Visul de un sfert de veac al pesediştilor se împlineşte. Ordonanţa care permite traseismul aleşilor locali fără să-şi piardă mandatele oferă PSD-ului ceea ce nu a obţinut la urne în 25 de ani: supremaţia asupra Bihorului şi Oradiei. Ce-i drept, în tovărăşie cu UDMR, dornic de răzbunare după ce a fost lăsat fără postul de viceprimar de Oradea, "cuvenit" prin "tradiţie".

BIHOREANUL vă dezvăluie planurile PSD Bihor după întărirea cu traseiştii veniţi mai ales din PDL pe filiera fostului primar Petru Filip: la judeţ transformarea preşedintelui Cornel Popa într-un simplu executant al deciziilor vicepreşedinţilor Ioan Mang şi Alexandru Kiss, iar la Oradea înlocuirea viceprimarului liberal Mircea Mălan şi, mai ales, slăbirea primarului Ilie Bolojan. Nu degeaba s-a întors "acasă" din Vrancea ex-pedelistul Petru Filip, pregătit să fie eminenţa cenuşie a "roşiilor" bihoreni...

Acţiunea "Aspiratorul"

Se vede clar: miza reală OUG 55/2014, iniţiată de vicepremierul Liviu Dragnea, este răsturnarea majorităţilor din consiliile locale şi judeţene în aşa fel încât, prin traseişti, PSD să domine în cât mai multe administraţii.

La doar trei zile de la publicare, consilierul judeţean Dorel Dume (ales PDL) intra în PSD. Pretextul fugarului? "PDL-ul nu mai există!". Răsplata? Păstrarea postului de şef serviciu la Administraţia Bazinală de Ape. După încă o săptămână, în ziua vizitei lui Dragnea la Oradea, PSD mai bifa două "achiziţii": consilierii judeţeni Vasile Petruţ şi Alina Popa (PPDD) deveneau brusc "social-democraţi".

Rezultatul? Împreună cu UDMR (7 consilieri), PSD (11 consilieri, cu cel al satelitului PC) devenea majoritar în CJ, lăsând în urmă PNL (9 consilieri) şi PDL (6). Astfel, decizia PNL Bihor din vară, de a-l înlocui din funcţia de vicepreşedinte al CJ pe şeful PSD, Ioan Mang, cu pedelistul Ionel Avrigeanu, a devenit cu neputinţă de pus în aplicare. 

Preşedintele executiv Filip

Cum a reuşit PSD să ia puterea nu prin alegeri, ci la doi ani după? Secretul lui Mang se numeşte Petru Filip şi l-a dezvăluit, fără să vrea, unul din cei doi transfugi de la PPDD, Vasile Petruţ, care a recunoscut că s-a făcut pesedist doar datorită prietenului său, pe care îl secondase şi în PDL Bihor, şi care va avea un rol decisiv în PSD Bihor. "Nu am avut nicio motivaţie specială până când a revenit domnul Filip la Bihor cu bagaje, cu valiză", s-a destăinuit Petruţ BIHOREANULUI.

Filip va fi atât de important în PSD Bihor, a confirmat un pesedist, încât va ajunge să-l conducă de facto. "După alegerile prezidenţiale Filip va fi preşedintele executiv al PSD Bihor. Nu-l punem mai devreme ca să nu ne tragă în jos în campania pentru prezidenţiale", a dezvăluit sursa. Până atunci, Filip are rolul de a racola cât mai mulţi pedelişti.

Balanţă întoarsă

Fostul primar al Oradiei şi şef al PDL Bihor se achită cu brio de misiune. După alte trei zile, una din cele mai fidele colaboratoare, Adelina Coste, îşi anunţa înscrierea în PSD, deşi democrat-liberalii îi dăduseră în 2008 un loc în Consiliul Local, şefia Cancelariei Prefectului Gavrilă Ghilea (2009), un post de subprefect (2010) şi din nou unul de consilier municipal (2012), plus o funcţie de vicepreşedinte în partid. La fel ca Dume, a îngânat şi ea acelaşi refren: PDL-ul aliat cu PNL "nu mai există".

În plus, însă, Coste a mai spus ceva esenţial: că mereu s-a opus în Consiliul Local doar primarului Ilie Bolojan. Or, dintr-o dată, cu ea alături, grupul consilierilor PSD ajunge la 8 membri şi, împreună cu UDMR (6), preia majoritatea, peste PNL (11 consilieri) şi PDL (2).

"Cu ajutorul dnei Coste am asigurat faptul că Mureşan (n.r. - viceprimarul PSD Ovidiu Mureşan) nu mai poate fi schimbat", le-a zis Mang jurnaliştilor, marţea trecută. Chit că nu se pusese problema înlocuirii lui Mureşan de la Primărie, ci a lui însuşi de la judeţ.

Popa, pus la colţ

Planul de schimbare a şefului PSD Bihor din poziţia de vice al CJ a eşuat astă-vară datorită liderului UDMR, Alexandru Kiss. "În iunie, când Popa i-a spus lui Kiss că vrem să-l schimbăm pe Mang, Kiss a zis nu, pentru că Mang a fost cel care a insistat în 2012 să fie şi UDMR în alianţa de la judeţ. În aceste condiţii, aveam nevoie de voturile celor doi PPDD-işti. Acum, că Petruţ şi Alina Popa au intrat la PSD, nu mai putem face nimic", constată un liberal. Partea proastă pentru liberali, cu Cornel Popa în frunte, e că de-acum vor fi simpli spectatori la deciziile tandemului Mang-Kiss. "Degeaba avem preşedinte de judeţ, că nu mai avem puterea la votul în Consiliu. Popa va executa ce vor hotărî Mang şi Kiss".

Planul e aşa de cunoscut încât şi pesediştii şi-l asumă, neoficial. "Vrem să-l facem pe Popa să fie mai puţin decât a fost Radu Ţîrle", spune un fruntaş PSD. Care e scopul? Cu un Cornel Popa scos pe tuşă şi cu un PSD care încă va fi la guvernare, Mang speră că în vara lui 2016 va câştiga şefia CJ. Până atunci, lipsit de mijloace, liberalul nu-şi va atinge niciun obiectiv: parcuri industriale în Tileagd şi Marghita, drumuri judeţene, curse aeriene internaţionale...

"Castrarea" lui Bolojan

La Primărie, pentru că Ilie Bolojan e un "vânat" mai greu, jocurile sunt mai complicate. Adelina Coste va fi însă berbecele pregătit să lovească în citadela liberală, şi nu degeaba o descria Mang ca "om politic adevărat, cu trecut, prezent, însă în mod special cu viitor". De ce mai ales cu viitor? Fiindcă ea va deschide ostilităţile împotriva lui Bolojan.

O parte din plan a trădat-o Mang marţea trecută, când a spus public că primarul are o problemă cu CET-ul. "Conform autorizaţiei, pe care domnul primar ştie că o are, de la 1 ianuarie 2015 cazanele pe cărbune fără filtre (n.r. - pentru purificarea noxelor) nu mai pot funcţiona. Întrebarea e ce vom face la iarnă, şi aici consilierii locali vor trebui să ia o decizie", a zis Mang, adăugând că singura soluţie ar fi o păsuire de la Guvern, dar fără a preciza dacă PSD-iştii o vor cere.

Sursele BIHOREANULUI spun nu numai că n-o va face, dar găselniţa cu CET-ul îi aparţine chiar viitorului preşedinte executiv Petru Filip, fost primar aproape patru mandate şi, deci, bun cunoscător al problemelor oraşului. "Vor încerca fie să obţină încă o amendă din partea Ministerului Mediului, fie închiderea CET-ului. Bolojan va fi înjurat de toţi orădenii în plină iarnă", explică un pesedist.

Variante de "vici"

Acţiunile vor fi iniţiate după alegerile prezidenţiale, fiindcă până atunci există riscul ca orădenii să recunoască în ele "modelul" distructiv aplicat CET-ului în 2011 de alt fost PDL-ist, Mircea Matei, apropiat lui Filip. "Rolul lui Matei i-a revenit acum lui Coste", spune sursa din PSD. Pe cale de consecinţă, viceprimarul Mircea Mălan, responsabil cu Direcţia Tehnică, va fi învinuit că, la fel ca Bolojan, n-a fost capabil să prevină situaţia, astfel încât Consiliul va vota schimbarea lui, cu Adelina Coste.

O problemă ar putea fi eventuala replică a lui Bolojan, că şi consilierii şi viceprimarul PSD aveau toate informaţiile despre CET şi n-au făcut nimic. "Presat de Mang, Ovidiu Mureşan are o jenă şi s-ar putea retrage de la Primărie", a deconspirat sursa BIHOREANULUI, adăugând că vicele şi-a negociat deja şefia unei instituţii deconcentrate. În această variantă ar urma planul B: PSD-UDMR vor pune nu unul, ci doi viceprimari: pentru un post e în cărţi Coste, iar pentru celălalt fie un alt pesedist, fie udemeristul Ritli Ladislau Csongor.

Silenzio stampa

Deocamdată niciunul dintre politicieni nu vrea să comenteze ce urmează să se întâmple. Abordat de BIHOREANUL, Petru Filip a refuzat orice discuţie, iar Ioan Mang spune că acesta va fi "cooptat în echipa PSD Bihor doar ca vicepreşedinte, pentru că are o experienţă de care putem să ne folosim". Îşi închipuie cineva, însă, că Filip va rămâne un biet vicepreşedinte, la grămadă cu Adelina Coste ori cu anonimi ca Dumitru Gherman ori Adrian Fănică?

Şeful UDMR, Alexandru Kiss, a refuzat orice cuvânt, ca un şahist care nu-şi poate deconspira mutările în avans, iar omologul PNL-ist, Cornel Popa, s-a refugiat în concediu imediat ce şi-a dat seama că urmează să fie, de acum, doar un figurant. Cât despre primarul Bolojan, a declinat şi el orice discuţie, zicând, sec, doar atât: "Vom trăi şi vom vedea!". Ce şi cum, aflăm după alegeri...


BILANŢ LA RACOLĂRI
Recoltă subţire

Deşi a anunţat că a convins şase primari de la PDL şi PNL să intre în PSD, Ioan Mang a strâns până acum doar cinci edili şi ceva mai mult de o duzină de consilieri comunali. Cei cinci sunt din Săcădat, Borod, Balc, Husasău de Tinca (de la PDL) şi Avram Iancu (de la PNL). Despre cel de-al şaselea surse din PSD, dar şi liberale, susţin că ar putea fi Adrian Domocoş, primarul Beiuşului, "interesant" pentru PSD nu datorită dosarelor sale penale, ci pentru că în această zonă a judeţului stau liberalii cel mai bine şi trebuie destabilizaţi. Doi primari despre care se credea că vor fugi la PSD, cel din Batăr (PNL) şi cel din Şoimi (PDL) au rămas pe loc. Există însă şi aleşi plecaţi de la putere spre opoziţie: la Rieni un consilier UNPR a ales PDL, iar la Aştileu un PPDD-ist PNL. Ce-i drept, partidele mai au încă destul timp pentru găsirea de "prostituate", OUG 55 fiind valabilă până la 16 octombrie.