuţitul, chinuindu-i poate mai mult decât o face glonţul?