Agenţiile de informaţii europene au transmis guvernelor avertismente privind planurile Rusiei de a desfăşura acţiuni violente de sabotaj în mai multe zone ale continentului, conform informaţiilor publicate de News.ro, care citează Financial Times.

Agenția de știri notează că Rusia a intensificat pregătirile pentru atacuri cu bombe mascate, incendieri şi distrugeri ale infrastructurii în Europa, atât direct, cât şi prin intermediari, cu o aparentă lipsă de preocupare pentru eventualele victime civile, conform oficialilor serviciilor de informaţii.

Deşi operaţiunile de acest fel au o istorie lungă în cadrul agenţiilor Kremlinului şi au avut loc atacuri sporadice în Europa în ultimii ani, acum se acumulează dovezi ale unor acţiuni mai agresive.

Sursa citată mai arată că oficialii din cadrul serviciilor de informaţii devin tot mai vocali cu privire la această ameninţare, într-un efort de a promova vigilenţa.

"Am apreciat că riscul unor acte de sabotaj controlate de stat a crescut semnificativ", a declarat Thomas Haldenwang, şeful Serviciului german de informaţii interne în cadrul unei conferinţe de securitate.

El a mai susţinut luna trecută, în cadrul unei conferinţe găzduite de Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei, că Rusia pare acum să urmărească desfăşurarea de operaţiuni pe teritoriul european "cu un potenţial ridicat de daune".

Aceste avertismente vin după arestarea a doi cetăţeni germano-ruşi în Bavaria, acuzaţi că plănuiau atacuri asupra amplasamentelor militare şi logistice din Germania în numele Rusiei.

News.ro notează că în Marea Britanie, zilele trecute, doi bărbaţi au fost acuzaţi că au incendiat un depozit care conţinea ajutoare pentru Ucraina, iar procurorii îi suspectează că lucrează pentru guvernul rus.

În timp ce în Suedia serviciile de securitate investighează o serie de deraieri feroviare recente, pe care le suspectează că ar fi acte de sabotaj susţinute de statul rus, în Estonia un atac asupra maşinii ministrului de Interne şi asupra jurnaliştilor a fost atribuit agenţilor serviciilor secrete ruseşti.

Expert şi analist al politicii ruse, britanicul Keir Giles a susţinut şi el, potrivit News.ro, că activitatea rusească pe teritoriul Europei s-a intensificat în ultima vreme. "Nu se poate spune dacă acest lucru reflectă faptul că ruşii investesc mai multe resurse în această activitate; dacă sunt mai neglijenţi şi sunt prinşi; sau dacă serviciile de contraspionaj occidentale au devenit pur şi simplu mai bune în a le detecta şi a le opri", a spus el.

De asemenea, oficiali din Franţa şi Cehia au emis avertismente privind posibile atacuri de sabotaj din partea Rusiei asupra unor amplasamente militare.

Aceste preocupări crescute vin în contextul în care NATO şi alte organizaţii evidenţiază tot mai multe acţiuni maligne ale Rusiei pe teritoriul european, care includ atât sabotajul, cât şi campaniile de dezinformare şi hacking.

În plus, la finalul săptămânii trecute, NATO a transmis printr-un comunicat de presă că îşi declară profunda îngrijorare cu privire la "activităţile maligne (n.r. - ale Rusiei) din ce în ce mai numeroase pe teritoriul aliat", menţionând ceea ce a spus că este o "campanie care se intensifică în zona euro-atlantică".

Există îngrijorări că intensificarea acestor acţiuni reflectă dorinţa Rusiei de a exercita o presiune maximă asupra Europei, fie prin mijloace violente, fie prin alte tactici subversive.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!