În USR Bihor, membrii de partid se înregistrează între ei, iar la momentul oportun dau publicităţii fragmente din înregistrări, culmea, prin intermediul unor site-uri apropiate PSD. Ultima ispravă de acest fel este publicarea unei înregistrări audio din care reiese că deputatul USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, a cerut ca atât candidaţii la alegerile locale, cât şi delegaţii partidului în secţiile de votare, să doneze bani pentru campania electorală.

Pe surse...

Înregistrarea privind finanţarea campaniei USR Bihor pentru alegerile locale de către candidaţi şi delegaţii din secţiile de votare a fost publicată vineri, cu trei zile înaintea scrutinului, de către site-ul stiripesurse.ro, deţinut de un fost angajat al Antenei 3 a cărui soţie este deputat PSD, în cadrul unui articol intitulat „Zeciuială la USR: Delegaţii din secţiile de votare, obligaţi să împartă indemnizaţiile cu partidul”.

Semnatarul articolului susţine că „USR recurge la metode de o ilegalitate incertă pentru a-şi finanţa campania electorală”, deoarece într-o şedinţă a USR Bihor preşedintele organizaţiei judeţene le-a comunicat colegilor săi că atât candidaţii la funcţiile de aleşi locali (primari, preşedinte al Consiliului Judeţean, consilieri locali şi judeţeni), cât şi delegaţii din secţiile de votare „trebuie să cotizeze la partid”.

Algoritmii lui Dehelean

Potrivit înregistrării, Dehelean a afirmat că fiecare delegat din secţiile de votare trebuie să direcţioneze la partid câte 60 lei, contribuţii pe care însă „nu o să le punem pe persoană”. Tot potrivit înregistrării, fiecare candidat de consilier comunal de pe locul 1 va cotiza cu „echivalentul unei indemnizaţii de consilier local pe o lună, care noi am zis că e 600 lei”, iar următorii, de pe locurile 2 şi 3, cu 200 şi respectiv 120 lei. De asemenea, a completat preşedintele USR Bihor, „pentru urbanul mic”, adică în ce priveşte candidaţii din oraşe pentru funcţiile de primar şi de consilier local, cei de pe locul 1 ar trebuie să cotizeze câte 1.200 lei, iar cei de pe locurile următoare şi considerate eligibile „să dea 600 lei” şi să meargă „mai departe, 200, 120”.

Dehelean aminteşte că delegaţii USR în secţiile de votare au câştigat la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019 „800 lei sau 700”, iar la europarlamentarele din mai 2019 suma de „270 lei”, astfel că o cotizaţie de 60 lei nu ar fi mare. Pentru reprezentantul din Biroul Electoral Municipal Şi din Biroul Electoral Judeţean, Dehelean a avansat o cotizaţie de 600 lei, afirmând că „tot sistemul acesta e asumat şi de PLUS”, deoarece „aliaţii şi-au asumat să facă aceeaşi poveste”.

„Am fixat targhet pe filiale”

Contactat de BIHOREANUL, preşedintele USR Bihor a afirmat că fragmentul de înregistrare a fost scos din context, iar discuţia privind finanţarea campaniei pentru alegerile locale este veche, având loc într-o şedinţă a Biroului Judeţean „în toamna anului trecut sau în ianuarie anul acesta, în orice caz înainte de pandemie”.

„Căutam resurse de unde să putem atrage bani şi am discutat nişte variante. În final am dat fiecărei filiale (n.r. – organizaţii locale) target de unde să aducă, de la candidaţi şi delegaţi, dar nu a fost niciodată vorba despre vreo condiţionalitate, să spunem că cine nu cotizează nu candidează sau nu este delegat în secţiile de votare. Nu îmi amintesc toate detaliile pe care le-am discutat, dar ştiu că nu am mai cerut bani de la delegaţi, doar am fixat target pe filiale”, a declarat deputatul Silviu Dehelean, precizând că au ajuns să doneze bani în vederea campaniei pentru alegerile locale „doar cei care au dorit să doneze”.

Pe de altă parte, Dehelean consideră că înregistrări din şedinţele USR Bihor sunt date publicităţii pentru că "există unii membri dezamăgiţi de candidaturile la locale, care aşa înţeleg ei să se manifeste. Culmea e că au avut şi probe preconstituite din timp (n.r. - pe care să le pună în circulaţie abia acum, înainte de alegeri)".

PLUS nu

În ce priveşte partenerul de alianţă al USR, PLUS Bihor a reacționat, dând publicităţii vineri un comunicat în care precizează că nu a practicat sistemul de donaţii despre care vorbea preşedintele USR Bihor în şedinţa acestui partid.

„Filiala PLUS Bihor nu a condiționat participarea ca delegat în secție de contribuții financiare. Membrii PLUS contribuie la finanțarea partidului prin donații și cotizații. Munca pe care o depunem și sprijinul financiar pe care îl primim sunt acte voluntare prin care ne dorim să schimbăm modul în care se face politica din România”, se precizează în comunicatul PLUS Bihor.

Ca dovadă de transparenţă, reprezentanţii PLUS au pus la dispoziţia presei locale şi un tabel (vezi galeria de imagini) privind sursele de finanţare a campaniei pentru alegerile locale, care arată o listă destul de scurtă a contributorilor. Potrivit acestuia, de exemplu, candidatul la Primăria Oradea, Ioana Mihăilă, are în campanie o susţinere financiară de 37.000 lei provenită exclusiv din veniturile proprii, fără să fi primit vreo donaţie, în schimb făcând un împrumut de 18.000 lei.

Precizăm că, potrivit legii, după încheierea procesului electoral, toate partidele sunt obligate să prezinte rapoarte de cheltuieli, sumele de bani putând fi decontate, în anumite limite, de la bugetul de stat, prin Autoritatea Electorală Permanentă.