„Libertate”, premiatul film al Tudor Giurgiu, în care apar și actori orădeni, va putea fi văzut pe Netflix începând din 6 martie. 

Lungmetrajul este inspirat din fapte reale și prezintă evenimentele tragice petrecute la Sibiu în timpul Revoluţiei din 1989, când - după o serie de conflicte soldate cu morți - peste 500 de civili, milițieni și securiști au fost ţinuţi captivi de Armată, în condiții inumane, într-un bazin golit de apă, pe motiv că ar fi „teroriști”.

Trei actori orădeni contribuie la conturarea poveştii zguduitoare de la Sibiu. Este vorba despre Răzvan Vicoveanu şi Petre Ghimbăşan, în roluri de miliţieni, și de Elvira Rîmbu, în rolul unei centraliste.

De asemenea, în film apare și Lali Gabor, un căldărar din Oradea, care a mai avut legături cu actoria, ba chiar a fost premiat la un festival internațional pentru rolul său din filmul „Bahrtalo!”.

Din distribuție mai fac parte Alex Calangiu, Cătălin Herlo, Ionut Caras, Alexandru Papadopol, Mirela Oprișor și Andi Vasluianu.

Pe 30 septembrie, „Libertate” a avut o proiecție de gală în sala Teatrului Regina Maria, în cadrul TIFF Oradea. Ulterior, a rulat o perioadă la Cinema Palace.

Printre altele, filmul semnat de Tudor Giurgiu a primit Premiul CICAE la Sarajevo, Premiul Juriului Ecumenic la Cinefest Miskolc, Premiul pentru cele mai bune costume și decoruri (semnate de Viorica Petrovici, respectiv de Vali Ighigheanu) la Waterloo Historical Film Festival și Premiul FIPRESCI la Cottbus Film Festival.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!