Filarmonica şi Teatrul de Stat ar putea trece în subordinea municipalităţii. "Nu respingem o atare preluare, dar trebuie să vedem în ce condiţii va avea loc", a declarat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Transferul este posibil datorită reducerilor de personal făcute de Primărie în ultimii doi ani, fapt care a adus aparatul municipalităţii cu circa 200 de posturi sub limita maximă de personal impusă de Guvern, în vreme ce Consiliul Judeţean trebuie să disponibilizeze circa 330 de angajaţi.

Primarul Ilie Bolojan a declarat ulterior pentru BIHOREANUL că odată cu preluarea celor două instituţii de cultură, Primăria ar trebui să primească de la Consiliul Judeţean imobilele care le găzduiesc şi o parte din fondurile necesare pentru plata salariilor. Edilul a precizat că trecerea Filarmonicii şi a Teatrului în subordinea Primăriei va implica reducerea personalului TESA, îndeosebi din compartimentul Contabilitate şi Relaţii cu publicul, după modelul reducerilor de personal făcute la Primărie.

Preluarea celor două instituţii ar urma să aibă loc până la mijlocul lunii august, termen pe care Consiliul Judeţean îl are la dispoziţie pentru a se încadra în baremul de personal impus de Guvern. Conform Ordonanţei 63 din 2010, la nivelul judeţului Bihor numărul maxim de posturi a fost fixat la 4.647, dintre care 597 revin Consiliului Judeţean şi instituţiilor subordonate.