Considerate în anii 2000 ca fiind o soluţie pentru reducerea facturilor la încălzire, repartitoarele de costuri menite să individualizeze consumurile la nivelul fiecărui apartament s-au dovedit un fiasco.

Orădenii au constatat că plătesc mai mult pentru căldură mai puţină, iar costurile cu aparatura şi citirea consumurilor le umflă cheltuielile. "Este o bătaie de joc! De la 2 lei cât ne costa în 2008 citirea unui repartitor, acum plătim 4 lei. În plus, firma ISTA, care face citirea, ne cere să cumpărăm repartitoare noi, că astea vechi nu mai sunt bune!", reclamă un orădean.

"Primiţi cu repartitorul?"

Asociaţia de Proprietari Magheru 46 este în fierbere. Vecinii sunt împărţiţi în tabere, iar preşedintele Ioan Cîmpeanu şi-a dat demisia. "Totul a pornit de la repartitoarele de costuri în funcţie de care se calculează încălzirea pe apartament. Unii proprietari au acceptat să cumpere repartitoare noi, unii ţin de cele vechi, iar alţii zic să renunţăm la ele cu totul", explică demisionarul.

Anca CimpoieșDisputa a început în vară. Atunci, invocând Legea eficienţei energetice, care impune montarea de repartitoare până la sfârşitul anului, reprezentanţii firmei ISTA au ofertat asociaţia cu aparate noi. "Vechile repartitoare au durata de viaţă expirată. Noile aparate au modul radio care permite citirea lor din casa scărilor şi nu pot fi fraudate", explică Anca Cimpoieş (foto), managerul ISTA Oradea.

Cum un repartitor costă 59 lei (cu montajul inclus), costul pentru o garsonieră se ridică la 118 lei, pentru un apartament cu 2 camere la 236 lei, iar pentru unul cu 4 camere la 413 lei. Atât doar, că investiţia nu prea se amortizează!

"Oamenii nu vor!"

Oamenii sunt convinşi că repartitoarele umflă, de fapt, costurile cu încălzirea. "Dacă în 2008 plăteam 2 lei pentru citirea unui repartitor montat pe un calorifer, acum, cu tot felul de indexări, am ajuns la 4 lei, ceea ce înseamnă 28 de lei pe lună numai pentru că ne citeşte ISTA consumul pe cele 7 calorifere din casă", protestează un orădean.

Acesta e, de altfel, unul dintre motivele pentru care, după o prezenţă de un deceniu pe piaţa orădeană, ISTA abia acoperă 320 din cele 2.300 blocuri. "Oamenii nu vor repartitoare. Cei care au repartitoare abia aşteaptă finalul contractului ca să le dea jos", spune Mariana Tiurbe, consilier în cadrul Primăriei.

Zoltan Torok, preşedintele unei asociaţii din Rogerius, argumentează: "Am fost printre primii care le-am montat şi primii care le-am dat jos. Poate că plăteşti cât consumi, dar dacă vecinul îşi închide caloriferul, că-i plecat la muncă în străinătate sau că nu are bani să plătească încălzirea, consumi şi plăteşti de te ţii de cap", zice bărbatul.

Cristian Ile, administratorul a cinci asociaţii de proprietari din zone diferite ale oraşului, spune că nici una dintre acestea nu vrea repartitoare. "O asociaţie de pe Apateului şi una de pe Ştefan cel Mare tocmai au renunţat la ele, indiferent ce zice legea", spune Ile.

O lege fără amenzi

viceprimarul Mircea MălanPotrivit reprezentanţilor municipalităţii, Legea 121/2014, care impune montarea de repartitoare în toate condomeniile racordate la sisteme de termoficare centralizate până la sfârşitul acestui an, este ruptă de realitate. "Nu ai cum să faci individualizarea consumurilor la 805 asociaţii cu 2.300 blocuri şi 63.000 apartamente, cât are Oradea, într-un termen atât de scurt, mai ales când ştii că oamenii sunt păţiţi", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto). Avocat de profesie, edilul crede că inclusiv promotorii legii au fost conştienţi că termenul fixat este nerealist.

Totuşi, ISTA îşi face reclamă cu legea în mână, însă fără să le spună orădenilor că normativul nu prevede niciun fel de amenzi pentru persoanele fizice care nu se supun obligaţiei. "Legiuitorul a dat legea pentru a răspunde unei directive europene privind reducerea consumului de energie, dar ştia că oamenii nu se vor conforma, aşa că nu a prevăzut nicio sanţiune", explică Mălan.

Singurele sancţiuni prevăzute de lege vizează exclusiv agenţii economici mari consumatori,  obligaţi să-şi stabilească programe de îmbunătăţire a eficienţei energetice şi să numească responsabili cu reducerea consumului. Aceştia riscă amenzi între 10.000 şi 200.000 lei.

În cazul populaţiei, însă, nu se pune deloc problema. La cât de scumpă e gigacaloria, orice orădean vrea să consume mai puţin, ca să plătească mai puţin. Iar pentru asta, cred ei, nu repartitoarele de cost sunt soluţia!