Lucrare plină de măreție, „un amestec de eleganță și fermitate, care poate să suspine suav sau să răsune militărește”, aceasta este descrierea făcută de organizatori concertului vocal-simfonic Missa Solemnis, care va deschide stagiunea joi, de la ora 19, în Sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat Oradea.

„Ludwig van Beethoven este unul dintre compozitorii care au scris lucrări ce au traversat cu ușurință secolele, la fel de actuale și pregnante, precum în vremea în care au fost compuse. Beethoven este considerat unic în istoria muzicii, impunând, prin ampla lucrare religioasă Missa Solemnis, op. 123, caracterul inovativ al unei noi stagiuni”, precizează organizatoii printr-un comunicat.

Evenimentul de joi, condus de dirijorul Cristian Oroșanu, aduce pe scenă două coruri, al Filarmonicii Oradea și „Kodály” din Debrecen, orchestra locală și artiști consacrați pe scenele din România și din străinătate: soprana Diana Țugui, mezzosoprana Antonela Bârnat, tenorul Marius Budoiu și baritonul David Pogana.

Soliștii invitați au cariere de succes, câștigând cu toții diverse premii la concursuri naționale și internaționale de renume.

Soprana Diana Țugui a început să studieze muzica de la vârsta de 5 ani, a absolvit Universitatea de Muzică din București, este solistă la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.

Mezzosoprana Antonela Bârnat a început să studieze pianul la vârsta de 6 ani, a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București, a colaborat cu Opera Națională din București.

Tenorul Marius Vlad Budoiu a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima la secția canto și este solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și profesor la Academia de Muzică.

David Pogana a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca în anul 2020 și încă din timpul facultății a concertat pe scena Operei Naționale Române din Cluj.

Cristian Oroșanu a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, a aprofundat studiul dirijatului la Academia Internaționale „Bach” de la Stuttgart, este profesor de dirijat la Universitatea de Muzică „George Enescu” din Iași. În prezent, este dirijor permanent la Filarmonica din Brașov.

Fondat de György Gulyás în 1955, Corul Kodály, acum condus de Zoltán Kocsis-Holper, este unul dintre cele mai mari şi distinse coruri simfonice din Ungaria, apreciat la nivel internațional și câștigător a numeroase premii de prestigiu.

Bilete la concertul de deschidere Missa Solemnis a stagiunii pot fi cumpărate online aici sau la sediul instituției, de pe strada Moscovei nr. 5, la prețuri începând de la 10 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!