Inspirat de fapte reale, Libertate, cel mai recent film al regizorului Tudor Giurgiu s-a văzut sâmbătă seară, în avanpremieră, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria, în cadrul celei de-a 6-a ediţii a TIFF Oradea.

Giurgiu este şi preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). 

Cine a tras?

Proiecţia filmului a umplut sala teatrului, unde a fost prezentă şi o parte din echipa filmului. Libertate urmăreşte evenimentele tragice petrecute la Sibiu în timpul Revoluţiei din 1989, când peste 500 de oameni au fost ţinuţi captivi, în condiții inumane, într-un bazin golit de apă, păziți de militari înarmați.

Au ajuns acolo în urma haosului creat de protestele anti-comuniste și de asaltul asupra unei unități de miliție. Toți cei care erau la comandă le cereau subalternilor să nu tragă focuri de arme și, totuși, cineva apasă trăgaciul, ceea ce declanșează o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. 

Susținând că este de partea poporului, armata preia frâiele și încep să fie arestați tovarășii milițieni și securiști, dar și civili, toți sub acuzația de terorism. Pe foștii călăi, schimbarea de regim i-a transformat în victime...

Niciun vinovat

Scenariul filmului este semnat de Cecilia Ştefănescu şi Tudor Giurgiu, după o documentare pe o perioadă mai lungă de timp, în care regizorul spune că a citit ceea ce s-a scris despre evenimentele de atunci, dar a şi vorbit cu oameni direct implicaţi în vâltoarea acelor zile, fiecare cu propriul adevăr.

Captivant și tulburător, tocmai pentru că se bazează pe fapte reale, filmul este o necesară lecție de istorie. Mai cu seamă că, așa cum a spus regizorul, la finalul proiecției, vinovații nu au fost niciodată trași la răspundere. Și nici nu se știe cine a tras, de fapt...

„În 2010 dosarul s-a închis. Erau trei persoane urmărite – col. Dragomir, col. Moise şi cpt. Tobă – toţi trei, însă, au fost scoşi de sub urmărirea penală sau nu s-a început urmărirea penală, în fine, cazul s-a clasat pentru aceste persoane", a subliniat Tudor Giurgiu. 

În urma evenimentelor sângeroase din timpul Revoluției de la Sibiu, și-au pierdut viața 99 de persoane și alte aproape 300 au fost rănite.

În dialog cu orădenii

La finalul proiecţiei, alături de regizor, au urcat în aplauzele publicului pe scenă directoarea de producţie Smaranda Sterian, directorul de imagine Alex Sterian și actorii Alexandru Papadopol, Ştefan Iancu, Cătălin Herlo, Ionuţ Caras, Lali Gabor, Petre Ghimbăşan, Elvira Rîmbu şi Răzvan Vicoveanu – ultimii patru orădeni - şi au intrat în dialog cu spectatorii.

Primul care a cerut cuvântul a fost Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, care a spus că cercetările pe care le-a făcut în ultimele decenii l-au adus la concluzia că la Revoluția din ’89 a tras Securitatea, dar prin așa-numiții „rezistenți”, adică securiști anume antrenați să intervină în situația unei revolte anti-ceaușiste.

Bazându-se pe documentele citite și pe declarațiile luate de la cei implicați, Tudor Giurgiu a spus la rândul său că „toți au tras”, adică și Securitatea, și Miliția, și Armata.

La cererea orădenilor, echipa a mai dezvăluit amănunte despre greutățile întâmpinate la filmări, dar și amintiri personale din anii comunismului.

Tudor Giurgiu a mai spus că un compliment primit la Sarajevo, unde pelicula deja a fost premiată, a fost că povestea e atât de bine prezentată, încât spectatorii au senzația că nu urmăresc niște actori, ci oameni reali, care trec prin acele momente dramatice. Pe scenă, același lucru l-a spus și actrița Elvira Rîmbu, care acum a văzut filmul pentru întâia oară.


(În imagine, de la stânga la dreapta: Ştefan Iancu, Răzvan Vicoveanu, Tudor Giurgiu, Elvira Rîmbu, Alexandru Papadopol şi Petre Ghimbăşan)

Cinema Palace a zis pas!

La final, Giurgiu le-a dat orădenilor o veste proastă: din 6 octombire lungmetrajul va avea premiera în toate cinematografele din ţară, mai puţin în cel din Oradea.

Motivul? Conducerea Cinema Palace, singurul cinematograf din oraş, aflat în incinta Lotus Center, e "supărată" că TIFF Oradea nu organizează proiecţii şi în sălile ei.

"E foarte dureros pentru mine că, din toată ţara, singurul oraş care a refuzat este Oradea. Managerul acestui cinema e supărat pe echipa TIFF şi pe mine că nu mergem cu TIFF acolo. Am fost o dată, publicul pentru tipul acesta de evenimente vine mai degrabă la teatru şi la filarmonică. Nu ne-am simţit nici foarte bine primiţi, nici condiţiile nu au fost în regulă. Am încercat o dată, nu a mers. Poate că dacă o să încercăm la anul o să meargă, nu ştiu, dar n-am simţit nici o mare dorinţă din partea lor... E foarte neplăcut pentru noi... Neelegant şi lipsit de bun-simţ (n.r. din partea managerului)", a dezvăluit Tudor Giurgiu.

Așadar, dacă nu vor merge la cinematografe în alte orașe, orădenii nu vor avea ocazia să vadă filmul prea curând.

În schimb, TIFF Oradea continuă şi duminică cu proiecţii de filme în mai multe locaţii din oraş, cum ar fi Casablanca din 1942 a regizorului Michael Curtiz, cu Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman.

Regizorul Tudor Giurgiu a oferit și un scurt interviu BIHOREANULUI, despre cel mai recent film al său, dar și despre TIFF Oradea:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!