La fel ca în toate garnizoanele din ţară, împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, cel la finele căruia s-a împlinit Marea Unire, la Oradea a avut loc vineri dimineaţă, în faţa Monumentului Vulturul, un ceremonial militar dedicat ostaşilor căzuţi pe câmpurile de luptă în cursul conflagraţiei, din 1916 până la sfârşitul anului 1918: rostirea numelor acestora.

Solemnitatea a fost organizată de Centrul 54 de Comunicaţii Militare, fostul Batalion de Transmisiuni, singura unitate rămasă la Oradea după aderarea României la NATO, la ea participând prefectul Claudiu Pop, viceprimarul Mircea Mălan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ioan Mang, reprezentanţi ai structurilor Ministerului Apărării şi Ministerului de Interne, ai Asociaţiei Cultul Eroilor Regina Maria şi ai Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, ai unor instituţii ale administraţiei centrale, dar şi aproximativ 20 de civili care au dorit ca prin prezenţa lor să aducă un omagiu eroilor căzuţi pentru România Mare.

Spre deosebire de alte festivităţi militare, de data aceasta oficialii nu au primit onorul niciunui detaşament militar şi nici nu au putut asista la vreo defilare. După intonarea Imnului Naţional şi săvârşirea unei slujbe de pomenire, reprezentanţii autorităţilor militare şi civile au rostit, pe rând, numele celor căzuţi pentru ţară, cu precizarea gradului avut.

„Locotenent Cala Grigoraş”, a spus, primul, prefectul, urmat apoi de ceilalţi, care au rostit numele de familie şi prenumele bărbaţilor jertfiţi: Ion, Vasile, Mihai, Nicolae, Constanti, George, Gheorghe, Dumitru, Marin, Toma, Costache, Alexandru, Ilie, Florea, Petru, Dorin, Luca, Ştefan, Matei, Niţă, Bucur, Carol, Savu, Victor... şi tot aşa, până la 300.

După rostirea numelui, în acordurile cunoscutei melodii Il Silenzio (Linişte) interpretat de un trompet al Fanfarei Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră, cei prezenţi au păstrat un minut de reculegere, reflectând – poate – la sacrificiul făcut acum un secol de atâţia bărbaţi tineri şi mai puţin tineri pentru ca ţara să fie întreagă, chiar dacă nu pentru totdeauna, dar în mod sigur independentă.

Solemnitatea s-a încheiat după ce participanţii au aşezat pe soclul Monumentului Vulturul închinat eroilor din Armata Română câte o jerbă de flori şi au aprins o candelă întru veşnică pomenirea lor, iar o parte din ei, membrii Asociaţiei Culturl Eroilor Regina Maria, s-au fotografiat alături de oficialii militari şi civili prezenţi.